Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Transport a odsun.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
První pomoc První pomoc Výukový text.
První pomoc při zlomeninách
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Ivo Vorek Člen Záchranného týmu  Založen  V současné době máme 25 členů a 7 čekatelů  Kvalifikace a vzdělání členů je různé:
Záchranář a zásady pomoci
PRVNÍ POMOC postup u akutní příhody 07
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE
Číslo v digitálním archivu školy
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PRVNÍ POMOC TRANSPORT ZRANĚNÝCH 09
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základy první pomoci Galerie.
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Sportovní zranění ve fotbale
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zlomeniny a poranění kloubů
Transport postiženého upravila Mgr. Zdeňka Kubíková 11/2007
VY_32_INOVACE_PPM11560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Popis svalů lidského těla
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web16 Označení materiálu web16_barvy.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Průmyslová revoluce průběh
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Algoritmizace – základní pojmy
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Prezentace seznamuje žáky se dalšími řády hmyzu a jejich zástupci
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Kostra člověka.
Transkript prezentace:

Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo19 Označení materiálu evo19_transport.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor Blanka Berdychová Anotace Prezentace seznamuje se základními pojmy a postupy z předlékařské první pomoci. Předmět Biologie Tematická oblast První pomoc Téma Transport Očekávané výstupy Naučit žáky, jak přesunout či přenést zraněnou osobu. Klíčová slova Odsun doprovodem, odsun na sedadle z rukou, odsun Rautekovým způsobem, transport na nosítkách Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník 4 Cílová skupina Nižší stupeň osmiletého gymnázia, osmileté gymnázium Ověřeno 6.5. 2013, O4 Zdroje uvedeny na konci dokumentu. Obrázky pocházejí z vlastních zdrojů autora.

Transport (odsun) zraněného Zraněného transportujeme jen tehdy, je-li to nezbytně nutné (např. z rušné silnice při autonehodě, z přímého slunce při úžehu, z místa nepřístupného pro RZS) Včas, šetrně a odborně ve hodné poloze, která je co nejšetrnější k jeho poranění. Nikdy se nepokoušíme zvedat nadměrnou váhu. Při zvedání využíváme sílu dolních končetin (vzpřímená záda, zvedáme váhu nohama). Dbáme aby váha, kterou zvedáme byla co neblíže našeho těla Rozlišujeme: Doprovod Odnesení Nevhodný způsob zvedání břemene Správný způsob zvedání břemene

Odsun doprovodem Neboli „živá berla“ Postižený je schopen chůze (např. lehké poranění dolní končetiny) 1 – 2 zachránci Postup: Zachránce se postaví vedle zdravé strany postižného Bližší ruku postiženého si položí kolem krku, úchop za zápěstí (ne prsty) Druhou rukou uchopí postiženého kolem pasu

Odsun na sedadle z rukou Zraněný nemůže chodit, ale je při vědomí (př. poranění břicha, pánve) 2 zachránci Postup: Oba zachránci se postaví těsně vedle postiženého Za zády pacienta se zrcadlově uchopí za zápěstí (možno využít do kruhu svázaný šátek) Spojené končetiny podsunou pod stehna postiženého tak, že 2 ruce tvoří sedačku, 2 ruce opěradlo Zachránci vykročí naráz vnější nohou. 2. 3. 4. Využití šátku

Odsun Rautekovým způsobem Vhodný k vyproštění z vozidla Pacient v bezvědomí 1 zachránce Postup: Zachránce si udělá prostor – odsune sedačku Natočí zraněného tak, aby se alespoň částečně dostal za jeho záda (odkloní na volant) Uchopí postiženého za nezraněné předloktí a předloktí přitiskne k břichu postiženého Záda postiženého si zachránce opírá o hrudník, stehnem nadlehčuje Odsun se 2 zachránci 4. 2. 3.

Transport na nosítkách Pacient v bezvědomí, na delší vzdálenosti, při podezření na poranění páteře Pokud je nutný transport při poranění páteře, použijeme tvrdou podložku (př. prkna, dveře) 4 a více zachránců Postup: 3 zachránci se rozkročí nad postiženým, čtvrtý se připraví k jeho hlavě s nosítky (při poranění páteře pátý zachránce fixuje hlavu postiženého tahem v ose těla) Zachránci na povel postiženého zvednou Čtvrtý zachránce podsune nosítka pod tělo postiženého Postiženého neseme vždy nohama napřed s výjimkou výstupu do svahu a do schodů

Zdroje Co dělat.... Praha: Centrum pro bezpečný stát, 2008, ISBN 987-80-904066-1-2. KAUFMAN, Jan. Záchranář. Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, 2007. ISBN 978-80-902805-4-0. Zdravotník zotavovacích akcí. Praha: Úřad Českého červeného kříže, 2004. SRNSKÝ, Pavel. Základní norma zdravotnických znalostí. Praha: Úřad Českého červeného kříže, 2001.