Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
příklady státních hranic
Advertisements

Česká republika-1 poloha, rozloha…
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Autor výukového materiálu:
Co to je státní hranice? hranice,která vymezuje území státu
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Za předpokladu použití mapy Polska a psacích potřeb
STÁTNÍ HRANICE.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Česká Republika a její kraje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Státy a jejich hranice Stát = základní politická a mocenská jednotka
Prvouka 3. ročník ZŠ „Slovenská republika“
STÁTY SVĚTA VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švýcarsko (EUPŠD16),
 Vysvětli pojem stání hranice.stání hranice  Každý stát má svůj charakteristický tvar území, lemovaný státní hranicí. Jak vlastně tyto hranice vznikly?hranice.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Státy a jejich hranice Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
VY __ III/2__INOVACE _ 239. Toto je mapa světa. Je zde vyznačen světadíl Evropa, kde leží i naše ČR. Evropa je rozdělena do několika částí, naše ČR.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Geomorfologické členění České republiky 2
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Zeměpis – 7.ročník VY_32_INOVACE_ Norsko Název školy
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Svět po první světové válce
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
GEOMORFOLOGICKÉ ČLENĚNÍ ČR 5
Poloha České republiky
VY_32_INOVACE_Z9-002 ZEMĚPIS 9.ROČNÍK RELIÉF ČR Název školy
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - bezkřídlí VY_32_INOVACE_
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle správního členění TÉMATICKÝ.
Andorra Vatikán San Marino
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_F8-004 FYZIKA 8.ROČNÍK ENERGIE Název školy
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
Poloha České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Spolková republika Německo
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Přírodopis – 7.ročník Ryby dvojdyšné VY_32_INOVACE_
zpracovaný v rámci projektu
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
Transkript prezentace:

Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_06.43.10.181 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.181 Předmět Zeměpis – 8.ročník Téma Politický zeměpis – státní hranice Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Politický zeměpis, státní hranice, Schenghenský prostor, typy hranic, práce s atlasem

POLITICKÝ ZEMĚPIS STÁTNÍ HRANICE

Státní hranice linie, která definuje vnitřní území každého státu Státní hranice linie, která definuje vnitřní území každého státu. Státní hranice se smí oficiálně překračovat jen na místech označených a k tomu určených jako hraniční přechody.

Výjimku tvoří tzv. vnitřní Schenghenské hranice v rámci EU/ EHP, na nichž platí zvláštní režim a tyto je povoleno překračovat (s výjimkami bez kontrol)

Státní hranice mezi Nizozemskem a Německem Díky volnému pohybu osob a zboží uvnitř Schenghenského prostoru není za potřebí celnic nebo pohraniční policie

www.zeleznaopona.com/

TYPY HRANIC PŘÍRODNÍ - kopírují již existující překážky (např. pohoří, moře, řeky).

TYPY HRANIC UMĚLÉ – vznik na základě mírových smluv, poválečného uspořádání, historického vývoje hranice Německa – spojení jednotlivých království Trianonská a Versailleská smlouva poválečné rozdělení Evropy po 1. světové válce geometricky přímé hranice v pouštních oblastech Kanada – USA státy USA a provincie Kanady Austrálie severní Afrika Saharské státy

FOUR CORNERS – jediné místo na zemi, kde se stýkají 4 státy v jednom bodě                                                                                                                                                       

ÚKOLY S ATLASEM KTERÝ STÁT MÁ NEJVÍCE SOUSEDNÍCH STÁTŮ A KOLIK? POUZE 2 VNITROZEMSKÉ STÁTY SOUSEDÍ POUZE S VNITROZEMSKÝMI STÁTY, ZJISTI KTERÉ? POUZE 3 VNITROZEMSKÉ STÁTY SOUSEDÍ POUZE S JEDNÍM STÁTEM, TVOŘÍ TEDY ENKLÁVY V JINÉM STÁTU (stát ve státě). KTERÉ TO JSOU? KTERÉ EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO LEŽÍ NA HRANICI 3 STÁTŮ ?

ODPOVĚDI Nejvíce sousedních států mají Rusko a Čína 2 vnitrozemské státy (Lichtenštejnsko a Uzbekistán) sousedí pouze s dalšími vnitrozemskými státy 3 vnitrozemské státy, které sousedí pouze s jedním státem, jsou Vatikán, San Marino (oba s Itálií) a Lesotho (s Jihoafrickou republikou) Jediné hlavní město, které leží na hranici 3 států je Bratislava (hlavní město Slovenska) - hraničí s Rakouskem a Maďarskem

Zajímavosti Hranice mezi všemi státy světa činí celkem 251 000 km 44 států nemá přístup k moři - jsou to vnitrozemské státy

Použité zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Ukraine_Border.JPG/800px-Ukraine_Border.JPG http://www.zagrebsped.hr/images/slider-carinjenje-proba.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Schengen_Area3.svg/416px-Schengen_Area3.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Grenzuebergang_D-NL_Elmpt-Grenze.JL.jpg http://hany.info/data/galerie/sumava-vrchol-hora-trojmezi-rakousko-nemecko-ceska-republika-jizni-cechy-jihocesky-kraj/full/01-sumava-vrchol-hora-trojmezi-rakousko-nemecko-ceska-republika-jizni-cechy-jihocesky-kraj.jpg http://www.moderni-dejiny.cz/PublicFiles/UserFiles/image/Prameny/08_CSR_1948-1968/800x800_Sumava_Zelezna_opona_detail.jpg http://www.moderni-dejiny.cz/PublicFiles/UserFiles/image/VideoFOTOgalerie/08_CSR_1948_1968/800x800_Draty_hranice.jpg http://www.fototuristika.cz/data/wysiwyg/tips/683/image/trojmez%C3%AD_1.jpg http://www.karpaty.net/mapy/slovensko.jpg http://www.stratfor.com/sites/default/files/main/images/Danube_River.jpg http://im.foto.mapy.cz//pub/big/000/030/0000302f8_be66da http://www.voltek.cz/poklady/nemecko/mapy/nemecko_map05.gif http://thumbs.dreamstime.com/thumb_572/1294596662Njkf1X.jpg http://usa.svetadily.cz/userfiles/image/zeme%20sveta/mapa-usa-760.jpg http://greatrvescapes.com/wp-content/uploads/2012/06/four-corners.jpg https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwE-j-whSdYkFiMvXfNBJLHXkIkZoCMIovGHwny1V9bz67AF8pnw http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Four_Corners,_NM,_reconstructed_monument_in_2010.jpg http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/1/14/Four_Corners_Monument_Colorado_Arizona_New_Mexico_Utah_USA.jpg/400px-Four_Corners_Monument_Colorado_Arizona_New_Mexico_Utah_USA.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Australie_politicka_mapa.png http://www.volunteer4africa.org/images/africamap.gif