Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Advertisements

Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceJedno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
28. Elektrický proud v polovodičích
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromotor a jeho využití
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Hustota-výpočet objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Teplota – souhrnná cvičení II.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
jako děj a fyzikální veličina
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Souhrnné opakování-VESMÍR
ELEKTRICKÝ PROUD.
Hustota-výpočet objemu
TRANZISTOROVÝ JEV.
Závislost elektrického odporu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Sdělovací technika– POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.9.A.11_Fyzika pro 9. ročník Název: Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení polovodičů na polovodiče typu N a polovodiče typu P. Popis součástky zvané polovodičová dioda. Zapojení polovodičové diody v propustném a závěrném směru a sledování, zda obvodem prochází elektrický proud. Grafické znázornění voltampérové charakteristiky, která znázorňuje závislost elektrického proudu, který diodou prochází, na napětí na diodě.

Vlastnosti polovodičů nejužívanějším polovodičovým materiálem je křemík (Si), dále např. arsenid galitý (GaAs), selenid kademnatý (CdSe), sulfid kademnatý (CdS) elektrické vlastnosti polovodičů závisí kromě teploty a osvětlení na ČISTOTĚ LÁTKY

Nahrazení některých atomů křemíku: krystal křemíku má při nízkých teplotách velký odpor jeho odpor se dá snížit nahrazením některých atomů křemíku atomy jiných vhodných prvků vznikne buď polovodič typu N nebo polovodič typu P a) čistý křemík b) polovodič typu N c) polovodič typu P

Polovodič typu N: název od slova negativní, záporný – zaměříme se na křemík některé atomy Si nahradíme atomy z V. A skupiny periodické soustavy prvků polovodič typu N vzniká přidáním vhodného prvku, např. arsenu (As) vznikají volné elektrony, které způsobují (po připojení zdroje napětí) elektrický proud

Polovodič typu P: název od slova pozitivní, kladný + některé atomy Si nahradíme atomy z III. A skupiny periodické soustavy prvků vzniká přidáním vhodného prvku, např. india (In) do křemíku polovodič se může chovat tak, jako kdyby byl elektrický proud způsoben kladnými částicemi ve vazbě se sousedními atomy křemíku jeden elektron chybí vznikají díry

Polovodič typu P: ve vazbě jeden elektron chybí volné místo může zaplnit elektron od sousedního atomu tím se volné místo přemístí volné místo se pohybuje opačným směrem než elektron

Polovodičová dioda součástka, která obsahuje přechod PN dioda má dva vývody, jeden je spojen s oblastí typu P a nazývá se ANODA, druhý s oblastí typu N a nazývá se KATODA

Zapojení polovodičové diody do elektrického obvodu v PROPUSTNÉM SMĚRU: pokusem zjišťujeme, zda se změní proud procházející diodou anoda je připojena ke kladnému pólu zdroje diodou PROUD PROCHÁZÍ !!!

Zapojení polovodičové diody do elektrického obvodu v ZÁVĚRNÉM SMĚRU: zaměníme polaritu napětí tj. anodu připojíme k zápornému pólu zdroje diodou PROUD NEPROCHÁZÍ !!!

Voltampérová charakteristika znázorňuje graficky závislost elektrického proudu, který diodou prochází, na napětí na diodě získáme ji změřením hodnot napětí a proudu

Některé typy polovodičových diod

Vyber správnou odpověď: Jaký je nejpoužívanější polovodivý materiál? železo Fe cobalt Co křemík Si

polovodič typu N polovodič typu P Vyber správnou odpověď: U kterého typu polovodičů je vedení elektrického proudu způsobeno volnými elektrony? polovodič typu N polovodič typu P

Vyber správnou odpověď: Co znamená, když diodu zapojíme v propustném směru? Anodu připojíme k zápornému pólu zdroje. Anodu připojíme ke kladnému pólu zdroje. Katodu připojíme ke kladnému pólu zdroje.

Ano, prochází. Ne, neprochází. Vyber správnou odpověď: Prochází diodou elektrický proud, pokud je dioda zapojena v závěrném směru, tj. anoda je připojena k zápornému pólu zdroje? Ano, prochází. Ne, neprochází.

tzv. ampérová charakteristika tzv. voltová charakteristika Vyber správnou odpověď: Co nám graficky znázorňuje závislost elektrického proudu, který diodou prochází, na napětí na diodě? tzv. ampérová charakteristika tzv. voltová charakteristika tzv. voltampérová charakteristika

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN 978-80-7196-193-2. galerie office http://www.mtmscientific.com/diomix.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/f/f2-5.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/obr/polo4.gif [cit. 2011-11-25] http://www.tzb-info.cz/docu/clanky/0038/003822o1.gif [cit. 2011-11-25] http://www.markonet.cz/pages/vyuka/principy-pocitacu/09polovodice/dioda.gif [cit. 2011-11-25] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/PropustnySmer.jpg [cit. 2011- 11-25] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/ZavernySmer.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.gymcv.cz/vyuka/fyzika/va_char_diody.jpg [cit. 2011-11-25] http://elektrika.cz/obr/09_lp_princip_04m.jpg [cit. 2011-11-25] http://img.blesk.cz/static/old_abc/imgdb/original/phpdzPXx1.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.filfilms.cz/elektro/leddioda.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.seginet.cz/pictures/999300700/2068.jpg [cit. 2011-11-25] http://www.dmaster.wz.cz/teorie/polovodice/n.gif [cit. 2011-11-25] http://fyzikalniulohy.cz/_upload/00034/graf01_velky.gif [cit. 2011-11-25]