Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Teploměr. Jednotky teploty
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření teploty.
Měření teploty LC.
Měření teploty.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota a její měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-výpočet hustoty
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Měření teploty.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jak lze změnit odpor polovodičů
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Fyzika hrou-opakování I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Tepelná výměna prouděním
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 01/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.06_mereni_teploty Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Měření teploty Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k prohloubení znalostí o teplotě, se kterou se žák seznámil v přírodovědě. Žák se seznámí s nejčastěji užívanými teploměry. Žák se naučí zapisovat změny teploty.

Lékařský teploměr

Laboratorní teploměr: Slouží k měření teploty pevných, kapalných i plynných látek. K měření teploty se využívá objemové roztažnosti kapalin. Je podobný teploměru, který máte doma za oknem nebo uvnitř v místnosti. Jeho nejdůležitější částí je úzká uzavřená trubička, která je zčásti vyplněná kapalinou (většinou rtutí nebo obarveným lihem). Trubička je spojena s baňkou, ve které je většina kapaliny. Trubička je doplněna stupnicí.

Její objem se zvětšuje, hladina v trubičce stoupá. Roste-li teplota vzduchu v okolí teploměru, roste i teplota kapaliny v trubičce. Její objem se zvětšuje, hladina v trubičce stoupá. Klesne-li hladina kapaliny v trubičce, znamená to, že se v okolí teploměru ochladilo.

Rtuťové teploměry, lihové teploměry: Rtuťové teploměry lze použít pro oblast od -38,8 °C až do 357 °C. Lihové teploměry jsou určeny pro měření teplot, zhruba v rozmezí od - 115 °C do 78,3 °C.

Bimetalový teploměr: Často používaný v praxi. Základem činnosti tohoto teploměru je pásek, zhotovený ze dvou kovů. Pásek je svinutý do spirály, která je na jednom konci upevněna. Na druhém konci je spojena s otáčivou ručkou, umístěnou nad teplotní stupnicí.

Zvýší-li se okolní teplota, jeden kov se roztahuje více než druhý a spirála se zakrucuje. Ručka se otáčí po stupnici teploměru. Ochlazení látky v okolí teploměru vede naopak k rozvíjení spirály a pohybu ručky na opačnou stranu. Bimetalový teploměr

Lékařský teploměr Používáme ho k měření lidského těla. Jeho stupnice je zkrácená, má rozsah od 35,1 °C do 42 °C. Jeden dílek stupnice představuje 0,1 °C.

Digitální lékařský teploměr Skleněný lékařský teploměr

Bezdotykový lékařský teploměr. Lze ho použít i ke kontrole kojenecké lahve, vody ve vaničce či okolní pokojové teploty.

V současné době se stále častěji používají i teploměry s DIGITÁLNÍ stupnicí, které nejsou založeny na objemové roztažnosti. Tyto teploměry převádějí změnu teploty pomocí speciálních snímačů na změny elektrických, magnetických a optických vlastností těles.

Řešte úlohy: Jakou značku má teplota, jejíž jednotka je °C Řešte úlohy: Jakou značku má teplota, jejíž jednotka je °C? Vyber správnou odpověď: f T t F

Vyber správné názvy používaných teplotních stupnic: Cézarova Kelvinova Fahrenheitova Kalninova Fahrnova Celsiova Réaumurova

Vysvětlete, na jakém principu pracuje kapalinový teploměr. Správná odpověď: Principem je využití objemové roztažnosti kapalin (zpravidla rtuti, lihu).

Odpovězte na otázku: Zavařuje maminka různé ovoce při stejné teplotě? Správná odpověď: Ne, různé ovoce vyžaduje různou teplotu, jinak by se rozvařilo.

Velikost změny teploty O kolik stupňů Celsia se změnila teplota? Napište, zda se snížila nebo zvýšila: Změna teploty Teplota se … Velikost změny teploty 4°C na 22°C 64°C na 25°C -12°C na -2°C -8°C na 8°C 13°C na -1°C zvýšila o 18 °C snížila o 39 °C zvýšila o 10 °C zvýšila o 16 °C snížila o 14 °C

Na internetu nebo v encyklopedii zjistěte, co je to TERMOGRAF. Správná odpověď: Termograf je přístroj, zaznamenávající graficky automaticky teplotu po celý den či týden.

Řekněte název teploměru na obrázku. Dětský vodní teploměr

K čemu může sloužit teploměr na obrázku? K zavařování

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80-85849-06-2 galerie office http://www.shopingcity.cz/img/Ha8501b.jpg [cit:2013-01-09] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/20050501_1315_2558-Bimetall- Zeigerthermometer.jpg/220px-20050501_1315_2558-Bimetall-Zeigerthermometer.jpg [cit:2013-01-09] http://www.verkon.cz/data/catalog/big/img3837.jpg [cit:2013-01-09] http://www.3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/teplota/teplot1.jpg [cit:2013-01-09] http://www.distrimedobchod.cz/uploadedfiles/products/image_Thermoflash.jpg [cit:2013-01- 09] http://www.meteostanice.eu/inshop/pictures/store/ventus.jpg [cit:2013-01-09] [cit:2013-01-09] http://i.idnes.cz/09/102/gal/VES2e7ca8_3510874_web.jpg [cit:2013-01-09] http://www.braunelpen.cz/img_sekce/_vyr_897gal28.jpg [cit:2013-01-09] http://images.eslova.cz/rimages/xmlzbozi/far/farlin-teplomer-do-vody-delfin-1.jpg [cit:2013- 01-09] http://www.domajedoma.net/out/pictures/z2/9990498-2_z2.jpg [cit:2013-01-09] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Teplomer.jpg/220px- Teplomer.jpg [cit:2013-01-09]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k prohloubení znalostí o teplotě. Žák pomocí otázek a odpovědí dojde k tomu, že k určení teploty jsou lidské smysly nedostatečné. Je nutné mít objektivní měřítko teploty – stupnici, která se opírá alespoň o dvě objektivně dané teploty. Žák se seznámí s laboratorním teploměrem. Vysvětlení principu měření teploty kapalinovými teploměry (rtuťovými, lihovými). Vysvětlení principu měření teploty pomocí bimetalového teploměru. Ukázky lékařských teploměrů. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy, doplňuje chybějící údaje.