VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Správní právo Pojem správního práva.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Zlín,
Veřejné podniky a státní monopoly
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Rozpočty územních samosprávných celků
Právo na informace Tereza Danielisová,
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Veřejné podpory. Úvodem evropské právo zakazuje veřejné podpory, které upřednostňují některé podniky před jinými, protože narušují hospodářskou soutěž.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU II
VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Veřejná podpora a podpora de minimis
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
PRAVIDLA SOUTĚŽNÍHO PRÁVA EU PRO STÁTY – MONOPOLY A VEŘEJNÉ PODNIKY
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU Prezentace 2016

Právní základ - článek 107 SFEU Veřejná podpora je pomoc poskytnutá v jakékoli formě členským státem nebo z veřejných prostředků, která narušuje hospodářskou soutěž nebo hrozí jejím narušením tím, že zvýhodňuje určitý podnik nebo odvětví. Zakázaná je veřejná podpora, která má komunitární dimenzi, tj. alespoň potenciální vliv na obchod mezi členskými státy Ze zákazu existuje ale výjimek (primární i sekundární právo) Kontroluje Komise – její pravomoc podobná jako při vymáhání pravidel pro podniky

Co je to veřejná podpora Pomoc je poskytována z veřejných prostředků z rozpočtů obcí, regionů Z rozpočtu veřejnoprávních nebo i soukromoprávních institucí zřízených státem a pověřených zajišťováním veřejných úkolů (hospodařícími s veřejnými prostředky) veřejnými podniky, pokud je rozhodnutí o poskytnutí pomoci přičitatelné státu Veřejná podpora

Co je to veřejná podpora (pokr.) Pomoc může být poskytnuta v jakékoli podobě, např. jako Přímý převod kapitálu (dotace) Zvýšení základního jmění zakoupením podílu státem Poskytnutí záruk za splacení bankovního úvěru Poskytnutí daňových zvýhodnění (posečkání, sleva na dani..) Úvěry poskytnuté za zvýhodněnou úrokovou míru Zrychlené odpisy Veřejná podpora

EKONOMICKÉ ZVÝHODNĚNÍ Pomoc musí vést k ekonomickému zvýhodnění, které by podnik (příjemce podpory) nezískal v běžných obchodních vztazích Poskytnutí finančních prostředků nebo prominutí povinností, které by podnik za normálních podmínek musel nést Zvýhodnění poskytnuté zdarma, nebo za nepřiměřené nízké protiplnění Podnik pronajme pozemek ve vlastnictví státu za cenu nižší než tržní Podnik prodá státu nemovitost za cenu vyšší než tržní Podnik získá zdarma prioritní přístup k infrastruktuře Podnik získá od státu rizikový kapitál za výhodnějších podmínek než by získala na trhu Veřejná podpora

Selektivita Dopad na rovnováhu mezi podniky a jejich soutěžiteli Podpora udělena určitým podnikům, nebo odvětvím Geografická (regionální podpora) Sektorová Pro specifickou kategorii podniků (SME, nadnárodní společnosti), nebo aktivitu Diskrece při udělování (pomoc přidělována na základě volného uvážení) Nejde o obecná opatření aplikovatelná na bez rozdílu na veškeré podniky ve všech odvětvích členského státu Daň z příjmu, včetně progresivního zdanění Veřejná podpora

Test soukromého investora Rozsah zvýhodnění kompatibilita s tržními podmínkami stát jako investor by měl poskytovat kapitál v zásadě za stejných podmínek jako soukromý investor, s poskytnutým kapitálem nesmí udělit podnikům zvýhodnění, které by nedostali od soukromého investora Stát jako věřitel může s dlužníkem sjednat mírnější režim splácení dluhu, pokud by na stejné podmínky přistoupil i soukromý věřitel, aby dosáhl splacení dluhu Veřejná podpora

