Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Potravinářské komory ČR
Průměrné obchodní přirážky řetězců – mléčné výrobky Druh Cena pro dodavatele po odečtení všech slev Prodejní cena včetně DPH Prodejní cena bez DPH Přirážka v Kč Přirážka % Tvaroh měkký 250 g 10,29 24,00 20,85 10,56 97,44 Sýry porcované 100 g 12,42 25,90 22,57 10,15 81,72 Mléko 1 litr 10,28 18,63 16,20 5,92 57,59 Tvarohový dezert 7,38 15,90 13,83 6,45 90,00 Smetanový krém 10,20 17,90 15,57 5,37 51,67
Průměrné obchodní přirážky řetězců – masné výrobky Druh Cena pro dodavatele po odečtení všech slev Prodejní cena včetně DPH Prodejní cena bez DPH Přirážka v Kč Přirážka % Gothajský salám – 1 kg 41,23 90,00 78,19 36,96 89,64 Párky libové – 1 kg 52,00 105,00 91,30 39,30 75,00 Fermentovaný salám – 1 kg 80,93 163,50 142,14 61,21 75,69 Šunka – 1 kg 86,48 186,40 162,09 75,61 87,43 Vepřové koleno – 1 kg 63,22 133,45 116,05 52,83 83,57
Dovozy živočišných komodit – porovnání let 2014 a 2016 (v kg) Položka 2014 2016 Rozdíl (+/-) Nárůst o % Maso vepřové 243 146 283 258 175 311 +15 029 028 6,18 Maso drůbeží 147 700 000 187 000 000 +39 300 000 26,61 Mléko a smetana 76 758 662 94 885 000 + 18 126 338 23,61 Máslo 20 303 422 24 210 000 + 3 906 578 19,24 Sýry a tvaroh 76 446 000 82 723 000 +6 277 000 8,21 Vejce (tis. Ks) 676 000 1 185 000 +509 000 75,29
Dovozy rostlinných komodit – porovnání let 2014 a 2016 (v kg) Položka 2014 2016 Rozdíl (+/-) Nárůst v % Cibule 65 966 135 80 200 968 +14 234 833 21,58 Zelí 23 360 681 30 477 728 +7 117 047 30,47 Mrkev 40 998 281 45 964 750 +4 966 469 12,11 Jablka 75 096 806 77 218 763 +2 121 957 2,83 Brambory 161 413 127 184 317 455 +22 904 328 14,19
Děkuji za pozornost