Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_553_ Výroba piva 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 02.10.2102 Datum a místo ověření: 11.10.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace, postup výroby piva Anotace: Hlavní kvašení, dokvašování piva, finální úprava Klíčová slova: mladé pivo, pivo, mláto, hořké kaly, kvasnice Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Technologický postup hlavní kvašení – probíhá ve spilkových kádích přidávají se kvasnice 2 – 3 kg na 1 hl proces probíhá při 10 oC asi 10 dnů vzniká meziprodukt MLADÉ PIVO kvasnice se oddělí, pročistí a část použije znovu dokvašování – probíhá v ležáckých sklepech při 2 oC výčepní 10o 30 dnů ležák 12o 60 dnů vzniká PIVO
obr 1
Spilkové kádě obr 2
obr 3
Technologický postup FINÁLNÍ ÚPRAVA filtrace – přes křemelinové filtry (rozemleté ulity mořských korýšů) oddělí se vedlejší produkt PIVOVARSKÉ KVASNICE sycení CO2 pasterizace – zahřátí na 60 – 70 oC na 15 – 20“ STÁČÍRNA stáčení do sudů 45 % do lahví 50 % do plechu 5 %
obr 4
Hodnocení piva barvy – světlé x tmavá (typem sladu) stupňovitost – je dána procentem cukru v mladince zvláštní druhy piv speciálně pěnivá kvasnicová – do pasterizovaného se přidává 0,5 – 3 % mladého piva diabetická - se sníženým obsahem cukru bezalkoholová – snížený obsah alkoholu barevně upravená dochucovaná trvanlivost 2 – 6 měsíců (kromě kvasnicových)
Vedlejší produkty pivovarské mláto – vyluhovaný slad ve zcezovacích kádích - krmivo hořké kaly – zbytky chmele ve varných kádích - krmné směsi pivovarské kvasnice – při filtraci po ležáckých sklepech - krmivo – vysoký obsah bílkovin, vitamínu A a B
Mláto obr 5
obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 11.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-2-hlavni-kvaeni obr. 2 FOLLER, Antonin. Zrající postřižinské pivo [online]. [cit. 18.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nymburk-postrizinske-pivo.JPG obr, 3 NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 29.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-3-zrani-piva obr. 4 AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit. 11.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-4-filtrace obr. 5 NEIL916. Spent grain.jpg [online]. [cit. 1.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spent_grain.jpg snímky z pivovaru Svijany zveřejněny s jejich svolením