Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Psychické stavy.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
¨ Kriminogenní faktory
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Sociálně patologické jevy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sociální deviace a patologie
Psychologie II Sociální psychologie
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Průřezová témata.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Co je riziko ? Z historie:
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Psychologické aspekty zdraví
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Základní pojmy kriminologie a penologie
Sociální patologie SCPT SCPA
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU, NORMALITA A NORMY PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Rizikové skupiny 1.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ. N ORMY ve společnosti – socializace odchylka od normy - Deviace přijetí pravidel – INTERIORIZACE (zvnitřnění) Sociální kontrola.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Úvod do předmětu, normalita a normy PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Úvod do psychologie
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Vymezení normality.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Práce s vybranými cílovými skupinami 1
Vymezení normality.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Transkript prezentace:

Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D.

„Opáčko“  Co ovlivňuje tvorbu norem? Jaké druhy norem ovlivňují SP?

Statistická normalita Normální je to, co je průměrné nebo nejvíce zastoupené + určitá objektivita stat.zpracování - Nebere v úvahu kvalitu daného jevu = při dostatečné míře rozšíření se škodlivý jev stane normou nebo vysoká kvalita při nízké frekvenci může být považována za deviaci

Funkční normalita Optimální fungování v danou chvíli v dané společnosti za daných podmínek. Schopnost adaptace na situaci - Za normální může být považováno jakékoliv chování vedoucí k cíli

Sociokulturní vymezení normy Normální je to, co je v dané společnosti aktuálně obvyklé, silně propojeno s tradicí Může vést ke stereotypům Riziko při práci s jinými kulturami Riziko diskriminace

Ideální (normativní) normalita Dohodnutá norma na základě racionálního úsudku

Subjektivní pojetí normality Individuálně ovlivněno zkušenostmi, hodnotami, potřebami, momentálním stavem, životním stylem… + může přinést vyšší toleranci - omezené posuzování a rozhodování

Mediální norma Často nedosažitelný ideál, opakovaně prezentovaný jako žádoucí stav - Může vést k frustraci z nedosažení a negativním projevům v chování

Využití pro SP Znalost rozdílných pojetí normality je důležitá SP vede klienty k respektu ke spol. normám X Citlivost vůči individuální situaci klienta a jeho normám

Normy závazné vyžadují konformitu (normalitu) Dodržování ostatních norem vytváří jedno z dilemat SP – normy spol. x práva klienta na sebeurčení Sociální pracovník je reprezentantem normality před klientem.

Deviace Z lat. Deviatio – úchylka, odchylka, vybočení, odklon od normy Deviace – obecná vlastnost týkající se přírodních i společenských jevů, velká variabilita Deviace v tělesné stavbě, psychických funkcích, sociálním postavení, chování… Kvalitativní deviace – odchylka struktury či funkce Kvantitativní deviace – odchylka v míře výskytu Deviace – teoreticky hodnotově i emocionálně neutrální x negativní vnímání, předsudky

Nesociální deviace Nemají význam v sociálních vztazích Neživá příroda, rostliny, nižší živočichové U lidí tzv. skryté deviace – např. neodhalené trestné činy nebo zjevné, ale málo významné deviace (neovlivňují interakce a vztahy)

Sociální deviace Mají význam v soc.interakcích a vztazích Chování mimo normy většinové společnosti Multidisciplinární obor – nejen SP, ale i sociologie, kriminologie, pedagogika, psychologie, právo

Deviantní chování Skryté – nerozpoznané okolím a/nebo subjektem Zjevné – rozpoznané a označkované

Lidské sociální deviace Zjevné deviantní chování Zjevné poruchy psychických funkcí Zjevné deviantní fyzické charakteristiky Zjevné deviantní sociální charakteristiky Behaviorální (dev.chování) Nonbehaviorální (fyzické, sociální spod.)

Konformita (poslušnost) – chování v souladu s očekáváními, může být deviantní (konformita s ideologiemi) Nonkonformita – chování v rozporu s očekáváním okolí, nemusí být deviantní, může být progresivní

Terminologická odbočka  Sociální problémy Sociální patologie Negativní společenské jevy Starší termíny, výrazně negativní konotace

Subjekt sociální deviace Ten kdo vykazuje dev.chování nebo charakteristiku Jednotlivec, skupiny, menšina

Objekt sociální deviace No co jsou deviantní projevy zaměřeny Sociální objekty, fyzické objekty, oblasti života, společenské hodnoty Deviace bez objektu či poškození objektu (např. homosexualita nebo tzv. zločiny bez oběti - prostituce)