VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborná terminologie knihovnictví a informační vědy očima uživatelů databáze TDKIV Předběžné výsledky projektu Helena Kučerová VOŠIS Praha 1.
Advertisements

Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA. Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Seznamy digitálních knihoven
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Služby oborové brány KIV Podzim Oborová brána KIV- Vyhledávání Vyhledává ve dvou fázích: První: bibliografický záznam Druhá: k záznamu plný text.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Úvod do problematiky elektronických informačních zdrojů a rešerší Martina Machátová.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Moravská zemská knihovna v Brně
Oboroví knihovníci Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
WorldWideScience.gov
The International Studies Encyclopedia Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Seznamy digitálních knihoven
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Metalib Knihovna FSS MU Osnova EIZ – co, proč, kde Metalib – SFX – Uživatelské konto (Můj prostor) – Vyhledávání – Portál elektronických.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Seznamy digitálních knihoven
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Národní knihovna v Praze
WorldWideScience.gov Brána prohledává souběžně asi 95 národních a mezinárodních vědeckých databází a portálů ze 70 zemí. Buduje ji Office of Scientific.
Oborová informační brána Musica
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Driver Bezplatný portál umožňující přístup k více než
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Ústřední knihovna FSS MU
Ekonomika veřejného sektoru
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO 178656 TDKIV – Česká terminologická databáze z oblasti knihovnictví a informační vědy VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO 178656

Základní informace o databázi: Online výkladová databáze termínů informační vědy a knihovnictví Určena pro studenty a pracovníky z oboru informačních věd a knihovnictví, zájemcům z příbuzných oborů a široké odborné veřejnosti Slouží jako pomůcka pro četbu i vytváření odborných textů a pro zpestření komunikace v oboru Je dostupná na http://sigma.nkp.cz/cze/ktd

Základní informace o databázi: Vznikala v letech 2001 – 2002 Projekt NK ČR podpořen grantem Ministerstva kultury ČR Spravována Knihovnickým institutem NK ČR Zpřístupněna veřejnosti v roce 2003

Základní informace o databázi: Obsahuje cca 2800 hesel tvořených cca 4300 termíny, které reprezentují všechny podstatné oblasti knihovnictví a informační vědy a souvisejících disciplín Je průběžně aktualizována

Tématická struktura databáze TDKIV: Základní obory (informační věda, informační vzdělávání a profese, bibilopedagogika) Knihovnictví (zpracování dokumentů, knihovny, fondy, tištěné dokumenty, služby, bibliografie) Automatizované zpracování informací (informační technologie, internet, metadata, el. dokumenty, ediční činnost, databáze, AIKS) Hraniční obory (knihověda, knihtisk, nakladatelská činnost, autorské právo)

Struktura záznamu hesla: Každé heslo obsahuje: Termín Poznámka - formalizované informace specifikující obsah/rozsah pojmu Ekvivalent – synonyma, homonyma a jiné formy termínu (např. zkratky) Termín v AJ Výklad termínu Normativní výklad – výklad z oborových technických norem Zdroj výkladu – obsahuje zkrácenou citaci zdroje Zdroj normativního dokumentu Příbuzný termín Autor hesla Redaktor hesla Číslo záznamu/Třídník

Autoři a lektoři jednotlivých hesel: Autor i lektor uveden u každého záznamu Autoři a lektoři nesou odpovědnost za všechna pole záznamu kromě „Normativního výkladu“ I hotová hesla jsou neustále aktualizována a v nutných případech změněna

Pracovní databáze TDKIV: Umožňuje vyhledávat i mimo rozsah a obsah TDKIV Kromě termínů obsažených v TDKIV zde nalezneme také výrazy: Nově zapsané o jejichž zařazení do TDKIV ještě není rozhodnuto Nehotové, v různých stádiích zpracování Vyřazené z TDKIV Slouží ke zkvalitnění odborné diskuze a připomínkování báze ze strany zájemců o terminologii Přístupná přes odkaz „Vstup do pracovní databáze“ ze stránky základního vyhledávání v TDKIV

Vyhledávání v TDKIV: Pro vyhledávání lze využít všechna pole záznamu hesla Lze využívat booleovských operátorů (and, or, not) a zástupných operátorů (*, ?) Pole „Poznámka“, „Výklad termínu“ a „Příbuzný termín“ jsou prohledávána pouze při využití freetextového vyhledávání (=umožňuje prohlížení všech polí záznamu na základě jednoho dotazu) Vyhledávat lze také prostřednictvím procházení Rejstříku

Paralelní vyhledávání pomocí TDKIV: Prostřednictví odkazu „Z více databází“ lze najednou vyhledávat ve třech různých bází dat: TDKIV KZK (=databáze zkratek pro knihovnictví a informační obory) KSL (=Česko-anglický a anglicko-český slovník knihovnických termínů)

Další služby nabízené databází TDKIV: Zpřesnění výsledků vyhledávání – pomocí různých operátorů či zobrazení vybraných záznamů Schránka – na odkládání nalezených záznamů pro pozdější využití Databáze – odkaz umožňující prohledávání elektronických databází přístupných prostřednictvím NK Otázky/Připomínky – k podobě, funkcím a provozu databáze Odkazy na další bezplatné online zdroje oborové terminologie

Formy databáze TDKIV: Veřejně přístupná online verze TDKIV Tištěná publikace + CD-ROM (pouze výběr z online formy TDKIV) – cena 290 Kč

Další výkladové zdroje oborové terminologie dostupné volně online: Terminologii KIV se věnuje rubrika Oborová terminologie v časopise Ikaros (dostupná na: www.ikaros.cz ) Informační vědě a knihovnictví: REITZ, Joan M. ODLIS : Online Dictionary of Library and Information Science [online]. Connecticut : WCSUL, 1994. Dostupný na WWW: http://lu.com/odlis/. Glossary of Library Terms [online]. Ithaca (NY, USA) : Cornell University Library, c1998-2002. Dostupný na WWW: http://campusgw.library.cornell.edu/newhelp/glossary.html Bibliotekarski terminološki rečnik englesko-srpski srpsko-engleski. Narodna biblioteka Srbije, [2002]. Dostupný na WWW: http://btr.nbs.bg.ac.yu/

Témata k diskuzi: Je TDKIV dostatečně rychle aktualizovaná? Jsou zde dostatečně zastoupeny všechny důležité součásti oboru informační věda a knihovnictví? Zapojování externích odborníků při vytváření a aktualizacích TDKIV Je databáze TDKIV uživatelsky příjemná a intuitivní?

Použité zdroje: KTD : Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna České republiky, 2003. Dostupné na: http://sigma.nkp.cz/cze/ktd

Děkuji vám za pozornost!!!