Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Zákon o eGovernmentu.
Elektronický podpis.
Změny právních předpisů s účinností od
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Ochrana osobních údajů
Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb
Ochrana osobních údajů v České republice
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Elektronická spisová služba a zákon o ochraně osobních údajů
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
Elektronický podpis v EU a v České republice
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Zákon o elektronickém podpisu
Certifikáty, certifikační autority, certifikační služby, elektronická komunikace První certifikační autorita, a.s. Valtice, 18.dubna 2007.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? e-Faktura Ing. Vladimír Beneš.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Systém kontrolní činnosti SEI
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Seminární práce z předmětu SIPOL
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
OCHRANA OÚ, DATOVÉ SCHRÁNKY, E-PODPIS Informační politika
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Nakládání s daty v prostředí internetu Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Ochrana osobních údajů Právní úprava v České republice a v Evropské unii Mgr. Josef Prokeš Úřad pro ochranu osobních údajů Jihomoravský kraj – Krajský.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Zákon o ochraně osobních údajů Zákon č. 101/2000 Sb. Úřad pro ochranu osobních údajů 2.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Cloud computing v praxi
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
GDPR a obec Praha Mgr. Jan Vobořil, Ph.D. 1.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Informace pro externí administrátory
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb. Drahomíra Dvořáková Lucie Joklová Monika Motyčková Květa Kopková 2008

Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí Jakákoliv operace nebo soustava operací prováděná s osobními údaji systematicky - automatizovaně nebo jinými prostředky Zejména shromažďování, ukládání na nosiče, zpřístupňování, vyhledávání výměna, úprava nebo pozměňování třídění nebo kombinování, používání, uchovávání, předávání, šíření, zveřejňování blokování a likvidace

Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Zákon se vztahuje na: státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, fyzické a právnické osoby Osobní údaj Citlivý údaj Správce a jeho povinnosti stanovit předem účely zpracování stanovit prostředky a způsob zpracování uchovávat údaje pro nezbytnou dobu přijmout technickoorganizační opatření

Úřad pro ochranu osobních údajů Chrání práva subjektů údajů Kontroluje plnění povinností správce a zpracovatele osobních údajů Vede registr povolených zpracování osobních údajů Poskytuje konzultace Přijímá podněty a stížnosti

Ochrana osobních údajů v České spořitelně Jaké osobní údaje klienta Česká spořitelna shromažďuje Z jakých zdrojů Česká spořitelna osobní údaje získává K jakým účelům Česká spořitelna osobní údaje využívá  a zpracovává Jakým způsobem Česká spořitelna zajišťuje ochranu osobních údajů

Ochrana osobních údajů v České spořitelně Komu Česká spořitelna osobní údaje poskytuje Jaké jsou možnosti klienta ve vazbě na zpracování a předávání osobních údajů Jaký přístup má klient ke svým osobním údajům a jaká je povinnost České spořitelny Kam se může klient obrátit pro další informace, kde může uplatnit případné námitky ke zpracování osobních údajů

Zákon o elektronickém podpisu č. 227/2000 Sb. Pojem elektronického podpisu byl do našeho právního řádu pevně zakotven zákonem č. 227/2000 Sb. ze dne 29.června, o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (dál jen zákon o elektronickém podpisu), který nabyl účinnosti 1.října roku 2000. Účel zákona - úprava používání elektronického podpisu, poskytování souvisejících služeb, kontrola povinností a sankce za porušení povinností stanovených zákonem

Zákonné definice Zaručený elektronický podpis Datová zpráva Podepisující osoba Poskytovatel certif. služeb Akreditovaný poskytovatel certif. služeb Certifikát Kvalifikovaný certifikát Akreditace

Další náležitosti zákona Povinnost a odpovědnost za škodu podepisující osoby a poskytovatele certifikačních služeb Podmínky udělení akreditace pro poskytování certifikačních služeb Náležitosti kvalifikovaného certifikátu Povinnosti akreditovaného poskytovatele certifikačních služeb při ukončení činnosti Prostředky pro bezpečné vytváření a ověřování zaručených el. podpisů Pokuty

Význam elektronického podepisování Datová zpráva je podepsána, pokud je opatřena elektronickým podpisem - velký rozsah použití a jednoduchost Použití zaručeného elektronického podpisu umožňuje ověřit, že datovou zprávu podepsala osoba uvedená na kvalifikovaném certifikátu – identifikace konkrétní podepisující osoby Použití zaručeného elektronického podpisu zaručuje, že dojde-li k porušení obsahu datové zprávy od okamžiku, kdy byla podepsána, toto porušení bude možno zjistit – kontrola integrity obsahu a důkaz o tom, že podepisující osoba konkrétní dokument podepsala

Elektronický podpis Servis 24 / Business 24 podpora vyššího typu zabezpečení přímého bankovnictví využití klientského certifikátu (nahrazuje autentizační kalkulátor)‏ Klientský certifikát zajišťuje integritu dat neodmítnutelnost odpovědnosti důvěrnost dat ustanovení sdíleného tajemství - klíče bezpečný protokol výměny dat přímé šifrování a dešifrování dat přímé podepisování dat

Elektronický podpis Elektronický podpis (obecně)‏ = údaje v digitální podobě připojené k datové zprávě Elektronické podepisování v ČS, a. s. Klient autorizační SMS kód elektronický podpis (generován klientským certifikátem)‏ Banka elektronický podpis (generován na základě certifikátu vystaveného interní CA)‏ zneplatněné certifikáty k dispozici na www.csas.cz

Elektronický podpis Další oblasti využití el. podpisu v ČS, a. s. E-faktura • služba urychlující obchodní komunikaci • umožňuje klientovi sjednání příjmu daňového dokladu v el. podobě • možnost ověření identity autora přijatého daňového dokladu (el. značkou / el. podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu ve smyslu zákona č. 227/2000 Sb.)‏ Firemní komunikace • šifrování / autentizace interní korespondence aj.

Těšíme se nashledanou v České spořitelně Děkujeme za pozornost Těšíme se nashledanou v České spořitelně