Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Klasické pohádky Cizí autoři.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
“Originální pohádkový pár” Vlasové úpravy.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
NĚMECKO POLSKO SEVERSKÉ LITERATURY USA SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk
Kritický realismus 2. pol. 19. století znaky:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Spisovatelé dětské literatury
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Syropalestina.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
JAROSLAV FOGLAR VY_32_INOVACE_XI-A-04. JAROSLAV FOGLAR Spisovatel knih pro děti skaut - „ Jestřáb“ 1907 – 1999 Psal do časopisů – Mladý hlasatel, Junák,
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
Literární směr – realismus - předznamenávají politické, společenské a ekonomické události:- myšlenky liberalismu - vznikají nové národní státy (Řecko,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
RUDYARD KIPLING VY_32_INOVACE_XI-A-10. RUDYARD KIPLING ➲ Britský spisovatel, narozen v Indii, tam prožil i dětství ➲ Inspirace Indií v jeho díle
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení autorů severského realismu.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
AUTOR: Světlana Havránková
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Klasicismus a osvícenství
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Quo vadis Henryk Sienkiewicz.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Mark Twain.
polovina 1. století našeho letopočtu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Hromadný odchod povstalců
Kritický realismus - úvod
Transkript prezentace:

Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16

POLSKO HENRYK SIENKIEWICZ historické romány z polské historie http://cs.wikipedia.org/wiki/Henryk_Sienkiewicz POLSKO HENRYK SIENKIEWICZ historické romány z polské historie POTOPA, OHNĚM A MEČEM historický román – QUO VADIS počátky křesťanství v Římě vláda císaře Nerona – pronásledování křesťanů láska římského patricie Marka a křesťanské dívky Lydie

QUO VADIS šílenství Nerona – zrůdnosti a vraždy u dvora protipól – patricij PETRONIUS – umírá sebevraždou, výsměch císaři apoštol Pavel z Tarsu a apoštol Petr Scény v aréně, hromadné ukřižování křesťanů, požár Říma http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quo_Vadis_poster.jpg

DÁNSKO HANS CHRISTIAN ANDERSEN Dánský světově proslulý pohádkář Cena H. Ch. Andersena – nejlepší pohádkáři http://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen http://cs.wikipedia.org/wiki/Cena_Hanse_Christiana_Andersena

H. CH. ANDERSEN pohádky: Cínový vojáček, Křesadlo, Sněhová královna, Princezna na hrášku, Ošklivé kačátko, Císařovy nové šaty, Malá mořská víla... Děvčátko se sirkami – smutný vánoční příběh nejsou to klasické pohádky – příběhy pro děti i dospělé, ne vždy končí dobře neopětovaná láska – Malá mořská víla Autobiografie: POHÁDKA MÉHO ŽIVOTA

H. Ch. Andersen Zemřel r. 1875 – po úrazu Na pohřbu – král Christian XI., státní smutek http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sculpture_of_Hans_Christian_Andersen_(portrait).jpg

AMERIKA MARK TWAIN Americký spisovatel Romány: Dobrodružství Toma Sawyera, Dobrodružství Huckleberryho Finna, Princ a chuďas http://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain

Metodický pokyn – pouze pro učitele Prezentaci spustit po přečtení literární ukázky. Prezentace souvisí s pracovním listem s toutéž tématikou (VY_32_INOVACE_VII-A-17). Dvě možnosti, jak s prezentací pracovat: 1. děti samy vyhledávají informace v prezentaci a doplňují pracovní list, společná kontrola. 2. prezentace běží souvisle s výkladem učitele, který žáky na dané informace upozorňuje. Společná kontrola.