Odpady a odpadové hospodářství V

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Zákon o obalech Česká republika
Odpady a odpadové hospodářství V
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Monitorování výuky odborných předmětů
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Čistička odpadních vod
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Odpady a odpadové hospodářství II
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Využívání druhotných zdrojů energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Drtič.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Krajina a životní prostředí
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
PŮDY.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Mikroorganismy v životním prostředí
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Odpady a odpadové hospodářství III
Odbor životního prostředí
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
BUŇKA – základ všech živých organismů
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Odpady a odpadové hospodářství V Environmentální chemie Procesy v ochraně životního prostředí Ing. Milan Březina, CSc. (budova A 1.p. 177b, tel. 4147, Milan.Brezina@vscht.cz) Ústav chemie ochrany prostředí

Skládkování odpadů Nejrozšířenější způsob odstranění odpadů Investičně nejdostupnější zařízení na odstraňování odpadů, zpočátku poměrně výrazná orientace na stavbu skládek Na přelomu 80. a 90. let – počet a kvalita skládek - díky špatně zabezpečeným a divokým skládkám situace havarijní dříve skládky vznikaly poměrně libovolně bez jasných technických pravidel skládkování pak umožnilo rychlý přechod při odstraňování odpadů k řízenému a monitorovanému ukládání na zabezpečené skládky Skládkování odpadů – podléhá normě umístění, konstrukce (těsnění, odplynění), evidence řada dalších předpisů – EIA, IPPC..

Skládkování odpadů Za ukládání odpadů na skládky je původce povinen platit poplatek neplatí se za technologický materiál zákaz skládkování baterií a akumulátorů, spec. - azbest apod. Poplatek za uložení odpadů na skládku Základní složka poplatku (za uložení odpadu, v Kč/t, příjem obce) Komunální a ostatní 500 Nebezpečný 1700 Riziková složka (za uložení nebezpečného odpadu, příjem SFŽP) Nebezpečný 4500 vše od 2009

Skládkování odpadů Skládky se dělí podle technického zabezpečení na skupiny a) skupina S-inertní odpad – S-IO, b) skupina S-ostatní odpad – S-OO podskupiny: 1. S-OO1 – skládky nebo sektory skládek, pro odpad s nízkým obsahem org. biologicky rozložitelných látek, a odpadů z azbestu 2. S-OO3 – skládky nebo sektory skládek, i pro odpad s podstatným obsahem org. biol. rozložitelných látek, atd., nesmějí být ukládány odpady na bázi sádry c) skupina S-nebezpečný odpad – S-NO

Skládkování odpadů Sládka inertního odpadu

Skládkování odpadů Těsnění skládky: Technická bariéra – zhutněné podloží - minerální těsnění, pak druhá vrstva z PEHD folie > 1,5 mm. Ochrana netkanou geotextilií, následuje vrstva pneumatik a kačírek. U dna potrubí odváděných průsaků. obr. B.Vodrlind

Těsnění dna skládky SITA

Těsnění dna skládky SITA

Skládkování odpadů Odplynění skládky: Plynová studna – slouží k odtahu produkovaného bioplynu obr. B.Vodrlind

Skládkování odpadů Rumpold Stožice obr. B.Vodrlind

Skládkování odpadů Vstup: Příjem a evidence odpadu, váha. Hutnění odpadu – kompaktor (30-40t). Odpad rozhrnuje a hutní až na cca 1000-1200kg/m3

Skládkování odpadů Kompaktor

Skládkování odpadů

Skládkování odpadů

Skládkování odpadů Po zaplnění se povrch dalšími vrstvami vyrovná, odvětrá a zatěsní, navrch se upraví rekultivační vrstvy a porost. Prorůstání kořenů vzrostlých stromů izolací existuje. Monitoring dle normy – sledování kvality podzemních vod potenciálně ohrožených, kvalita a kvantita výluhových vod ze skládky a skládkového plynu, stabilita skládkového tělesa a jeho podloží, neporušenost foliového těsnění. Monitoring po uzavření skládky – ze zákona minimálně 30 let, z vlastních zdrojů a ze zdrojů rezervy.

Skládky v ČR, 2010

Skládky v ČR, 2010

Skládky v ČR, 2010

Skládkování odpadů Procesy probíhající ve skládkách (S-OO3) • aerobní stadium – organická hmota je v přítomnosti vzdušného kyslíku odbourávána aerobními mikroorganismy (řádově trvá dny do vyčerpání kyslíku) • anaerobní stadium nemethanogenní – v této tzv. „kyselé“ fázi nebo též ve fázi „kyselinotvorného kvašení“ jsou anaerobními organismy produkovány alifatické kyseliny. Průsakové vody obsahují rozpuštěné toxické kovy (ionty). Týdny až měsíce. • anaerobní stadium methanogenní nestabilizované – tj. počáteční stadium rozvoje methanogenních mikroorganismů, trvá až dva roky. • anaerobní stadium methanogenní stabilizované – tj. stadium s bohatě rozmnoženou kulturou methanogenních mikroorganismů, až do vyčerpání substrátu. Vznik bioplynu, špičkové složení 74 % CH4 a 26 % CO2 (% obj.). Plyn se odčerpává kontrolovanou rychlostí (dle složení plynu) soustavou plynových studní různé konstrukce různě pospojovaných. Zpracování např. v kogenerační jednotce (el. energie + teplo), vadí obsah sulfanu (díky skládkovaným proteinům, sádrokartonům), Si sloučenin.

Skládkování odpadů (z Chotíkova)

Skládkování odpadů (z Chotíkova)