Velká Morava Petr Procházka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká Morava.
Advertisements

Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Velká Morava 9. století n. l.. Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE historie Velké Moravy a přijetí křesťanství na jejím území Vypracovala Alžběta Bajerová, 4.C.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Byzantská říše Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Vláda Jagellonců v českých zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Česká republika Naše vlast
Sámova říše a Velká Morava
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Tereza Bencová, Kristýna Cejnková
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
První státní útvary na našem území
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Komunikace a interakce
Digitální učební materiál
Rozvíjíme pozornost a soustředění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
MATEMATIKA Z PAŘEZOVÉ CHALOUPKY
VELKÁ MORAVA.
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Česká republika - státní symboly
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Představujeme a sestavujeme krychli
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Velká Morava Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Velká Morava / velkomoravská říše: první státní útvar Slovanů ve střední Evropě trvání: 1. polovina 9. stol. – počátek 10. stol. forma vlády: knížectví vládnoucí rod: Mojmírovci Úkoly: Kde se nacházela pravlast Slovanů? Kdy přibližně začaly slovanské kmeny osidlovat střední Evropu?

Obr. 1 Počátky Velké Moravy v 1. polovině 9. století Úkol: Odvoď z mapy, na území jakých současných států se rozkládalo jádro velkomoravské říše.

zakladatel rodu Mojmírovců vyhnání knížete Pribiny z Nitry Mojmír I. (kolem 830–846) zakladatel rodu Mojmírovců vyhnání knížete Pribiny z Nitry základy Velké Moravy (Morava + Nitransko) Obr. 2 Socha knížete Pribiny v Nitře. Po vyhnání Mojmírem se Pribina stal správcem knížectví v Panonii (část dnešního Maďarska) závislého na francké říši.

Obr. 3 Kníže Mojmír na slovenské bankovce v hodnotě 5000 korun z roku 1944

Rastislav/Rostislav (846–870) spory s východofranckou říší 863 − příchod Konstantina (Cyrila) a Metoděje 1994 − svatořečen pravoslavnou církví Úkol: Který den v roce slavíme státní svátek na počest příchodu Cyrila a Metoděje? Obr. 4 Portrét knížete Rastislava

centra velkomoravské říše: Obr. 5 Velká Morava a její centra za vlády knížete Rastislava. Zelená linie vymezuje územní rozsah říše za vlády pozdějšího knížete Svatopluka.

Obr. 6 Ikona se svatým Cyrilem (vpravo) a Metodějem (vlevo) svatí Konstantin (Cyril) a Metoděj: bratři ze Soluně (Byzanc) šíření křesťanství jazyk: staroslověnština písmo: hlaholice  cyrilice (azbuka) Obr. 6 Ikona se svatým Cyrilem (vpravo) a Metodějem (vlevo)

hlaholice a cyrilice: Obr. 7 Hlaholice (horní znaky) a cyrilice (dolní znaky)

Obr. 8 Text psaný hlaholicí (Kyjevské listy, 9.−10. stol.) Obr. 9 Text psaný cyrilicí (poč. 17. stol.)

Jmenuj podle mapy země, které používají Obr. 10 Rozšíření cyrilice/azbuky v současné východní a jihovýchodní Evropě Úkol: Jmenuj podle mapy země, které používají cyrilici/azbuku.

křest knížete Bořivoje Metodějem vyhnání Metodějových žáků z Moravy Svatopluk (871−894) křest knížete Bořivoje Metodějem vyhnání Metodějových žáků z Moravy  převaha latinské bohoslužby Obr. 11 Předání moci Svatoplukovým synům v podobě tří svázaných prutů. Podle pověsti synové otcův odkaz nenaplnili a velkomoravská říše se záhy rozpadla (sgrafito na zámku v Prostějově).