EKONOMICKÉ ZVÝHODNĚNÍ Kompenzace poskytované veřejným podnikům - Financování služeb veřejného zájmu Univerzální služba (telekomunikace, poštovní služby) – kompenzace ztrát z poskytování služeb pro veřejnost za dostupnou cenu Linková autobusová doprava Kompenzace je dovolená, pokud splňuje podmínky zajišťující transparentnosti ( judikát ESD Altmark) Oblast veřejných služeb (definována právem EU) Stát pověří výkonem této služby soukromý podnik Systém financování nastaven dopředu (stanovena objektivní a transparentní kritéria) Přiměřená kompenzace (pouze do výše nákladů a přiměřeného zisku) Veřejná podpora

DOPAD PODPORY NA SOUTĚŽ A VNITŘNÍ TRH MEZI ČLENSKÝMI STÁTY Stačí byť jen potenciální vliv na soutěž a obchod mezi členskými státy Podmínka splněna, pokud příjemce podpory vykonává ekonomickou aktivitu (i neziskové organizace) a působí na trhu, na kterém probíhá obchod mezi členskými státy Podnik je v soutěži se soutěžiteli z jiných členských států, i když sám své výrobky nebo služby nevyváží a to i v případech, kdy v daném sektoru není nadprodukce Veřejná podpora

VEŘEJNÉ PODPORY – VÝJIMKA ZE ZÁKAZU Čl. 107/3 - se společným trhem jsou slučitelné: Podpory sociální povahy poskytované individuálním spotřebitelům za podmínky, že se poskytují bez diskriminace založené na původu výrobků, Podpory určené k náhradě škod způsobených přírodními pohromami nebo jinými mimořádnými událostmi, Podpory poskytované hospodářství určitých oblastí Spolkové republiky Německo postižených rozdělením Německa, pokud jsou potřebné k vyrovnání hospodářských nevýhod způsobených tímto rozdělením. Veřejná podpora

Podmíněně přípustné veřejné podpory Podpory, které mají napomoci hospodářskému rozvoji oblastí s mimořádně nízkou životní úrovní nebo s vysokou nezaměstnaností, Podpory, které mají napomoci uskutečnění některého významného projektu společného evropského zájmu anebo napravit vážnou poruchu v hospodářství některého členského státu, Podpory, které mají usnadnit rozvoj určitých hospodářských aktivit nebo oblastí, pokud nemění podmínky obchodu v takové míře, jež by byla v rozporu se společným zájmem, Podpory, které mají napomoci kultuře a zachování kulturního dědictví, jestliže neovlivní podmínky obchodu a soutěže ve Společenství v míře odporující společnému zájmu, Jiné druhy podpor, které mohou být vymezeny rozhodnutím Rady přijatým kvalifikovanou většinou na návrh Komise. Veřejná podpora

POSOUZENÍ PŘÍPUSTNOSTI VÝJIMKY ZE ZÁKAZU VEŘEJNÉ PODPORY Podpora, která nenarušuje soutěž a obchod mezi členskými státy (malý význam, převažující kladný efekt opatření) Sekundární právo EU - systém výkladových a aplikačních pravidel posouzení podpory, závisející na Druhu odvětví Velikosti firmy Geografickém umístění podpory Účelu podpory, Typu podpory, apod. Různá forma (nařízení, pravidla, doporučení, sdělení, rozhodnutí…) Veřejná podpora

Veřejná podpora de minimis Podpora de minimis (podpora malého rozsahu) není považována za „veřejnou podporu“ vzhledem k nízké částce podle Komise by neměla ovlivnit obchod a narušit hospodářskou soutěž mezi členskými státy Částka do 200 000 Euro za tři následující účetní období jednomu podniku může být poskytnuta na jakýkoli účel (může se jednat o podporu investičního i provozního charakteru) Veřejná podpora

VÝJIMKY ZE ZÁKAZU VEŘEJNÉ PODPORY- BLOKOVÉ VÝJIMKY Výjimky formulovány v Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 o blokových výjimkách Forma nařízení – bezprostředně závazný a přímo aplikovatelný právní předpis, netřeba transponovat do národního práva Pokud opatření splňuje podmínky blokové výjimky, může být implementováno, není třeba notifikovat Evropské komisi Veřejná podpora

