Filozofie ošetřovatelství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADY OŠETŘOVÁNÍ Potřeby člověka.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Rozdíly mezi osobnostmi
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
KONSTITUCE.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Duševní zdraví a psychohygiena
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Model transkulturní péče
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Model fungujícího zdraví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Součástí této prezentace bude pravděpodobně diskuse, jejíž výsledkem budou akce. Pomocí aplikace PowerPoint lze navržené akce zaznamenávat v průběhu prezentace.
Modely mentální retardace
Předmět psychologie zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Definice, základní pojmy
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vypracoval: Mgr. Michal Vičar 4. A, 2006
Ošetřovatelství jako vědní obor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Vypracoval: Mgr. Michal Vičar 4. A, 2006
Teorie vzdělávání dospělých
teorie oboru ošetřovatelství
Standardy pro základní vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Témata kognitivní psychologie
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Filozofie ošetřovatelství

Holismus je termín odvozený z řeckého slova holos (celý, úplný, neporušený). je to filozofický směr vycházející z idealizmu vyzdvihuje prvenství celku v poměru k částem "Celek je víc než souhrn jeho částí.“ tuto zásadu vyslovil poprvé Aristotelés v Metafysice termín poprvé zavedl ve své knize „Holismus a evoluce“ v roce 1926 jihoafrický politik a generál J.Ch. Smuts

Holistická teorie vidí všechny živé organismy jako jednotné celky ve vzájemné interakci se svým okolím celek člověka zahrnuje zjednodušeně vyjádřeno 5 součástí: biologickou, společenskou, kognitivní, emocionální a duchovní dojde-li k poruše jedné součásti celku, dochází poruše celého systému

Příklady holistických terapií Zahrnují: Acupuncture Ayurveda čínská medicína Reiki

Holisticky chápané zdraví zahrnuje celého jedince: jeho celistvost a všechny stránky životního stylu, tělesnou zdatnost, primární prevenci tělesných a emocionálních stavů, zvládání stresu, reakci na prostředí, sebekoncepci a duchovno

Holistická ošetřovatelská péče akceptuje práva pacienta, která je nedílnou součástí ošetřování a léčebného procesu pomáhá lidem převzít odpovědnost za své zdraví, hledat alternativy, zdravý způsob života, sebeuspokojení a mobilizaci vnitřních hojivých sil

Holistické ošetřovatelství a medicína chápou tedy člověka jako bio-psycho-socio-spirutální bytost, kterou ošetřují šetrnými metodami.

Holistické přístupy v péči o zdraví lidí Vychází z: pochopení holistického přístupu (psychika a soma ve vztahu k nerovnováze) Nové koncepce „profesionálního ošetřovatelství“ a jeho pojetí v systému péče o zdraví obyvatelstva

Holistické teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci se mnohokrát měnily vlivem kulturních a vědeckých myšlení dané doby první představy - vznik nemoci za formu posedlosti ďáblem v pozdějším období 19. stol. – vědci objevili základní příčiny infekčních nemocí → pokroková teorie Pasteura o bakteriální teorii pokrok vede k současným komplexnějším hypotézám

Homeostatické teorie nemoci se týkají samoregulačních procesů těla a způsobu udržování jejich rovnováhy na vzniklé onemocnění je pohlíženo jako zhroucení sil nebo poruchu homestázy Autoři: C. Bernard a W. Cannon H. Selye J. Mason

Psychosociální teorie nemoci se pokouší integrovat fyziologické, psychologické a sociální faktory, pro vysvětlení onemocnění Autoři: H. Wolff S. Wolf Schwartz T. Holmes R. Rahe R. Lazarus

Biobehaviorální teorie nemoci se pokouší specifikovat určitý způsob chování člověka a jeho vztah k onemocnění Autoři: M. Friedman R.H. Rosenman

Biomedicínský model se zaměřil na nemoc jako na výsledek špatné funkce orgánů či buněk obsahuje kritéria stavu, které jsou klasifikovány jako nemoc: Poznaná příčina Konzistentní identifikovatelný komplex příznaků a symptomů má tendenci ignorovat psychosociální složky choroby

DĚKUJI ZA POZORNOST