Charakteristiky vybraných nemocí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Kleine – Levinův syndrom
Základní psychické funkce a jejich poruchy : vnímání, emotivita (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
AFEKTIVNÍ PORUCHY doc.Mudr. Radek Ryšánek, CSc.
Dýchací soustava a psychosomatika
Funkční geriatrické vyšetření a testy
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
J.Hüttlová Psychiatrická klinika, FN Brno
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Hepatitida C Jiří Smetánka.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Poruchy nálady (afektivní poruchy)‏ a poruchy osobnosti
Afektivní poruchy Psychiatrická klinika 1. LF UK
Poruchy nálady – klasifikace, klinický obraz, průběh
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Poruchy příjmu potravy
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Léčiva ovlivňující afektivitu
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Rizikového chování v dospívání
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Sledování bipolárních pacientů
Poruchy nálady / Afektivní poruchy
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Klasifikace duševních poruch
Deprese Diagnostika a léčba
Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Internalizované poruchy chování
Afektivní poruchy (spec
Speciální psychiatrie
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Stres a reakce na jeho závažný stav
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
POPORODNÍ DEPRESE Marie Skálová Tereza Pernicová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Přehled léčiv užívaných k léčbě úzkostných poruch Doc. PharmDr. Martin Štěrba, PhD. Ústav farmakologie, LFHK UK Seminář-mikrolekce 2011.
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Psychologie v obezitologii
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Speciální psychiatrie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Bipolárně afektivní porucha
Transkript prezentace:

Charakteristiky vybraných nemocí F30-F39 Poruchy nálady Charakteristiky vybraných nemocí

PORUCHY NÁLADY Depresivní, manické nebo smíšené epizody. Výskyt: nejčastější deprese - více ovlivněn kulturně, celosvětový průměr 15%, to vystihuje Evropu i USA, v Japonsku a Číně jen 1-2%, naopak Chile 27% vyšší u žen (10-25%), nižší u mužů (5-12%) nejčastější psychické onemocnění, SZO k němu napřela síly, trend posouvat diagnostiku a léčbu na úroveň primární péče, „rovnocenný přístup k duševním a tělesným nemocem“ bipolární poruchy se vyskytují kolem 1-2% populace dospělých Příčiny: nejsou jednoznačně známy, ovlivňují je faktory biologické, genetické a psychosociální monoaminová hypotéza – deficit monoaminových neurotransmiterů (noradrenalin, dopamin, serotonin), funkční léčba vede k úpravě životní události hrají roli v iniciální fázi onemocnění, při opakovaných epizodách nejsou zřetelné (dřívější dělení na endogenní a exogenní deprese opuštěno)

DEPRESE Základní příznaky deprese: depresivní nálada (smutek, pesimismus) abnormní vzhledem k jedinci trvající déle než dva týdny ztráta prožitku radosti, neschopnost těšit se snížení energie a zvýšená únavnost Další příznaky: ztráta sebedůvěry výčitky a sebeobviňování sebevražedné úvahy a jednání nechutenství, váhový úbytek poruchy spánku, ranní probouzení, ranní pesima zanedbávání péče o vlastní osobu ztráta libida poruchy psychomotoriky – útlum nebo agitovanost

DEPRESE Časté somatické potíže: Bolesti na hrudi Bolesti hlavy Bolesti v zádech Dyspepsie Závratě Palpitace Záchvaty pocení Záchvaty dušnosti Pátrání po organických příčinách, náročná vyšetření, částečně chyba lékařů, částečně společenský kontext. Výzkum – 10% pacientů u primárního lékaře mělo tuto symptomatologii, z toho u poloviny se potvrdila deprese, část z nich popíralo psychické příznaky.

DEPRESE Deprese jako jednotlivá epizoda – 50% pravděpodobnost opakování. Deprese jako rekurentní depresivní porucha – recidivující onemocnění, s každou epizodou stoupá pravděpodobnost další ataky, po 4 epizodách je 90%, existence sezónních depresí. Komorbidita s úzkostnou poruchou je 50%. Deprese u žen v reprodukčním období těhotenství a období po porodu je pro rozvoj deprese vysoce rizikové, objevuje se do devíti měsíců po porodu u 15% žen deprese ženy v těhotenství spojena se špatnou prognózou pro dítě – novorozenci mají nižší hmotnosti, nižší skóre Apagarové, častější poruchy kojení, vyšší podrážděnost

TERAPIE DEPRESE Farmakoterapie antidepresiva, mnoho druhů, moderní 4. generace minimalizace vedlejších účinků Psychoterapie velký význam, v lehčích případech samostatně, v těžších v kombinaci s farmaky, prokazatelně zkracuje dobu nutnou pro užívání léků, mnoho typů psychoterapie, závisí na osobnostních preferencích (kognitivně-behaviorální terapie, interpersonální terapie, rogersovská terapie, logoterapie)

BIPOLÁRNÍ AFEKTIVNÍ PORUCHA Projevuje se střídáním epizod manických, depresivních a smíšených. Deprese obvykle převažuje (průměrně 3:1). Vážnější než samotná deprese, nepříjemné důsledky pro okolí, rodinné příslušníky… Prognóza špatná, až 70% recidiv přes adekvátní terapii, čím později se začne léčit, tím větší riziko opakování. Sociální, rodinná a pracovní dysfunkce je normou. Nástup manické či hypomanické epizody souvisí s událostmi, které narušují přirozený cyklus spánku a bdění. 15-25% nemocných spáchá suicidum.