BLOKOVÉ VÝJIMKY ZE ZÁKAZU VEŘEJNÉ PODPORY Stávající blokové výjimky Regionální podpora Podpora určená malým a středním podnikům Podpora výzkumu, vývoje a inovací Podpora na vzdělávání Podpora pro znevýhodněné pracovníky a pracovníky se zdravotním postižením Podpora na náhradu škod způsobených přírodními pohromami Sociální podpora na dopravu obyvatel odlehlých regionů Podpora na širokopásmovou infrastrukturu Podpora kultury a zachování kulturního dědictví Podpora na sportovní a multifunkční rekreační infrastrukturu Podpora na místní infrastrukturu Veřejná podpora

VÝJIMKY ZE ZÁKAZU VEŘEJNÉ PODPORY- SEKTOROVÁ PRAVIDLA Sektorová pravidla (nařízení) - zvláštní režim poskytování veřejné podpory pro některé citlivé sektory Zemědělství, lesnictví, rybolov Doprava Televizní a rozhlasové vysílání, uhelný průmysl, elektrárenství, poštovní služby, loďařský průmysl… Veřejná podpora

podpora jako vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby platby poskytované určitým podnikům pověřeným poskytováním služeb obecného hospodářského zájmu služby obvykle zajišťovány státem (kraji či obcemi) ve veřejném zájmu specifickým znakem těchto služeb je fakt, že bez finanční podpory státu by nebyly na trhu vůbec nebo by byly poskytovány v nižší kvalitě či rozsahu. přeprava cestujících poštovní služby energetika odpadové a vodní hospodářství zdravotní péče za služby platí stát vyrovnávací platby (kompenzace) Veřejná podpora

podpora ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby Na tyto platby (kompenzace) se vztahují pravidla veřejné podpory s odchylkami danými Nařízením Komise (EU) č. 360/2012 o použití článků 107 a 108 SFEU Pro přípustnost kompenzací příjemce musí být prováděním služeb pověřen (zpravidla na základě výběrového řízení) ukazatele pro určení výše vyrovnávací platby musí být stanoveny předem a objektivním způsobem, výše vyrovnávací platby nesmí překročit náklady vynaložené subjektem při plnění závazku veřejné služby po odečtení příslušných příjmů z tohoto závazku a přičtení přiměřeného zisku Veřejná podpora

Procedura povolování veřejné podpory Normální povolovací postup na základě notifikace Komisi Vyjímka z notifikační povinnosti (blokové výjimky) Podpora de minimis Vyjímka z notifikační povinnosti zapisuje se do centrálního registru de minimis

Notifikace veřejné podpory Nařízení ES č. 794/2004 (procesní postup Komise) notifikace předem – členské státy oznámí záměr udělit veřejnou podporu Evropské komisi před její implementací (notifikační formuláře publikované Komisí) Komise posuzuje, zda opatření je veřejnou podporou a zda je zakázané, tj. neslučitelné se společným trhem a zda spadá pod některou z výjimek Veřejná podpora

Notifikace veřejné podpory Opatření spadající pod některou z blokových výjimek Povinnost členského státu oznámit Komisi do 20 dnů od poskytnutí podpory (neplatí pro de minimis) Ostatní opatření je třeba notifikovat ex ante Veřejná podpora

Notifikace veřejné podpory Zahájení formálního vyšetřování Komise publikuje popis veřejné podpory v Úředním věstníku (OJ) a na svých webových stránkách a vyzve členské státy a třetí osoby, které mají zájem na řízení, k vyjádření Komise příjme rozhodnutí – Pozitivní (podpora může být implementována) Negativní (zákaz podpory) Veřejná podpora

Notifikace veřejné podpory Pozitivní s podmínkami (podpora může být implementována za v rozhodnutí stanovených podmínek). Maximální doba formálního řízení – 18 měsíců soudní přezkum - žaloba k ESD, resp. k Tribunálu Podává členský stát nebo osoba, která prokáže právní zájem (soutěžitel, adresát podpory – přísný test ) Veřejná podpora

