Prezentace – výklad učiva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Advertisements

Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Zlato
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Zlato.
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
PRVKY.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nerosty a horniny M. Horák.
Mé království.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Mineralogický systém Prvky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
RUDY.
Kateřina Hendrychová, 9.A
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_41 Vzdělávací.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
Prezentace – výklad učiva
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ Název : VY_32_inovace_20- PŘ – ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
Prezentace – výklad učiva
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Prezentace – výklad učiva
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Procvičování a opakování učiva.
Prezentace – výklad učiva
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

Prezentace – výklad učiva EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1440 Autor Ing. Dana Sobotková Ročník 5. Datum 2.4.2013 Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_68 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití ZLATO Prezentace seznamuje se zlatem, nerostem ze skupiny drahých kovů, uvádí jeho výskyt v přírodě, využití v praxi. Může sloužit k samostatnému zápisu učiva. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva

Zlato Zlato patří mezi drahé kovy. Je krásné a vzácné a používalo se v minulosti jako platidlo (zlaté jáchymovské tolary, zlaté dukáty).

Zlato ZLATO je žlutý kovový nerost. je výborný vodič elektřiny v přírodě se nachází v ryzí(=čisté) podobě ve formě zlatonosných žil, často prorůstá křemenem Zvětráváním hornin se zlato uvolňuje, je odplavováno vodou a usazuje se v korytech řek jako zlaté valounky.

Zlato Těží se v hlubinných dolech (město Zlaté Hory) nebo rýžováním (řeka Otava). Zajímavost: V 19.století vypukla v USA tzv.“ zlatá horečka“, kdy spousta osadníků vyrazila hledat zlato do Skalistých hor.

Zlato Stát ukládá své zlato v podobě zlatých cihel jako státní poklad. Naše státní zlato je uloženo v trezoru České národní banky v Praze.

Zlato Ze zlata a drahých kamenů jsou i korunovační klenoty českých králů – Svatováclavská koruna, jablko a žezlo. Jsou uloženy jako náš nejcennější národní poklad v katedrále svatého Víta v Praze na Hradčanech.

Zlato Zlato se používá ve šperkařství (náušnice, prsteny,…), v zubním lékařství (zubní korunky) a v elektrotechnice (počítačové čipy). Obr.1 Zajímavost: Ryzost(čistota, kvalita) zlata se uvádí v tzv. karátech.

Zlato Zlatem jsou zdobeny vzácné sochy, části budov i celé chrámy. Nejvíce jich spatříme v Indii a Thajsku.

Zlato Rozbité šperky se vykupují zpět jako t.zv. zlomkové zlato. Část zlata se získává i recyklací z použitých elektrospotřebičů (mobilů, počítačů apod.) Obr.2,3

Použité zdroje informací: Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN 80-7289-063-8, str.14   Obrázky: Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/ Obr.1-3: vlastní fotografie autora