Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Advertisements

Česká literatura 1. poloviny 20. století I.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Výlet do české literatury
KAREL ČAPEK.
Česká meziválečná literatura
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jaroslav Hašek 1883 – ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_PSYCHOLO GICKA_PROZA_PREZENTACE_13.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Karel Čapek - cestopisy
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Divadlo mezi válkami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Čapek.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Česká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_B_07 Tematická oblast: Humanitní předměty 3. ročník Téma: Pracovní list – Česká próza po 1. světové válce Autor: Mgr. Tereza Federselová Datum vytvoření: duben 2013

Anotace: Metodický pokyn: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká próza po 1. světové válce. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

K charakteristice uveďte proud české prózy Próza klade důraz na asociaci, lyričnost, subjektivitu, je výrazně ovlivněna poetismem. Humanisticky orientovaná próza, zdůrazňuje princip demokracie a svobody lidu. Próza, která má velmi blízko k přírodě, zemi a historii. Autoři neexperimentují s formou, tíhnou k tradici, inspirují se barokem. Autory spojuje víra v Boha. Próza popisuje duševní stav člověka, patologické jevy, pudy. Autoři se zaměřují na lidi, kteří jsou nějakým způsobem psychicky poznamenaní. Autory těchto próz jsou přímí účastníci války. Jejich díla dokumentují válku. Próza ovlivněna kriticko-realistickými tendencemi, zájem o osudy a proměny jednotlivce. Autoři jsou velmi často socialistickorealisticky orientovaní.

K charakteristice uveďte proud české prózy imaginativní próza demokratický proud katolický proud psychologická próza legionářská próza společenská próza

Přiřaď autora k dílu a proudu české literatury Dílo Autor Proud české prózy Neviditelný Karel Čapek Demokratický proud Markéta Lazarová Karel Poláček Společenská próza Povídky z jedné kapsy Eduard Bass Katolický proud Večery na slamníku Ivan Olbracht Psychologická próza Cirkus Humberto Jaroslav Havlíček Imaginativní próza Nikola Šuhaj loupežník Jaromír John Rekviem Vladislav Vančura Bylo nás pět Jaroslav Durych Legionářská próza

Přiřaď autora k dílu a proudu české literatury Dílo Autor Proud české prózy Neviditelný Jaroslav Havlíček Psychologická próza Markéta Lazarová Vladislav Vančura Imaginativní próza Povidky z jedné kapsy Karel Čapek Demokratický proud Večery na slamníku Jaromír John Legionářská próza Cirkus Humberto Eduard Bass Nikola Šuhaj loupežník Ivan Olbracht Společenská próza Rekviem Jaroslav Durych Katolický proud Bylo nás pět Karel Poláček

Úkoly k ukázce poznejte dílo určete autora přiřaďte autora k proudu české literatury charakterizujte hlavní postavu díla

Ukázka "Práskli ho v Sarajevu, milostpane, z revolveru, vědí. Jel tam s tou svou arcikněžnou v automobilu:" "Tak se podívejme, paní Müllerová, v automobilu. Jó, takovej pán si to může dovolit, a ani si nepomyslí, jak taková jízda automobilem může nešt'astné skončit. A v Sarajevu k tomu, to je v Bosně, paní Müllerová. To udělali asi Turci. My holt jsme jim tu Bosnu a Hercegovinu neměli brát. Tak vida, paní Müllerová. On je tedy pan arcivévoda už na pravdě boží. Trápil se dlouho?" "Pan arcivévoda byl hned hotovej, milostpane. To vědí, že s revolverem nejsou žádný hračky. Nedávno taky si hrál jeden pán u nás v Nuslích s revolverem a postřílel celou rodinu i domovníka, kterej se šel podívat, kdo to tam střílí ve třetím poschodí:"

Řešení ukázky Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za 1. světové války odraz 1. světové války v české literatuře Švejk literární typ člověk válečné doby, který hájí právo na život moudrý blázen → předstírá idiotství, ale válce se brání chytráctvím rafinovaná loajálnost rozkládá armádu zevnitř, vytváří zmatek představitel lidového odporu proti násilí, válce

