Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HALOGENIDY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Názvosloví halogenidů
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Jak se tvoří názvy sulfidů
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
PROCVIČOVÁNÍ HALOGENIDŮ
Jak se tvoří názvy halogenidů
Jak se tvoří názvy hydroxidů
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Úvod do názvosloví.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Názvosloví halogenidů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Člověk a příroda/Chemie Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: VIII. Datum tvorby: 3.3.2013 Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 4.3.2013 Jazyk: Čeština Název DUM: VY_32_INOVACE_CH.8.35 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Anorganické látky Klíčová slova Halogeny, halogenidy, oxidační číslo, vzorec

ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 8. Pomůcky: - Inovace: Materiál slouží k výuce, k zápisu do sešitu a podporuje aktivní procvičování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5 – žáci se s pomocí prezentace rozdělují sloučeniny na dvouprvkové a tříprvkové – po kliknutí kontrola Str. 6 – žáci pracují s PSP a opakují si vše o halogenech (po kliknutí kontrola), pak v daných sloučeninách hledají vzorce halogenidů Str. 7– pojem oxidační číslo – slouží k zápisu do sešitu Str. 8 – tabulka – koncovky oxidačních čísel – zápis do sešitu Str. 9 – procvičování – žáci připojí k oxidačnímu číslu správnou koncovku – po kliknutí kontrola Str. 10 – křížové pravidlo – zápis do sešitu Str. 11-12 – tvoření vzorce z názvu – vzorový příklad a procvičování Str. 13-14 – tvoření názvu ze vzorce – vzorový příklad a procvičování Očekávaný výstup: Žák umí určit oxidační číslo atomů prvků v halogenidech, umí zapsat z názvů vzorce halogenidů a naopak ze vzorců jejich názvy

Halogenidy

Anorganické sloučeniny dvouprvkové tříprvkové ÚKOL: Rozděl dané sloučeniny na dvouprvkové a tříprvkové, zakroužkuj je správnou barvou. NaCl, H2SO4, KOH, CO2, PCl3, CuCO3, I2O5, H2O, NaOH. jsou složeny ze dvou prvků (halogenidy, oxidy a sulfidy) jsou složeny ze tří prvků (kyseliny, hydroxidy a soli)

Dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými prvky (kovy). HALOGENIDY Dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými prvky (kovy). Připomeň si halogeny - doplň značky prvků a protonové číslo. Fluor ___ Chlor ___ Brom ___ Jod ___ ÚKOL: Z daných sloučenin vyber a podtrhni halogenidy: NaCl, NaOH, K2O, SCl4, CaF2, PbS, AlCl3 F 9 Cl 17 Br 35 I 53

Oxidační číslo prvků + - + - udává zdánlivý náboj prvku ve sloučenině ve sloučenině může nabývat hodnoty kladné nebo záporné u volných atomů nebo víceatomových molekul prvku má hodnotu 0! jeho velikost ve sloučenině závisí na elektronegativitě daného prvku (čím vyšší – záporné, čím nižší – kladné) zapisuje se římskými číslicemi od I – VIII ÚKOL: Zjisti v PSP elektronegativitu těchto prvků: Na …….., F .…….., Ca ……….., Cl …….... . Na základě zjištění urči znaménko oxidačního čísla ve sloučeninách NaCl a CaF2 . 1,01 4,10 1,04 2,83 + - + -

Názvosloví prvků – „jazyk chemiků“ OXIDAČNÍ ČÍSLO PŘÍPONA I ný II -natý III -itý IV -ičitý V -ičný, -ečný VI -ový VII -istý VIII -ičelý

Procvič si – spoj správně II III IV V VI VII VIII -ičitý -ový -ný -itý -ečný, -ičný -natý -ičelý -istý

Křížové pravidlo 1) Pro tvorbu vzorců i názvů platí v chemii obecně tzv. křížové pravidlo, tj. co je v názvu na prvním místě, je ve vzorci na místě druhém a naopak. 2) Pro psaní vzorců je důležité oxidační číslo prvků, které zapisujeme vpravo nahoře. 3) Ve vzorcích dvouprvkových sloučenin má jeden prvek kladné a druhý záporné oxidační číslo. 4) Součet oxidačních čísel ve vzorci = 0. 5) Oxidační číslo halogenů v halogenidu je vždy –I (F-I, Cl-I, Br-I, I-I). 6) Oxidační číslo druhého prvku se řídí koncovkou přídavného jména.

Vzorový příklad – tvoření vzorce Chlorid vápenatý Ca Cl Ca +II Cl-I Ca +II Cl2 -I CaCl2 Název halogenidu je tvořen podstatným jménem fluorid, chlorid, bromid, jodid a přídavným jménem odvozeným od druhého prvku.

Procvičování Fluorid vápenatý Chlorid draselný Bromid hlinitý Jodid arseničný Fluorid sírový Jodid olovnatý Řešení

Vzorový příklad – tvoření názvu 1) OsBr8 2) Nejprve napíšeme oxidační číslo halogenu: OsBr8-I. 3) Poněvadž součet oxidačních čísel ve sloučenině je roven 0, musí být oxidační číslo OsVIII x + 8 · (-1) = 0 x = 8 4) Název je bromid osmičelý.

Procvičování HgI2 NaF SCl4 MnI7 PBr3 AgBr FeI3 ZnCl2 řešení

řešení CaF2 KCl AlBr3 AsI5 SF6 PbI2 zpět

řešení jodid rtuťnatý fluorid sodný chlorid siřičitý jodid manganistý bromid fosforitý bromid stříbrný jodid železitý chlorid zinečnatý

Citace a Zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.