Výchova k občanství 7.ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Autorka: Ivana Brožová
Ochranné prvky bankovek
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Peníze Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř
Optické klamy a iluze.
Spotřební materiály Bezpečnostní prvky
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
 Běžné používání  Ochrana proti padělání  Základní vlastnosti bankovky 500,- Kč a další zajímavosti  Dozor nad vydávání peněz do oběhu Zdroj: Petr.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Měnové právo I 26. března 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Platit se dá i jinak než penězi
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO141 Název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DUM - Digitální Učební Materiál
Vlastnosti papíru Obecné vlastnosti:
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Peníze a centrální banka
Optické čočky.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Pomůcky pro zrakově postižené
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_19. TISK Z VÝŠKY  tisknoucí místa jsou na tiskové formě vyvýšena nad úroveň míst netisknoucích  jako způsob tisku.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Měnové právo I 30. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_17 Název materiáluOchranné.
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
FINANČNÍ GRAMOTNOST VÝROBA BANKOVEK. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Peníze, penízky, penízečky …aneb jak se o peníze starat, aby nám „neutekly“…
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 1 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
OCHRANNÉ PRVKY ČESKÝCH BANKOVEK. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých bankovek a s ochrannými znaky bankovek Autor Čekalová Sylva ( Autor ) Jazyk.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_11_01_bankovky v ČR Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Kontrola pravosti bankovek
Měnové právo I 5. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Ochranné prvky bankovek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
FINANČNÍ GRAMOTNOST Platidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a centrální banka
Transkript prezentace:

Výchova k občanství 7.ročník Bankovky a jejich ochranné prvky

Ochranné prvky na českých bankovkách Jsou to: - vodoznak, - ochranný proužek, - ochranná vlákna, - soutisková značka, - skrytý obrazec, - opticky proměnlivá barva, - ochranný pruh, - mikrotexty.

Vodoznak Umožňuje vytvoření dvojrozměrného nebo trojrozměrného obrazce, který je viditelný proti zdroji světla.

Ochranný proužek Je kovový nebo pokovený plastový proužek materiálu o šířce 1-2mm, je zapracován do hmoty papíru při jeho výrobě.

Ochranná vlákna na bankovce Jsou na bankovkách chaoticky rozmístěna po celé jejich ploše. Jsou to okem viditelná šestimilimetrová vlákna, která reagují na UV světlo.

Soutisková značka (průhledka) U našich bankovek je kruhová a je tvořena stylizovanými písmeny ČR. Tvoří motiv na lícové i rubové straně, který je kompaktní z obou stran jako celek.

Skrytý obrazec Představuje motiv viditelný okem při určitém úhlu pohledu (sklopení bankovky a úhel dopadajícího světla).

Opticky proměnlivá barva Obraz, který je touto barvou vytištěn, mění barvu podle úhlu naklopení bankovky (př. zlatá na zelenou).Používá se u bankovek s nominální hodnotou 1000 Kč; 2000 Kč; 5000 Kč.

Ochranný pruh (iridiscentní) Nachází se na lícní straně v pravé části bankovky a vystupuje při sklopení. Pruh je duhově proměnlivý.

Mikrotexty Kopírovací stroje mikrotexty nedokáží napodobit. K tisku mikropísma se používá technika ofsetového tisku nebo hlubotisku-tisknou se linky, vyplňují obrazce nebo se u nich obrazec skládá. Ověření bankovky pomocí lupy nebo pouhého oka.

Vyhledání ochranných prvků na bankovce: - požádejte rodiče o zapůjčení bankovky a pokuste se najít co nejvíce ochranných prvků; - zkuste najít ochranné prvky i na jiných bankovkách nominální hodnoty nebo měny jiného státu; - využijte tu bankovku, která je Vám právě dostupná.

Zdroje: Navrátilová, P. Finanční gramotnost. Kralice na Hané, Media computers s.r.o, 2013. ISBN 978-80-7402-150-3.