Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_253_TÉMA_ Zálohové platby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Pivo a jeho výroba.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_553_ Výroba piva 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 02.10.2102 Datum a místo ověření: 11.10.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace, postup výroby piva Anotace: Hlavní kvašení, dokvašování piva, finální úprava Klíčová slova: mladé pivo, pivo, mláto, hořké kaly, kvasnice Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

Technologický postup hlavní kvašení – probíhá ve spilkových kádích přidávají se kvasnice 2 – 3 kg na 1 hl proces probíhá při 10 oC asi 10 dnů vzniká meziprodukt MLADÉ PIVO kvasnice se oddělí, pročistí a část použije znovu dokvašování – probíhá v ležáckých sklepech při 2 oC výčepní 10o 30 dnů ležák 12o 60 dnů vzniká PIVO

obr 1

Spilkové kádě obr 2

obr 3

Technologický postup FINÁLNÍ ÚPRAVA filtrace – přes křemelinové filtry (rozemleté ulity mořských korýšů) oddělí se vedlejší produkt PIVOVARSKÉ KVASNICE sycení CO2 pasterizace – zahřátí na 60 – 70 oC na 15 – 20“ STÁČÍRNA stáčení do sudů 45 % do lahví 50 % do plechu 5 %

obr 4

Hodnocení piva barvy – světlé x tmavá (typem sladu) stupňovitost – je dána procentem cukru v mladince zvláštní druhy piv speciálně pěnivá kvasnicová – do pasterizovaného se přidává 0,5 – 3 % mladého piva diabetická - se sníženým obsahem cukru bezalkoholová – snížený obsah alkoholu barevně upravená dochucovaná trvanlivost 2 – 6 měsíců (kromě kvasnicových)

Vedlejší produkty pivovarské mláto – vyluhovaný slad ve zcezovacích kádích - krmivo hořké kaly – zbytky chmele ve varných kádích - krmné směsi pivovarské kvasnice – při filtraci po ležáckých sklepech - krmivo – vysoký obsah bílkovin, vitamínu A a B

Mláto obr 5

obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 11.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-2-hlavni-kvaeni obr. 2 FOLLER, Antonin. Zrající postřižinské pivo [online]. [cit. 18.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nymburk-postrizinske-pivo.JPG obr, 3 NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 29.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-3-zrani-piva obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 11.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-4-filtrace obr. 5 NEIL916. Spent grain.jpg [online]. [cit. 1.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spent_grain.jpg snímky z pivovaru Svijany zveřejněny s jejich svolením