DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STONKOVÁ ZELENINA
Typické pro tuto skupinu zeleniny jsou stonky. Patří sem: 1. CHŘEST CHARAKTERISTIKA Typické pro tuto skupinu zeleniny jsou stonky. Patří sem: 1. CHŘEST 2. PAŽITKA 3. KOPR
jediný patří mezi stonkovou zeleninu jsou to mladé výhonky /prýty/ CHŘEST jediný patří mezi stonkovou zeleninu jsou to mladé výhonky /prýty/ jsou prorostlé trojhrannými šupinami, délka až 250mm a jsou zakončeny hlavičkami je to velmi jemná zelenina Prodej: ve svazcích
vytváří trsy zelených stonků V prodeji: PAŽITKA je naťová zelenina vytváří trsy zelených stonků V prodeji: v balech /kelímku, květináči/ řezaná ve svazečku
k ochucování nakládané zeleniny, salátů Prodej: čerstvý ve svazcích KOPR Tvoří vysoké lodyhy s řídkými a krátkými listy, které mají nitkovité ústrojí Použití : k přípravě omáček k ochucování nakládané zeleniny, salátů Prodej: čerstvý ve svazcích
OPAKOVÁNÍ: 1. Která zelenina patří do stonkové zeleniny? Jaké je použití kopru? Jak se prodává chřest? Jak se prodává pažitka? Jak skladujeme stonkovou zeleninu?
ZDROJE http://4.bp.blogspot.com/-33hwI4a1agY/T3GEi- UIBvI/AAAAAAAABfU/81Y_EXgiF-I/s320/DSCN8397.JPG http://www.gadar.cz/fotky6629/fotos/_vyrn_175kopr.jpg http://www.gadar.cz/fotky6629/fotos/_vyrn_176koper_wloski.jpg http://www.gadar.cz/fotky6629/fotos/_vyrn_188pazitka2.jpg http://nd01.jxs.cz/915/691/42ac55ae4f_31474966_o2.jpg Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997