VY_32_INOVACE_15_19_Exxon Valdez

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje a zpracování uhlovodíků
Advertisements

VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
ICT VL Naše okolí 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
FOSILNÍ PALIVA.
Průmysl a zemědělství Ameriky
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Pojmenuj domácí zvířata
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly II Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
ICT VL PRAVĚK II – 4.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Procentový počet Prezentace_12
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 11- Opakování severní Evropa
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Najdi podobu vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
ICT M 5.R. Písemné násobení a dělení
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Kraj Praha Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Najdi ve větách členy rodiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Česká republika: obyvatelstvo a sídla
Stavba těla živočichů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Úloha dopravy v hospodářství
Poznej volně žijící zvířata
Afrika – poloha, rozloha
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Křížovka – příbuzenské vztahy
Příroda nebo člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Severní Evropa VY_32_Inovace_02KR-7 Mgr. Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ….
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Indický oceán.
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.04_krizove_vypravy Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Ropné havárie Ema Kočvarová, Nela Vítů a Kateřina Blažková
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_15_19_Exxon Valdez Šablona 32 VY_32_INOVACE_15_19_Exxon Valdez

Exxon Valdez Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Ekologické katastrofy Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup: seznámit se s nebezpečím ekologických katastrof Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: ekologické katastrofy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

Exxon Valdez

tanker americké petrolejářské společnosti Exxon Mobil ztroskotal 24. března 1989 okolo 21:00 na pobřeží Aljašky v zálivu prince Williama s plným nákladem ropy při katastrofě uniklo do moře přes 40 tisíc tun ropy byla jednou z největších ekologických katastrof na světě zaviněných člověkem

Následky smrt 250 000 mořských ptáků, 2800 mořských vyder, 300 tuleňů, 250 orlů, asi 22 kosatek a miliardy jiker lososů a herinků. Ropa také znečistila celé pobřeží a zapříčinila zničení většiny planktonu v oblasti.

Likvidace Likvidace následků se účastnilo více než 11 tisíc lidí. Stála asi 2 miliardy dolarů. Havárie také způsobila ekonomický kolaps nedalekého na rybolovu závislého města Cordova.

Další osud lodi Po nehodě byl poškozený tanker odtažen v červnu 1989 do San Diega (zde byl také postaven). Muselo být opraveno nebo vyměněno 1600 tun ocelových plátů a cena opravy se vyšplhala na 30 miliónů dolarů. Po opravě trvající deset měsíců byl kvůli nežádoucí publicitě přejmenován na Exxon Mediterranean a později na SeaRiver Mediterranean a plul v oblasti Evropy a středního a dálného východu, pod vlajkou Marshallových ostrovů. V roce 2008 byl prodán hongkongské společnosti Hong Kong Bloom Shipping, přejmenován na Dong Fang Ocean, převeden pod panamskou vlajku a přestavěn pro přepravu železné rudy.

Spory o odškodné Kapitán Joseph Hazelwood byl v roce 1991 shledán vinným ze zavinění nehody z nedbalosti; nepodařilo se prokázat podezření, že by během plavby pil alkohol. Odsouzen byl k pokutě 50 000 dolarů a k 1000 hodinám veřejně prospěšných prací.

Soud V červnu 2009 odvolací soud v San Francisku potvrdil verdikt jiného soudu z června 2008 a odsoudil společnost Exxon k zaplacení 507,5 milionu dolarů (cca 9,8 miliardy Kč). Soud také stanovil, že postižení mají právo požadovat z odškodného o úrok 5,9 % ročně od pravomocného rozhodnutí z roku 1996.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Exxon_Valdez http://www.minnpost.com/stories/2008/02/22/962/as_exxon_valdez_case_heads_to_high_court_law_firm_hopes_25_billion_judgment_doesnt_run_aground http://gliving.com/exxon-balks-on-punitive-damages-for-valdez/ http://news.discovery.com/earth/exxon-valdez-110324.html http://science5grade.blogspot.com/2010/04/exxon-valdez-oil-tanker.html http://www.ecsonwaldes.com/tanker_exxon.htm