Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
Advertisements

VIRY A 26S PROTEAZOM: cesta k destrukci
NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života.
Genetika virů a prokaryotní buňky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Cytomegalovirus RNDr K.Roubalová CSc.
Eva Žampachová virologie České Budějovice
Transkripce a translace
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Viry Co jsou viry?. BALÍČKY GENETICKÉ INFORMACE,, KTERÁ JE NEPŘÁTELSKÁ HOSTITELSKÉ BUŇCE.
Virologie Obecně o virech +++ Vlastnosti Replikace.
Obecná endokrinologie
REGULACE GENOVÉ EXPRESE
Základy přírodních věd
YEAST AND CANCER Nobel Lecture, December 9, 2001 LELAND H. HARTWELL.
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
AV ČR, Mendelovo muzeum a Vereinigung zur Förderung der Genomforschung pořádají další ročník Mendel Lectures které se konají v Agustiniánském.
FUNKCE PROTEINŮ.
Buňka - cellula Olga Bürgerová.
Obecná patofyziologie endokrinního systému
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
nebuněční parazité buněk
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_524.
Virologie VIRUS HERPES SIMPLEX.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Od DNA k proteinu.
Viry II – Interakce s buňkou
Virus HIV Retrovirus RNA virus Velikost nm
Protiinfekční imunita 2
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
RNAi. Rich Jorgensen a kolegové vložili gen produkující pigment do petunií (použili silný promotor) Místo silné pigmentace se objevily rostliny variegované.
Epigenetika člověka Marie Černá
Buněčné dělení Základy biologie
Nukleové kyseliny Přírodní látky
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Transkripce a translace
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Přednáška 89 Mgr. M. Jelínek
Stavba lidského těla.
ROSTLINNÉ VIRY Nukleová kyselina obklopená proteinovým obalem (kapsidou, rostlinné viry zpravidla nemají membránový obal) Nukleová kyselina je infekční.
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Replikace genomu Mechanismus replikace Replikace u bakterií Replikace u eukaryotnich buněk.
Viry a jejich strategie 6.1 Úvod 6.2 Bakteriofág lambda 6.3 Virus chřipky 6.4 HIV.
Genetický kód – replikace
TRANSKRIPCE DNA.
Virové receptory, tropismus and interakce virus-buňka
Inovace studia molekulární a buněčné biologie
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Buněčný cyklus a molekulární mechanismy onkogeneze.
Buňka: životní projevy
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
1. Regulace genové exprese:
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
MiRNA
Zdvojování genetické paměti - Replikace DNA
Využití bakteriofágů jako modelových organismů
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc.

Základní biologické vlastnosti herpetických virů Schopnost navodit latentní infekci hostitelské buňky Schopnost reaktivace infekce Důsledky:celoživotní nosičství, rekurentní infekce, oportunní patogeny Čeleď herpesviridae se dělí do 3 podčeledí – alfa, beta a gamma. Lidských zástupců této čeledi je známo již 8

Genom: 160-240 kb 70-160 čtecích rámců Velikost virionů: 200-240 nm HV: Lidské i zvířecí, evolučně velmi staré, geneticky stabilní

Životní cyklus herpetických virů Latence: Většinou v nědělících se buňkách, v dělících se buňkách se virová DNA (episom) se replikuje synchronně sbuněčnou DNA Exprese strukturálních genů potlačena Transkripce omezena na latentní geny (regulační funkce) Produktivní cyklus Aktivace transkripce časných genů Kaskádová regulace exprese ostatních genů: proteiny α,β,γ Asynchronní replikace virové DNA Maturace kapsid (jaderná membrána) Tvorba obalu – JM, ER, G Cytopatický efekt DNA se po průniku do buňky cirkularizuje a dále persistuje v jádře jako episom. Replikuje se synchronně s buněčnými chromozómy buněčnou DNA- plymerázou. Po zahájení replikačního cyklu dochází k asynchronní replikaci virové DNA metodou rotujícího kruhu pomocí virového polymerázového komplexu (DNA-polymeráza, gyráza,DNA- vazebný protein) z jiného replikačního počátku. Tvoří se konkatemerní molekula DNA, která je štěpena na jednotlivé genomy a balena do prázdných kapsid.Pro maturaci kapsid jsou důležité tegumentové proteiny, které interagují s cytoskeletonem,a řídí transport kapsid z jádra docytoplasmy, a jejich interakci s cytoplasmatickou membránou při získávání virového obalu. V tegumentu je i řada regulačních proteinů, které ovlivňují životní cyklus viru po vstupu do buňky, může tam být dokonce i buněčná, či virová RNA. Produktivní cyklus virů je v konečné fázi spojen se smrtí a zánikem hostitelské buňky. Morfologické změny, které pozorujeme u produktivně infikovaných buněk, se označují jako cytopatický efekt. Buňky rostoucí v monovrstvě se zakulacují, odlupují, některé viry mají tendenci k tvorbě syncitií, dochází k zastavení syntézy buněčných makromolekul, zastavení buněčného cyklu, změnám ve struktuře cytoskeletonu,vakuolizaci a nakonec k degradaci jádra a rozpuštění jaderné membrány

Infekce buňky Vazba virových glykoproteinů na specifické receptory + koreceptory Fúze virového obalu s buněčnou membránou Transport kapsid a jejich vyprázdněni do buněčného jádra Interakce virové DNA s buněčnými histony,transkripční inaktivace → latence. Permisivní buňky – replikační cyklus: Cirkularizace virové DNA , kaskádová syntéza virových proteinů, replikace DNA, tvorba nových virionů Pro vstup virionů do buňky jsou důležité obalové glykoproteiny: Některé zajišťují vazbu virionu na specifický receptor nebo na pomocný receptor (heparan sulfát), jiné jsou nezbytné pro fúzi virového obalu s buněčnou membránou. Vstup viru do buňky je možný i endocytózou, Virové kapsidy se pak uvolňují s endozómů. Tegumentové proteiny interagují s mikrotubuly cytoskeletonu – transportují kapsidy k jaderné membráně, zde kapsidy interagují sproteiny jaderných pórů, dochází k injekci virové DNA do jádra. Viroví DNA se v jádře shromažďuje v heterochromatických okrscích (NP10), asocijuje s buněčnými histony, jejichž acetylace pak ovlivňuje její transkripční aktivitu.

Důležité proteiny Latentní proteiny (γ-HV,VZV): regulační- transaktivují buněčné geny, ovlivńují buněčný cyklus, inhibují apoptózu, inhibují diferenciaci, blokují expresi lytických genů Bezprostředně časné proteiny: transaktivátory,zahajují replikační cyklus, interagují s buněčným transkripčním aparátem, transportéry proteinů a RNA z jádra do cytoplasmy Opožděně časné proteiny: virové enzymy – replikace DNA: DNApol komplex, TK, PKs,metabolismus nukleotidů (RR), proteiny ovlivňující proteasom-ubiquitinový systém Pozdní proteiny: kapsidové, membránové glykoproteiny,tegumentové proteiny,maturační proteiny