Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
TÉMA: Daň z nemovitostí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zdanění nemovitých věcí
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Oceňování pojištěného majetku
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
MÍSTNÍ DANĚ WORKSHOP VEŘEJNÁ SPRÁVA Mgr. Martina Handlosová 3. květen 2011.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů fyzických osob – příklad 16. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 3.
Daň silniční a daň z hazardních her
Majetkové daně Michal Radvan.
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Obecná část daňového práva procesního I
Obsah veřejných rozpočtů III
Daň z přidané hodnoty 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Obecná část daňového práva procesního I
Daň z nemovitostí.
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Zamezení dvojímu zdanění
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecná část rozpočtového práva III
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Spotřební a energetické daně
Daň z příjmů fyzických osob
Obecná část rozpočtového práva III
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Daň z příjmů fyzických osob
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy

Osnova Majetkové daně Daň z nemovitých věcí Základní konstrukční prvky daně z pozemků Základní konstrukční prvky daně ze staveb Další základní konstrukční prvky daně Správa daně Příklad

daň z nabytí nemovitých věcí 1. Majetkové daně Majetkové daně v klidu daň z nemovitých věcí daň silniční transferové daně daň z nabytí nemovitých věcí

Daň ze staveb a jednotek 2. Daň z nemovitých věcí zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí Daň z nemovitých věcí Daň z pozemků Daň ze staveb a jednotek

3. Základní konstrukční prvky DzP Subjekt Předmět Základ Sazba Výpočet

I. Subjekt poplatník (§ 3) vlastník svěřenský fond podílový fond fond obhospodařovaný penzijní společností stavebník organizační složka státu, příspěvková organizace nájemce nebo pachtýř uživatel

II. Předmět pozemky (§ 2 odst. 1) předmětem daně nejsou (§ 2 odst. 2) na území České republiky evidované v katastru nemovitostí předmětem daně nejsou (§ 2 odst. 2) pozemky zastavěné zdanitelnými stavbami v rozsahu zastavěné plochy lesní pozemky (lesy ochranné a zvláštního určení) pozemky vodních ploch pozemky určené pro obranu České republiky pozemky v rozsahu odpovídajícím výši spoluvlastnických podílů na nich, které jsou součástí zdanitelných jednotek v budově bytového domu, a jiné pozemky ve spoluvlastnictví vlastníků zdanitelných jednotek v budově bytového domu užívané společně s těmito jednotkami, a to v rozsahu odpovídajícím výši spoluvlastnických podílů těchto spoluvlastníků na nich

Osvobození § 4 osvobození o daně z pozemků podmínky osobní věcné podmínky obecně závazné vyhlášky

hospodářské lesy a průmyslové rybníky III. Základ valorický orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty hospodářské lesy a průmyslové rybníky specifický ostatní pozemky

IV. Sazba poměrná lineární pevná orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocné sady hospodářské lesy a průmyslové rybníky pevná zpevněné plochy pozemků zastavěné plochy a nádvoří stavební pozemky ostatní plochy

V. Výpočet daně pro valorický základ pro specifický základ daň = zaokrouhlený základ na celé Kč nahoru x sazba pro specifický základ daň = zaokrouhlený základ na celé m2 nahoru x sazba případně násobení místním koeficientem

3. Základní konstrukční prvky DzSaJ Subjekt Předmět Základ Sazba Výpočet

I. Subjekt poplatník (§ 8) vlastník svěřenský fond podílový fond fond obhospodařovaný penzijní společností organizační složka státu, příspěvková organizace nájemce nebo pachtýř

II. Předmět předmětem daně jsou, pokud jsou na území České republiky (§ 7 odst. 1) zdanitelné stavby (budovy a inženýrské stavby) zdanitelné jednotky předmětem daně nejsou budovy, v níž jsou zdanitelné jednotky fikce nemovité věci (§ 7 odst. 3)

Osvobození osvobození o daně ze staveb a jednotek podmínky osobní věcné podmínky

III. Základ zdanitelné stavby jednotky upravená podlahová plocha výměra zastavěné plochy zdanitelné stavby upravená podlahová plocha jednotky

IV. Sazba sazba podle druhu stavby nebo jednotky (§ 11 odst. 1) budovy obytných domů budovy pro rodinnou rekreaci a budovy rodinných domů užívané pro rodinnou rekreaci samostatné garáže a zdanitelné jednotky užívané jako garáže zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky užívané k podnikání ostatní zdanitelné stavby ostatní zdanitelné jednotky zvýšení za podlaží (§ 11 odst. 2) koeficienty (§ 11 odst. 3) zvýšení v NP a I. zónách CHKO (§ 11 odst. 4) zvýšení daně (§ 11a)

V. Výpočet daň = zaokrouhlený základ na celé m2 nahoru x sazba případné zvýšení daně případně násobení místním koeficientem

5. Další základní konstrukční prvky zdaňovací období kalendářní rok (§ 12c) rozpočtové určení daně příjem obecních rozpočtů (zákon č. 243/2000 Sb.)

6. Správa daně správce daně daňové přiznání (§ 13a) finanční úřad (orgány Finanční správy České republiky) místní příslušnost daňové přiznání (§ 13a) splatnost daně (§ 15) jednorázově ve splátkách

7. Příklad Pan Novák s trvalým pobytem v Ostravě vlastní tyto nemovité věci v Praze - Tróji: rodinný dům o zastavěné ploše 140 m2 se 2 patry (2. nadzemní podlaží o výměře 95 m2 a 3. nadzemní podlaží o výměře 50 m2), ve kterém se nachází nebytový prostor o výměře 30 m2 sloužící k podnikání pana Nováka; dům se nachází na pozemku druhu zastavěná plocha a nádvoří o výměře 240 m2 pozemek – vinici o výměře 1000 m2 pozemek – trvalý travní porost o výměře 1000 m2, pozemek – ostatní plochu o výměře 1000 m2 a stavební pozemek o výměře 100 m2. Kolik činí daň z nemovitých věcí pana Nováka z uvedených nemovitých věcí na rok 2016? Jak by se změnila výše daně pana Nováka v případě, že by Praha stanovila místní koeficient 5? Kterému finančnímu úřadu bude pan Novák podávat daňové přiznání a platit daň? Do kdy a v jakých lhůtách?

zastavěná plocha a nádvoří Řešení – pozemky Základ daně Daň vinice trvalý travní porost ostatní plocha zastavěná plocha a nádvoří stavební pozemek

Řešení – rodinný dům

zastavěná plocha a nádvoří Řešení – celková daň Daň Zvýšená daň vinice trvalý travní porost ostatní plocha zastavěná plocha a nádvoří stavební pozemek rodinný dům Celkem

e-mail: bohac@prf.cuni.cz web: www.radimbohac.cz tel.: +420221005530 16. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy