Pôvod Názov Blu-ray pochádza z anglického slova Blue-ray a znamená modrý lúč. Je to jeden z najnovších a najkapacitnejších optických diskov na svete. Blu-ray.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Digitální videokamery
Disky Martin Klejch 3.B.
Porovnání technologie CD a DVD
Paměťová média.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Pamäť a pamäťové zariadenia PC Daniel Polčin.
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
UKLADANIE DÁT NA CD, DVD Lucia Senková 3.A.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Princip optických mechanik
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vonkajšie pamäťové média
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Pamäte počítača Ing. Alexandra Dorčáková.
Technické a programové vybavenie PC
Siete telies pre predmet technika na základnej škole v učive - ohýbanie Ing. Marek Palko.
Závislosť elektrického odporu vodiča od jeho vlastností Mgr
RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ
Lupa.
Povinná literatúra pre študentov vo forme e-kníh
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Flash pamäte „USB kľúče“.
E-learning Matej Marček.
Televízne obrazovky CRT
Záverečný projekt
Pamäťové média Mgr. Gabriela Zbojeková.
Dominika Vidovičová IX.B
Typy pamäťových zariadení
Optické prístroje ©.
Aké poznáme formáty zvuku a na čo slúžia ? Vladimír Červený, 4.D
Základné parametre obrazu II.
Hardware Pamäťové média.
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
autor: Mgr. Marta Vozárová
Mgr. Petra Bejšovcová 4. roč
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Pôvod Názov Blu-ray pochádza z anglického slova Blue-ray a znamená modrý lúč. Je to jeden z najnovších a najkapacitnejších optických diskov na svete. Blu-ray vyššiu kapacitu v každej vrstve, 25 GB oproti 15 GB, ale v prvotnej fáze bude jeho výroba drahšia. Názov Blu-ray je odvodený od farby vlnovej dĺžky lasera (405 nanometrov), ktorý číta dáta na nosiči. Vzhľadom na nižšiu vlnovú dĺžku umožňuje systém Blu-ray uložiť na štandardný disk s priemerom 12 cm výrazne viac dát, ako DVD, ktoré používa červený laser s vlnovou dĺžkou 650 nm.

Vývojári Pôvodný vývoj nového média pre vysokú kapacitu záznamu začala firma Sony vo forme dvoch projektov s použitím nových, krátkovlnných diód: UDO (Ultra Density Optical) a DVR Blue (spolu s firmou Pioneer). Druhý z projektov sa uchytil a stal sa základom pre budúcu špecifikáciu Blu-ray (presnejšie pre BD-RE). V princípe si boli obe technológie podobné. Prvé prototypy DVR Blue boli prezentované na výstave CEATEC v októbri 2000. Vzhľadom k tomu, že Blu-ray Disc norma definuje záznam dát na vrstvu najbližšie k povrchu disku, prvotné disky boli náchylné na kontamináciu a škrabance a museli byť uzatvorené v plastových kazetách (caddy) pre ich ochranu.

Laser a optika Bežné CD a DVD používajú infračervený laser s vlnovými dĺžkami 780 a 650 nanometrov. Najmenší bod, na ktorý je schopný laser zaostriť je obmedzený rozptylom a závisí na vlnovej dĺžke svetla a numerickej clone použitého objektívu. Znížením vlnovej dĺžky, využitím vyššej clony (0,8 v porovnaní s 0,6 pre DVD), použitím systému duálneho objektívu a vytvorením tenšej odrazovej vrstvy, môže byť laserový lúč presnejšie zaostrený na povrch disku. Tým sa na disku vytvorí menší bod, čo umožní umiestniť viac informácií do danej plochy.

Druhy diskov Jednovrstvový Blu-ray disk (BD) umožňuje uložiť 23,3, 25 alebo 27 GB dát, čo je dosť pre štyri hodiny videa so zvukom vo vysokom rozlíšení. Dvojvrstvový BD umožňuje uložiť na nosič až dvojnásobok, teda 46,6, 50 alebo 54 GB. Disky s kapacitami 100 a 200 GB, teda štyrmi alebo ôsmimi vrstvami sú vo vývoji. V pláne je aj výroba diskov s priemerom 8 cm pre použitie v digitálnych videokamerách. Tieto disky by mali dosahovať kapacitu 15,6 GB v dvoch vrstvách.

Ďakujem za pozornosť Zdroj: wikipedia, google, knihy, hlava Vypracoval: Michal Mitra