Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Advertisements

Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Zobrazování optickými soustavami
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
zpracovaný v rámci projektu
Světelné jevy Optika II..
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Oko jako optická soustava, optické přístroje
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Fyzika Čočky.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Odraz světla.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_616_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Název projektu: Škola a sport
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Zdroje světla Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Dalekohled Optické přístroje Název školy
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Zobrazení zrcadlem dutým.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Dírková komora VY_32_INOVACE_43_Dirkova_komora
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
Transkript prezentace:

Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Čím je předmět dál, tím ho vidíme menší. Zorný úhel Co se vám jeví větší? ... vaše ruka, na kterou se díváte zblízka, nebo vzdálenější televize? Je tomu tak i ve skutečnosti? Čím je tento jev způsoben? Velkou roli hraje i vzdálenost, ze které předmět pozorujeme. Čím je předmět dál, tím ho vidíme menší. Vnímání velikosti předmětů závisí na zorném úhlu ε (epsilon). Je to úhel mezi paprsky odráženými krajními body předmětu.

Optické přístroje zvětšují zorný, pod kterým se na tělesa díváme. [1] Pokud vidíme tělesa pod stejným zorným úhlem, jeví se nám jako stejně velká. Naše oko dokáže rozlišit od sebe dva body, pokud je vidí pod zorným úhlem větším než 1´( 1°= 60´). Optické přístroje zvětšují zorný, pod kterým se na tělesa díváme.

Lupa se dosahuje až šestinásobného zvětšení. Lupa je spojka, která má malou ohniskovou vzdálenost. Největšího zvětšení se dosahuje, je-li lupa blízko u oka. Zvětšený a vzpřímený obraz předmětu vzniká spojkou jen tehdy, umístíme-li předmět mezi ohnisko a optický střed. [2] Lupa se dosahuje až šestinásobného zvětšení.

Princip lupy Předmět je mezi ohniskem a středem čočky [3] Oko je blízko lupy Obraz je zvětšený, vzpřímený a zdánlivý

Lupa zvětšuje zorný úhel. [4] Zorný úhel při sledování předmětu bez lupy Zorný úhel při sledování předmětu s lupou Lupa zvětšuje zorný úhel.

Další užití lupy Lupu však lze použít i k založení ohně. Natočením lupy ke slunci a umístěním do vhodné vzdálenosti od předmětu dojde ke koncentraci paprsků dopadajících ze slunce do čočky na malé místo na povrchu předmětu a jeho silnému ohřátí. Pokud je předmět ze snadno zápalné látky (papír, dřevo), je zahřátí povrchu vyšší, než zápalná teplota, což může vést ke vzniku ohně. [5]

Mikroskop Zvětšuje až 2 500 krát. Okulár – do něho se díváme Objektiv – je blíže předmětu Objektiv i okulár jsou tvořeny soustavou několika čoček. Uvnitř mikroskopu vzniká skutečný, převrácený a zvětšený obraz. [6]

Obraz je zvětšený, převrácený, skutečný. Obraz vzniklý po zobrazení objektivem [7] Obraz vzniklý po zobrazení okulárem Obraz je zvětšený, převrácený, skutečný.

Dalekohledy Jsou také tvořeny objektivem a okulárem. Objekt je ale od objektivu velmi vzdálen. I v dalekohledu vzniká obvykle převrácený a skutečný obraz předmětu. U triedru se ke zkrácení dalekohledu i k převrácení obrazu předmětu používají odrazné hranoly. [10] [9] U divadelního kukátka (Galileův dalekohled) se k převrácení obrazu používá rozptylka umístěná mezi objektiv a okulár. Hvězdářský zrcadlový dalekohled. U lodního dalekohledu se mezi objektiv a okulár umisťuje třetí spojka, která obraz převrátí a vzniká tak obraz přímý. [11] [8]

Další zrcadlo promítá vzniklý obraz na stěnu. [12] Zrcadlový dalekohled má místo spojky v objektivu umístěno duté zrcadlo zrcadlo. Další zrcadlo promítá vzniklý obraz na stěnu.

Fotoaparát Předchůdce = dírková kamera Světlo odražené od předmětu vstupuje do fotoaparátu malým kruhovým otvorem. Objektiv je tvořen soustavou spojných čoček, která zobrazuje předmět na fotografický film jako skutečný, převrácený, zmenšený. [13] Průřez zrcadlovkou

Digitální fotoaparát Světlo v něm místo na fotografický film dopadá na polovodičovou součástku (čip), jejíž povrch je tvořen několika miliony bodů (pixelů). Tato součástka převádí světelnou informaci o obrazu na elektronickou a ta se ukládá do paměti fotoaparátu. Elektronická paměť umožňuje uložit několikanásobně větší počet snímků, než se vejde na fotografický film. [14]

Základní údaje o DUM Autor DUM: Pavlína Čermáková, ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště Období vytvoření DUM: 1. pololetí školního roku 2011/2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Optika Téma: Zdroje světla DUM byl vytvořen jako doprovodný materiál pro výklad v předmětu Fyzika v osmém ročníku ZŠ. Je určen k prezentaci pomocí datového projektoru. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště

Zdroje: [1] , [3] , [11] Skeny – str. 124 - 125 - Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. [2] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Mag_glass_request.jpg [4] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Opticke_zobrazeni_lupa.svg [5] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Lupa_zapaluje.jpg [6] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Optical_microscope_nikon_alphaphot_%2B.jpg [7] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Opticke_zobrazeni_mikroskop.svg [8] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/2-m_Telescope3%2C_Ond%C5%99ejov_Astronomical.jpg [9] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Negretti_zambra_telescope_2.jpg [10] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Szinhazitavcso.jpg [12] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Porro_binocular.jpg [13] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Camara_de_fotos.svg [14] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Loaded_canon_a95.jpg