Stížnost na nezákonnou veřejnou podporu Protiprávní podpora = zakázaná veřejná podpora udělená členským státem bez schválení Komisí Podnět může podat kdokoli (neformální) Komise může vyzvat stát k dočasnému pozastavení / navrácení podpory do vydání rozhodnutí Rozhodnutí Pozitivní – nejde o podporu neslučitelnou - podpora může být realizována Negativní – pochybnosti o slučitelnosti – formální vyšetřování – negativní rozhodnutí - navrácení podpory podle vnitrostátního práva Stejná pravidla pro zneužití existující podpory Veřejná podpora

Navracení veřejné podpory Komise rozhodne o vrácení veřejné podpory Příjemce je povinen vrátit veřejnou podporu včetně úroků stanovených komisí Poskytovatel vyzve příjemce k navrácení podpory Příjemce nevrátí podporu ve stanovené lhůtě, poskytovatel podá proti příjemci žalobu k soudu Veřejná podpora

Reforma právní úpravy veřejné podpory Akční plán pro veřejné podpory lépe cílená veřejná podpora a menší počet podpor, důraz na ekonomickou analýzu, účinnější řízení, lepší vynucování, zvýšená transparentnost a předvídatelnost, sdílená odpovědnost mezi členskými státy a Komisí Obecné nařízení o blokových výjimkách Konsolidace blokových výjimek do jediného nařízení – General Block Exemption Regulation (GBER), sjednocení pravidel, 3 nové blokové výjimky podpora na ochranu životního prostředí podpora ve formě rizikového kapitálu podpora na záchranu a restrukturalizaci pro velké společnosti Veřejná podpora

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky – pojem a úprava v právu EU nákupy zboží a služeb financované z veřejných prostředků Právní úprava má za cíl vybudovat společný trh veřejných zakázek na principu nediskriminace zahrnující mj. i otevřenost trhů pro dodavatele z jiných členských států nepreferování místních dodavatelů stejné podmínky pro všechny

Veřejné zakázky – pojem a úprava v právu EU Dva typy směrnic: zadávací – upravují podmínky veřejných zakázek Přezkumné – obsahují principy přezkumu úkonů zadavatele (orgány st. správy, orgány regionální a místní) pozměněno směrnicí EP a Rady 2014/24/EU. ze dne 26. února 2014 o zadávání veřejných zakázek (a o zrušení směrnice 2004/18/ES) státy musí transponovat do dubna 2016 ČR – zákon schválen PS, nyní jde do Senátu

Veřejné zakázky – pojem a úprava v právu EU Oblast úpravy právem EU: Vypisování zakázek – upravují podmínky veřejných zakázek zakázky pro zásobování vodou, energiemi, dopravy a poštovní služby Přezkum zadávání – obsahují principy přezkumu úkonů zadavatele - týká se zadavatelů ústřední orgány st. správy, veřejné orgány regionální a místní, instituce veřejného práva – oblast energetiky, dopravy a telekomunikace

Veřejné zakázky – podmínky vypisování Na zakázky, jejichž hodnota nedosahuje „evropských prahových hodnot“ se použije vnitrostátní úprava Zakázka se povinně uveřejňuje v ÚV EU Zadavatel volí jeden ze 3 postupů Otevřený: kdokoliv může podat nabídku Omezený: jen vybraní dodavatelé Vyjednaný: zadavatel sám vyjednává podmínky s dodavateli Dodavatel musí být vybrán jen na základě zvěřejněných kritérií

Veřejné zakázky – podmínky platnosti Vyloučit zájemce o veřejnou zakázku lze jen z taxativně vymezených důvodů Odmítnutí uchazeči musí mít možnost přezkumného řízení Sankce: absolutní neplatnost, někdy i povinnost nahradit škody (za nákup materiálu na plnění zakázky)

Konec prezentace