C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karbonylové sloučeniny
Advertisements

REDOXNÍ DĚJ RZ
Redoxní děje = oxidačně redukční
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Velkoobchodní sklady (technické charakteristiky a vybavení)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Návrhové systémy. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
C7900 Lehká biotechnologie
Negativní vliv mycích prostředků II.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Změna objemu při změně teploty těles
Základní hydrometalurgické operace
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
C7900 Lehká biotechnologie
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
14b_kalorimetrie Petr Zbořil
C7900 Lehká biotechnologie
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
14C_MĚŘení rychlých reakcí Petr Zbořil
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
C7900 Lehká biotechnologie
Centrální nákupy SŽDC pro opravu, údržbu a modernizaci železničního svršku Stanislav Smeták Workshop „Oprava a údržba kolejí železničních drah“ Praha –
Kalorimetrie měření tepla
Srážecí metody.
C5720 Biochemie 13-Koenzymy a vitaminy Petr Zbořil 9/18/2018.
15b-Metabolismus dusíku
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Základy chemických technologií
PŘÍMÁ ÚMĚRNOST - TROJČLENKA
Příprava perníkového těsta
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
18b-Metody studia nukleových kyselin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Karboxylové kyseliny.
Jejich příprava a reaktivita
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 03 – Vitaminy Petr Zbořil

Osnova prezentace Výroba kys. askorbové.

Vitamin C Význam Potřeba Kofaktor (kolagen, žlučové kyseliny …) Redukující metabolit Antioxidant Avitaminosa – skorbut … Esenciální pro primáty, morčata, některé další (ptáci) Potřeba Sporné, 60 – 100 mg/den minimum

Vitamin C Vlastnosti Oxidoredukční Acidobazické Endiol stabilizován díky disociačním stavům

Vitamin C - produkce Možné cesty – zkrácené schema

Vitamin C - výroba Několik možností – cest Různí producenti, dráhy Různá efektivita, podmínky, požadavky Hlavní způsob – Reichsteinův proces D-glukosa 6 chemických a 1 biochemický krok Oxidace d-sorbitolu na L-sorbosu – Acetobacter suboxydans Patří mezi ketonická kvašení Stereoselektivita procesu Nezbytné intenzivní vzduchování

Vitamin C Výroba – kroky procesu D-glukosa – redukce na D-sorbitol H2, Raneyův nikl, Ru/C Oxidace D-sorbitolu na L-sorbosu, krystalizace A. suboxidans, 30 oC, 24-35-45 hod., ketonické kvašení Ochrana –OH skupin Reakce s acetonem – diaceton L-sorbosa Oxidace na kys. diaceton L-gulonovou Volná pozice 6 – na –COOH, KMnO4, HClO … Hydrolytické odstranění acetonu Laktonizace, enolizace

Vitamin C Schema výroby Vynechán krok redukce glukosy na sorbitol

Vitamin C Redukce glukosy

Vitamin C

Vitamin C Stereospecificita oxidace L-sorbitolu na D-sorbosu Neoxiduje threo- Oxiduje erythro-

Vitamin C - fermentace Substrát: D-sorbitol Ostatní komponenty 0,3-0,5% kukuřičný výluh, 0,17% fosfát amonný, oktadekanol nebo lůj Silné vzduchování, 30 oC Inhibují Ni2+, substrát (z redukce), materiál zařízení Adaptované kmeny méně citlivé substrát - 20%, lépe 10% + přítok

Vitamin C - fermentace Podmínky procesu Izolace L-sorbosy Nerezový nebo hliníkový fermentor Vzduchování 1-3 obj./obj. kapaliny za minutu, míchání, chlazení (produkce tepla) Inokulace sterilního media 3% inokula v logaritmické fázi Doba kvašení ca 24-30 hod., lépe zkrátit (při ca 90% konverzi, zbytek se zoxiduje během další manipulace Izolace L-sorbosy Přidání karborafinu a centrifugace Supernatant – zahuštění ve vakuu, krystalizace, centrifugace Rafinace s karborafinem Výtěžek ca 80-90%

Vitamin C – chemické kroky Blokáda –OH skupin Sorbosa v suchém acetonu (10násobek proti sorbose) Okyselení konc. H2SO4, 40-50 oC, 2-3 hod., smaltovaný kotel s mícháním Ochlazení na -7 oC, neutralizace 20% NaOH, oddestilování acetonu, extrakce DAS (dichloretan apod.) – MAS zůstává v roztoku Oxidace DAS DAS ve vodě + KMnO4, alkalizace NaOH, 40-50 oC Filtrace, okyselení konc, HCl, sráží se produkt Výtěžek do 50%, ca 2-4 kg glukosy na 1 kg askorbátu