Doplňte text Karel Poláček se narodil v ………………………… . Byl redaktorem v …………………….. . Celá jeho rodina byla …………………… vyznání, a proto za okupace zahynul v …………………… . Ve svých dílech přinášel satirický obraz českého maloměšťáka. Svět maloměsta z pohledu dětí vykreslil v próze …………….………… . Sportovní tématiku promítl do díla ……..……………. . Vrcholem tvorby je jeho nedokončená románová pentalogie, ve které vykresluje obraz provinciálního města před 1. světovou válkou. Nejznámějším románem tohoto celku je …………………….. .

Doplňte text Karel Poláček se narodil v Rychnově nad Kněžnou. Byl redaktorem v Lidových novinách. Celá jeho rodina byla židovského vyznání, a proto za okupace zahynul v koncentračním táboře. Ve svých dílech přinášel satirický obraz českého maloměšťáka. Svět maloměsta z pohledu dětí vykreslil v próze Bylo nás pět. Sportovní tématiku promítl do díla Muži v ofsajdu. Vrcholem tvorby je jeho nedokončená románová pentalogie, ve které vykresluje obraz provinciálního města před 1. světovou válkou. Nejznámějším románem tohoto celku je Okresní město.

Karel Čapek Ve kterém východočeském městě Karel Čapek studoval? Se kterými periodiky je Karel Čapek spojen? S kým zpočátku Karel Čapek tvořil? Čím se zabývají a na co poukazují díla R.U.R., Krakatit, Továrna na absolutno, Věc Makropulos? Jaký literární žánr jsou Čapkova díla Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever? Charakterizujte pojem noetika. Která Čapkova díla jsou noetická? Které Čapkovo dílo je vyvrcholením boje proti fašismu?  

Karel Čapek Ve kterém východočeském městě studoval Karel Čapek? Hradec Králové

Karel Čapek Se kterými periodiky je Karel Čapek spojen? Národní listy a Lidové noviny

Karel Čapek S kým zpočátku Karel Čapek tvořil? s bratrem Josefem

Karel Čapek Čím se zabývají a na co poukazují díla R.U.R., Krakatit, Továrna na absolutno, Věc Makropulos? Jedná se o utopická díla, která se zabývají vědou a technikou a poukazují na převratné vynálezy, které mohou ohrozit člověka.

Karel Čapek Jaký literární žánr jsou Čapkova díla Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever? cestopisné fejetony

Karel Čapek Charakterizujte pojem noetika. Která Čapkova díla jsou noetická? noetika = nauka o poznání Hordubal, Povětroň, Obyčejný život

Karel Čapek drama Matka Které Čapkovo dílo je vyvrcholením boje proti fašismu? drama Matka

Použité zdroje Literatura Prokop, V. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, 2008. Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2009. ISBN 978-80-253-0468-6. http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jaroslav-hasek/osudy- dobreho-vojaka-svejka-za-svetove-valky.html#ixzz2jBuu9JYz

Použité zdroje Obrázky http://ctenarsky-denicek.wz.cz/svejk2.jpg http://www.odaha.com/sites/default/files/karel-polacek_0.jpg http://www.ubytovani-hradec-kralove.com/Images/Hradec-Kr%C3%A1lov%C3%A9.JPG http://i.lidovky.cz/11/041/lngal/WOK3a4279_Gymnazium_r0102.jpg http://knihovna.nkp.cz/knihovna71/obrazky/71101.jpg http://data.lidovky.cz/g/lidovky/011.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Karel_Josef_Capkovi_radio.jpg http://www.zapnimozek.cz/wp-content/uploads/tovarna-na-absolutno.jpg http://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/145008_big.jpg http://www.zapnimozek.cz/wp-content/uploads/anglicke-listy.jpeg http://web2.mlp.cz/koweb/00/03/56/68/17.jpg http://antikvariat.xrs.cz/imgeshop/karel-capek-matka.jpg