Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Bukovité a Břízovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Šáchorovité (Cyperaceae)
(Heracleum sphondylium)
Krytosemenné rostliny
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dřišťálovité-Berberidaceae
Břízovité Vypracovali: Vojta Čech – zpracování prezentace, . .
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JILMOVITÉ
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
LÍSKOVITÉ - Corylaceae
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Břízovité (Betulaceae)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Petříková- text,úprava,obrázky:3 Dlouhá-text,obrázky:3
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lískovité, habrovité Corylaceae Carpinaceae Čeleď
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Šáchorovité (Cyperaceae)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Liliovité (Liliaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Transkript prezentace:

Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klasifikace Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: bukotvaré (Fagales) Čeleď: lískovité (Corylaceae) habrovité (Carpinaceae)

Základní charakteristika blízce příbuzné čeledi břízovitých donedávna byly habrovité součástí lískovitých dvouděložné, jednodomé, větrosnubné dřeviny jednoduché střídavé listy bezobalné jednopohlavní květy samčí květy tvoří jehnědy, samičí svazečky či klásky mají spodní semeník plodem je oříšek výskyt: mírný pás severní polokoule

Zástupci lískovitých V ČR se vyskytují pouze: Líska obecná (Corylus avellana) Líska turecká (Corylus colurna)

Zástupci habrovitých Habr obecný (Carpinus betulus) Habrovec habrolistý (Ostrya carpinifolia)

Líska obecná (Corylus avellana) výskyt: Evropa, přilehlé oblasti Asie a severní Afrika 3-8 metrový keř, průměr koruny až 10 metrů hnědošedá, hladká borka střídavé, mírně chlupaté listy, dvojitě pilovitý okraj samčí květy tvoří 3-7 cm dlouhé jehnědy, samičí tvoří pupence s malou fialovočervenou bliznou plod – oříšek krytý srostlými listeny, rostou ve skupinách vlhké hlinité půdy

Habr obecný (Carpinus betulus) výskyt: Evropa, Kavkaz a Asie až 25 metrový strom statný, vysoce klenutá, často nepravidelná koruna má hladkou šedou borku listy jsou střídavé, podlouhle vejčité, dvojitě ostře pilovité květy jsou jednopohlavné, samčí tvoří 3-5 cm dlouhé jehnědy, samičí jehnědy s trojlaločnatými obaly plod – oříšek v trojlaločnatém obalu

Zdroje informací: Zdroje obrázků: strana 2 strana 3 strana 4 strana 5 http://cs.wikipedia.org učebnice Biologie rostlin nakladatelství Fortuna Zdroje obrázků: strana 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Corylus_chinensis_JPG1d.jpg strana 3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Haselnuss_Gr_99.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Hazel_Flower_Female.jpg strana 4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Corylus_avellana_shrub.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Corylus_colurna0.jpg strana 5 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Ostrya_carpinifolia_JPG1a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Bonsai_-_carpinus_betulus1.jpg strana 6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Illustration_Corylus_avellana0.jpg strana 7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Corylus_avellana1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Noisettes_0107.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Corylus_avellana_2006-4-16.JPG strana 8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Illustration_Carpinus_betulus0.jpg strana 9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Carpinus_betulus_kz1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Carpinus_betulus_04_ies.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Carpinus-betulus-Ekkodalen.jpg