Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
MAKRONUTRIENTY Bc. Terezie Jelínková. Co jsou makronutrienty?  Přijímány potravou  Zajišťují dostatek energie pro každodenní aktivity = růst, vývoj.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Tuky Bc. Michaela Teplá. Tuky  = přírodní sloučeniny, estery MK a glycerolu  Hydrofobní, nerozpustné ve vodě Jaké funkce tuků znáte?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky Výživa ve sportu RVS.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ), v těle slouží jako zásobní látky pro případ zvýšené energetické spotřeby, v průměru by měly hradit 25 – 30% celkové energetické potřeby (ve skutečnosti v našich podmínkách tvoří 30 - 40% denního příjmu energie), jsou uloženy hlavně v podkožní vrstvě a chrání tělo před ztrátami tepla, jsou nositeli vitamínů rozpustných v tucích a umožňují jejich vstřebávání, A,D,E,K

Podle původu se rozlišují tuky rybí tuk  živočišné sádlo (vepřové, kachní, husí) lůj (hovězí, telecí, skopový) máslo přirozeném stavu tuhé  rostlinné čím tužší, tím hůře stravitelné rostlinné oleje ze semen nebo plodů (olivový, slunečnicový, řepkový, lněný, sojový, z ořechů…) a kakaové máslo přirozeném stavu kapalné

Podle konzistence se rozlišují tuky  tuhé živočišné i rostlinné (průmyslově ztužené)  mazlavé živočišné i rostlinné  tekuté rostlinné oleje

Podle vlivu v organismu se rozlišují tuky  dobré Snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání před srdečně-cévními chorobami.  špatné Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečně-cévních chorob. Jsou příčinou obezity.

Tuky ve stravě se označují jako triglyceridy protože se skládají z 1 molekuly glycerolu a z 3 tzv. mastných kyselin Mastné kyseliny  nasycené SAFA SAturated Fatty Acids  nenasycené mononenasycené MUFA Mono Unsatured Fatty Acids polynenasycené PUFA Poly Unsatured Fatty Acids transmastné TFA Trans Fatty Acids

Nasycené mastné kyseliny SAFA jsou obsaženy především v živočišných tucích (máslo, sádlo, žloutek), skrytě také v uzeninách, mléku a mléčných výrobcích, v potravě jsou většinou doprovázeny cholesterolem, z rostlinných tuků v palmovém a kokosovém oleji, skrytě jsou obsaženy také v dortech, sušenkách, čokoládě, negativně ovlivňují srdečně-cévní systém, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, způsobují obezitu. kyselina palmitová, stearová

Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v rostlinných tucích (oleje olivový, slunečnicový, řepkový 90%, sojový…), v živočišných tucích méně, výjimkou je rybí tuk mononenasycené MUFA kyselina olejová kyselina eruková v organismu mají neutrální vliv polynenasycené PUFA kyselina linolenová ω-3 kyselina linolová ω-6 příznivě působí na srdečně-cévní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak, pozitivně působí na činnost mozku, některé jsou esenciální (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny) transmastné TFA kyselina elaidová v organismu mají výrazně negativní vliv, vznikají při ztužování tuků (ztužený rostlinný tuk)

Polynenasycené mastné kyseliny omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví, zdrojem jsou ryby a mořští živočichové (hlavně sleď, tuňák,makrela, losos), řepkový olej, vlašské ořechy, chia a lněné semínko, lněný olej EPA je kyselina eikosapentaneová, přirozeně se vyskytuje v rybím oleji. Má význam v prevenci kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu cholesterolu (LDL). DHA je kyselina dokosahexaenová a vyskytuje se také v rybím oleji.  Má velký význam pro paměť , je důležitá pro rozvoj mentálních funkcí (proto generace dětí dostávaly lžičku rybího tuku). Malé děti dostávají dostatečné množství DHA v mateřském mléce. ALA je kyselina alfa linolenová a vyskytuje ve lněném oleji.  

Polynenasycené mastné kyseliny omega-6 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví, běžná strava obsahuje dostatek omega-6 mastných kyselin, zdrojem je slunečnicový olej, kukuřice, sojový olej, celozrnné pečivo, semena a ořechy. Zásadní význam pro zdraví má rovnováha v příjmu omega 3 a 6, doporučený poměr je maximálně 1 : 5 (současná realita je až 1 : 20) Optimální z hlediska této rovnováhy je středomořská strava s dostatkem ryb, ovoce, zeleniny, ořechů a rostlinných olejů.

Transmastné kyseliny mají výrazně negativní vliv na lidské zdraví, vznikají při průmyslovém ztužování tuků (hydrogenace), při zahřívání olejů na vysokou teplotu při smažení i přirozenou „bakteriální“ cestou v bachoru přežvýkavců (přecházejí do tuku i mléka).

Zdravý dospělý člověk by měl hradit tuky svůj energetický příjem z 25 - 30 %, tzn. že celkový příjem tuků by měl být v závislosti na věku, pohlaví a náročnosti vykonávané práce 60 - 100 g denně. Vhodné složení z hlediska obsahu mastných kyselin chrání srdečně-cévní systém. Mastné kyseliny Potravinové zdroje %doporučeného příjmu energie SAFA živočišné tuky, kokosový a palmový olej do 10% MUFA olivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA ω-3 ω-6 tučné ryby, ořechy, semena, řepkový olej slunečnicový olej, semena, vlašské ořechy, celozrnné pečivo 7-10% TFA ztužené tuky, které se využívají při výrobě sušenek, tatranek…, přepálený tuk, mléko a mléčné výrobky co nejnižší (do 1%)

 dobré (2/3 příjmu)  špatné (max.1/3 příjmu) Pomáhají udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, chrání před srdečně-cévními chorobami Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko srdečně-cévních chorob, způsobují obezitu mononenasycené mk MUFA polynenasycené mk PUFA nasycené mk SAFA transmastné kyseliny TFA živočišné tuky rybí tuk živočišné tuky viditelné máslo, sádlo skryté uzeniny, mléčné výrobky rostlinné tuky částečně ztužené skryté dorty, pečivo, náhražky čokolád rostlinné tuky viditelné olivový a řepkový olej skryté arašídy rostlinné tuky viditelné slunečnicový, řepkový a sojový olej skryté ořechy, semínka rostlinné tuky skryté dorty, sušenky, čokoláda živočišné tuky viditelné máslo esenciální mastné kyseliny (ω 3 a 6)

http://www.nasyceneskodi.cz/prehled-mastnych-kyselin/ http://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=88 http://www.kaloricketabulky.cz http://www.vimcojim.cz/ http://www.vimcojim.cz/Tuky-ve-vyzive---jak-se-v-nich-vyznat http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Trans-nenasycene-mastne-kyseliny__s593x8154.html http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-oleje__s593x7755.html http://www.nasyceneskodi.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/