Obr. 12 Velká Morava za Svatopluka Úkol: Na území kterých dnešních státu sahala velkomoravská říše v 2. polovině 9. století?

nájezdy maďarských kmenů zánik velkomoravské říše Mojmír II. (894 − asi 906) nájezdy maďarských kmenů zánik velkomoravské říše Morava − později součást českého státu Obr. 13 Morava jako součást ČR Obr. 14 Znak Moravy

kultura Velké Moravy: Obr. 15 Základy kamenného kostela (Valy u Mikulčic)

Obr. 16 Kostel sv. Markéty Antiochijské v Kopčanech (Slovensko) z 9.−10. století Obr. 17 Interiér kostela sv. Jana (rekonstrukce, skanzen Modrá u Uherského Hradiště)

Obr. 18 Velkomoravská chatrč (rekonstrukce, skanzen Modrá u Uherského Hradiště) Obr. 19 Interiér velkomoravské chatrče (rekonstrukce, skanzen Modrá u Uherského Hradiště)

Obr. 20 Velkomoravské šperky Obr. 21 Stříbrný kříž s motivem ukřižování

Doplň tvrzení náležitými fakty: Velká Morava byla první ________________ Slovanů ve střední Evropě. Její dějiny sahají od 1. poloviny 9. století do počátku _______ století. Za zakladatele Velké Moravy je považován kníže______________, který kolem roku 830 vyhnal z Nitry knížete_______________. Na pozvání knížete Rastislava přišli na Moravu __________ a _________. Šířili křesťanství pomocí jazyka zvaného ___________ a písma_________. Státní svátek na počest příchodu věrozvěstů slavíme ________. Největší území zabírala velkomoravská říše za vlády ________________. K zániku velké Moravy významně přispěly nájezdy ____________ kmenů. Morava se později stala součástí ___________ státu. S kulturou Velké Moravy se můžeme seznámit ve skanzenu ____________.

správné odpovědi: stát / státní útvar 10. Mojmír I., Pribinu Konstantin (Cyril) a Metoděj staroslověnština, hlaholice (později cyrilice, azbuka) 5. července Svatopluka maďarských českého Modrá (u Uherského Hradiště)

Citace obrazových materiálů: Poko. Obr. 1 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nitra_moravia_833-cs.png?uselang=cs> Obr. 2 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pribina,_Nitra_%282008%29.jpg> Peter Zelizňák. Obr. 3 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SK_5000_korun_slovenskych_1944.jpg> Obr. 4 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prince_Rastislav.JPG> Obr. 5 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Central_europe_9th_century.png> Obr. 6 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KyrilMethod.jpg> Harry. Obr. 7 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glagolica.png> Obr. 8 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiev_Folios,_fol._7r.jpg> Obr. 9 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meletius_Smotrisky_Cyrillic_Alphabet.PNG>

Citace obrazových materiálů: Obr. 10 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyrillic_Europe.PNG> Michal Maňas. Obr. 11 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svatopluk_I.jpg> Obr. 12 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_moravia_svatopluk.png> Kirk. Obr. 13 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CZ-cleneni-Morava-wl.png> Obr. 14 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moravia.svg> Mercy. Obr. 15 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mikul%C4%8Dice-Valy_6.JPG> Peko. Obr. 16 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kostol_sv_Margarety_Antiochijskej,_Kopcany.JPG> Mercy. Obr. 17 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archeoskanzen_Modr%C3%A1_-_interi%C3%A9r_kostela.jpg>

Citace obrazových materiálů: Mercy. Obr. 18 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archeoskanzen_Modr%C3%A1_-_chatr%C4%8D.jpg> Mercy. Obr. 19 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archeoskanzen_Modr%C3%A1_-_interi%C3%A9r_chatr%C4%8De.jpg> Peko. Obr. 20 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_4.jpg> Creator:Dragovit. Obr. 21 [cit. 2012-12-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:K%C5%99%C3%AD%C5%BE_z_Mikul%C4%8Dic.png>

Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 2002. ISBN 80-7235-194-X. ČORNEJ, Petr a kol. Dějiny evropské civilizace I. 4. vyd. Praha a Litomyšl : PASEKA, 2002. ISBN 80-7158-472-7. ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3. vyd. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-7277-000-4