KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prostředí tabulkového kalkulátoru, základní operace Vypracoval : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky.
VBA – Excel Lenka Forstová.
Timer časovač potřebuji provádět příkazy opakovaně po uplynutí určitého časového intervalu vlastnost Interval nastavuji v milisekundách (1000  1s) určuje.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
R OZŠÍŘENÉ ŠKOLENÍ APLIKACE M ICROSOFT E XCEL Představení společnosti Školení aplikace Microsoft Excel.
Školení počítače Excel
Vzdělávací technologie Wonderware Historian Clients QUERY.
KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
(předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat)
Použití uživatelských funkce Excelu
Referát č. 17 Tabulkový procesor
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
RoBla Makra MS OFFICE.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Práce se šablonami v MS Word 2007
Tvorba uživatelských formulářů
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Tvorba procedur ve VBA Microsoft Excel
Možnosti využití programu HYDATA. Co je HYDATA? program pro tvorbu databáze dat a jejich dalšího zpracování –(srážky, průtok, výpar a další meteorologická.
Visual Basic - programování
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Excel a Excelent v denní praxi
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
MS EXCEL Charakteristika
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Explorační analýza kvantitativní proměnné (MS Excel) Martina Litschmannová.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
4b. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 9 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
Testovací aplikace včera a dnes
5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel
Microsoft Excel 2016 – k čemu a jak?
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Visual Basic for Applications
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Transkript prezentace:

KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák

Makra – pokračování Možností Visual Basicu velké množství V podstatě jako ve všeobecném programovacím jazyce (např. Java) Není účelem předmětu KIV/ZD naučit kompletní Visual Basic Pouze základy (minule) a několik užitečných funkcí (dnes) Pro další funkcionality je nejlepší použít Google

Přístup k buňkám I Objekt ActiveCell Funkce Range(oblast) Vrátí aktuálně vybranou buňku Funkce Range(oblast) Vrátí jednu buňku či celou oblast (objekt Range) podle toho nad čím je volaná (bez ničeho je nad aktivním listem) Více možností jak oblast definovat, např. Range("A1"), Range("A1:B5"), Range("A1", "B5")

Přístup k buňkám II Funkce Offset(řádky, sloupce) Funkce Select Volá se nad objektem Range Vrátí objekt Range reprezentující buňku vzdálenou od původní zadaný počet řádek a sloupců (celá čísla – kladná či záporná) Např. Range("B1").Offset(1, 2) ukazuje na buňku D2, Range("A1"). Offset(0, 3) ukazuje na buňku D1 Funkce Select Nad objektem Range, označí buňky

Přístup k buňkám III Seznam Workbooks Seznam otevřených sešitů Excelu Sešity přístupné pod indexem (počínaje 1) nebo pod názvem Sešit reprezentován objektem Workbook (aktuální sešit v objektu ThisWorkbook) Např. Workbooks.Count vrátí počet sešitů, Workbooks(1) vrátí první otevřený sešit, Workbooks(Workbooks.Count) vrátí poslední otevřený sešit, Workbooks ("Sešit1.xls") vrátí příslušný sešit

Přístup k buňkám IV Seznam Worksheets Seznam listů v jednom sešitu Excelu Volá se nad objektem Workbook Listy přístupné pod indexem (počínaje 1) nebo pod svým názvem List reprezentován objektem Worksheet (aktivní list ActiveSheet) Např. ThisWorkbook.Worksheets(1) vrátí první list aktuálního sešitu, ThisWorkbook. Worksheets("List1") vrátí příslušný list

Práce se soubory I Zobrazení dialogu pro otevření souboru soubor = Application.GetOpenFileName ("Soubory MS Excel (*.xls; *.xlsx), *.xls;*.xlsx", 1, "Otevřít soubor", False) Funkce soubor neotevře, jen vrátí cestu k souboru (pokud je stisknuto Otevřít) nebo False (pokud je výběr souboru zrušen) Filtrů pro přípony souborů může být více (v tomto případě jeden), parametr „1“ udává, který bude zobrazen v dialogu

Práce se soubory II Zjištění cesty z aktuálního sešitu ThisWorkbook.Path Určení cesty k jinému sešitu ze stejné složky jako je aktuální sešit ThisWorkbook.Path & "\JinySesit.xls" Otevření jiného sešitu Workbooks.Open (nazevSouboru) nazevSouboru je včetně cesty

Práce se soubory III Otevření textového souboru Stejně jako otevření sešitu Nemusí se načíst správně (nelze nastavit, jak se má přesně naimportovat do řádek a sloupců) Lépe využít QueryTables – dostupné v každém listu, lze nastavit všechny vlastnosti jako při ručním importu  je jich hodně  nejlépe makro nahrát a pak případně upravit

Náhodná čísla Funkce Rnd() Vrátí reálné náhodné číslo z intervalu <0; 1) Někdy je před použitím nutné použít příkaz Randomize, aby funkce Rnd() nevracela stále stejné číslo (často funguje i bez toho) Celá náhodná čísla v intervalu <dolní_mez; horní_mez> Int(dolni_mez + Rnd() * (horni_mez – dolni_mez + 1)) Int() ořízne reálné číslo na celé

Převod znaků na čísla a naopak Hodí se mj. při práci s adresami Funkce Chr(kód) Ze zadaného ASCII kódu znaku (v desítkové soustavě) vytvoří odpovídající znak Např. Chr(65) = "A" Funkce Asc(znak) Vrátí ASCII kód zadaného znaku Např. Asc("A") = 65

Obecná doporučení Když lze makro nahrát, není nutné ho programovat I když makro nelze nahrát, často lze nahrát jeho části, které pak lze využít Pro neznámé funkcionality použít Google Mnoho stránek i v češtině Dát pozor, aby se jednalo o VBA pro Excel (Visual Basic for Applications), standardní VB může být rozdílný Často mnoho různých řešení problému