TEPELNÉ MOTORY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
01 Tepelnémotory.
Advertisements

Tepelné motory.
Kryštof Klika, Lukáš Svoboda
Tepelné motory.
Rozdělení motorů Parní motry
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
VY_32_INOVACE_04_19_Tepelné elektrárny. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup:
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_stroj Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad spotřebu energie a zajištění kvality životního.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Vynalezl ho německý vynálezce Felix Wankel r Patří do skupiny spalovacích motorů Je založen na principu rozpínání plynu Do motoru je vháněna směs.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Výroba elektrické energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
ELEKTRÁRNY.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Energetický průmysl ČR
Fyzika – Tepelná elektrárna
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Základy rovnovážné termodynamiky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Historie motorŮ.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
Pístové spalovací motory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
VY_32_INOVACE_03_19_Století páry
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
TÁNÍ.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Tepelné motory Autor: Mgr. Alena Víchová
TEPELNÉ MOTORY.
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa
Tepelné motory.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ Vlnění.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Transkript prezentace:

TEPELNÉ MOTORY

TEPELNÉ MOTORY Jsou stroje, ve kterých se přeměňuje část vnitřní energie pracovní látky na energii pohybovou. Rozdělení: podle druhu pracovní látky PARNÍ MOTORY SPALOVACÍ MOTORY

PARNÍ MOTORY Pracovní látka (horká pára) se získává v parním kotli mimo motor → velká hmotnost. Parní stroj – 19. století „Století páry“ Parní turbíny – dodnes

PARNÍ STROJ James Watt (2. polovina 18. století). Princip: vodní pára přiváděna z parního kotle uváděla do pohybu píst uzavřený ve válci. Užití: k pohonu - strojů - lokomotiv - parníků

PARNÍ STROJ Nevýhody: - velká hmotnost - malá účinnost (10%) - velká spotřeba vody a paliva - znečišťování životního prostředí Přímočarý pohyb pístu se přenášel pomocí systému pák na otáčivý pohyb kola.

PARNÍ TURBÍNY Princip: stlačená horká pára je přiváděna tryskami na lopatky oběžného kola a to roztáčí. Užití: v elektrárnách - tepelných - jaderných Účinnost: 35%