Akademický sochař Jaroslav Jurčák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Průběh 1. světové války 3. část.
Baroko.
Gotické výtvarné umění
Řecká architektura a sochařství
Druhy výtvarného umění
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Secese přelom 19. a 20. století.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Evropa před 1. světovou válkou
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
P O U T N Í K olej malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Vojtěch Hynais.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
I. světová válka – konec války
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Vojenský hřbitov v Písku
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
VY_III/2_INOVACE_97_Adolf Born
P O U T N Í K malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
Matyáš Bernard Braun Název školy
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
SECESE.
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
Letní dovolená Zpracovaly: Sabina Plevová, Barbora Dvořáková.
Nela Sováková, Johana Černá
Eugeniusz Arct.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Romové a výtvarné umění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Sochy a plastiky Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_300_ČJ9
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Rakousko-Uhersko.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Vývoj umění na Moravě od počátku do současnosti
Češi za první světové války
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Akademický sochař Jaroslav Jurčák 17.6.1937-12.9.2016

Narozen: 17. června 1937 ve Valticích V letech 1952-56 studoval v Uherském Hradišti u profesora Jana Habarty, následně pak v Praze u Karla Pokorného a Karla Hladíka. Tamtéž absolvoval i čestný rok. Získal Cenu AVU v oboru sochařství.   Tvořil monumentální i komorní plastiky z kamene, bronzu, cínu, dřeva i kameniny. Věnoval se i karikatuře a medailérství. Jeho práce jsou v soukromých sbírkách v Německu, Švédsku, Itálii, Francii, Rusku, Rakousku a USA.

Můj šťastný život-Jaroslav Jurčák "Hodně se už o tom napsalo, přesto mne stále udivuje, když se zpětně podívám na své dětství a tehdejší svět, kolik změn se událo za jeden lidský život. Proto jsem se rozhodl zaznamenat skutečnosti o lidech se kterými jsem se setkával a době ve které jsem se nacházel."

Ocenění 1962 Cena Akademie výtvarných umění v oboru sochařství 1983 Ocenění v celostátní soutěži na pomník Antonína Dvořáka v Nelahozevsi 1984 Ocenění v celostátní soutěži na pomník Mikoláše Alše pro Prahu 1991 3.cena za soutěžní návrh na desetikorunovou minci-A.Rašín

Realizace 1970 busta J. A. Komenského, Žeravice 1976 pomník padlým sovětským vojákům, Hrušky 1977 památník osvobození, Lednice 1981 plastika před k.p. Sigma v Hodoníně 1988 busta Fanoše Mikuleckého, Kulturní dům v Mikulčicích 1989 plastika "Léto" v Prušánkách  1991 Portrét T:G:Masaryka na místě, kde stál jeho rodný domek v Hodoníně 1995 reliéf J. Dobrovolského , Městský úřad v Hodoníně 2008 Reliéf jako součást pomníku T.G.Masaryka v Hodoníně 2013 socha svatého Urbana v Mikulčicích

Děkuji za pozornost  Vojtěch Vavrys 

Zdroje: http://www.jaroslav-jurcak.xf.cz/index.html http://www.mikulcice.cz/o-obci/informace-o-obci/vyznamne-osobnosti/akademicky-sochar-jaroslav-jurcak/