VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_02.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU –
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Digitalizace výuky Příjemce
Americký realismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Realistický román.
NĚMECKO POLSKO SEVERSKÉ LITERATURY USA SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk
Bratři Čapkové.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_50_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jack London Americký spisovatel.
USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS. MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal.
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Anotace: Anotace Didaktický učební materiál je určen pro žáky 3. ročníku maturitních oborů SOŠ. Slouží k prezentaci poznatků o životě a díle významného.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 6.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Literární směr – realismus - předznamenávají politické, společenské a ekonomické události:- myšlenky liberalismu - vznikají nové národní státy (Řecko,
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus ve světové literatuře: Anglie a USA Tematická oblast: Český jazyk.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Alexandr Sergejevič Puškin
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Městská tematika – Ignát Hermann
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Mark Twain.
Spisovatelé a ilustrátoři
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Božena Němcová (1820 – 1862).
Karel Čapek.
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
REALISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE 19. STOLETÍ.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus Mark Twain

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 8. Popis prezentace Výklad učiva

Mark Twain

Mark Twain Americký kriticko-realistický autor. Vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens. Narodil se ve Floridě (stát Missouri). Psal satirické a humoristické romány a povídky.

Mark Twain je pseudonym. Spisovatel jej použil poprvé v roce 1863. Ke vzniku tohoto pseudonymu se váží dvě historky: Podle jedné z nich pochází z označení bezpečné hloubky vody pro říční parník. Byly to dva sáhy, což se hlásilo slovy mark twain. Podle druhé historky žádal během svých cest po Divokém západě od barmana těmito slovy dvě čárky při objednávce dvou drinků.

Jeho život: Mládí prožil na řece Mississippi, kde se živil jako lodivod. Tam se inspiroval pro mississippskou trilogii - autobiografickou prózou Život na Mississippi. Putoval také na Divoký západ, do Nevady a Kalifornie v době tzv. zlaté horečky.

Jeho díla: Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Huckleberryho Finna. Zejména poslední jmenovaný román přerostl rámec dětské četby. Je to působivé vyprávění o násilí, společenských a rasových problémech.

Poslední roky jeho života ovlivnily osobní tragédie. Přišel o ženu i o obě dvě dcery. Mark Twain zemřel ve věku nedožitých pětasedmdesátin.

Dům, ve kterém M. Twain vyrůstal:

Dobrodružství Huckleberryho Finna

Huckleberry Finn. Obrázek od E. W Huckleberry Finn. Obrázek od E. W. Kembla z původního vydání knihy v roce 1884.

Další ilustrace:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dobrodružství_Huckleberryho_Finna http://www.kosmas.cz/knihy/146336/cd-dobrodruzstvi-toma-sawyera/ http://www.kosmas.cz/knihy/146329/cd-dobrodruzstvi-huckleberryho-finna/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mark_Twain_by_AF_Bradley.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mark_Twain_Boyhood_Home_1.jpg http://www.antikopava.cz/kniha/tom-sawyer-detektivem-1826 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Huckleberry-finn-with-rabbit.jpg http://www.podzemni-antikvariat.cz/detail/beletrie-detska-dobrodruzna/twain-mark-die-abenteuer-von-tom-sawyer-und-huckleberr http://ld.johanesville.net/twain