NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Vznik a vývoj litosféry
JAK DO SEBE DESKY NARÁŽEJÍ?
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pohyb litosferických desek
GEORELIÉF = zemský reliéf  pevninský reliéf  podmořský reliéf.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Rozdělení zásob vody na Zemi
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
Litosféra a litosférické desky
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Strukturní geologie litosféry
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.14 Téma: Krajinná sféra Číslo.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Kontinenty v pohybu.
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Georeliéf – endogenní síly
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
LITOSFÉRA kamenný obal Země sféra tvořená horninami v pevném stavu
Světadíly a kontinenty + oceány
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Zemětřesení a sopečná činnost
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Pohyb kontinentů 4. kapitola.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Litosférické desky Jan Dušek.
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Členění zemského povrchu
Atlantský a Severní ledový oceán
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Vnitřní geologické děje
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zemská kůra pevnin a oceánů
Island – země ohně a ledu
Georeliéf Povrch zemské kůry
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Evropa, Asie,Afrika, Amerika, Austrálie, Anterktida
Desková tektonika Teorie, která vysvětluje a dovoluje pochopení mnoha geologických pochodů a dějů, které na Zemi známe.
Litosféra a desková tektonika
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 13 TEMA: Zemětřesení – 2. část ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Sopečná činnost a zemětřesení
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Litosféra a desková tektonika
Digitální učební materiál:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Atlantský oceán. Atlantský oceán Atlantik je druhý největší ze světových oceánů Jeho rozloha je 106 miliónů km2 Délka jeho pobřeží je přibližně 111.
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_3.2.7.3. S 11 TEMA: Dno oceánu ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Cíl prezentace: Žáci jsou seznámeni s profilem dna oceánů, podmínkami jeho vzniku a získají informace o průzkumu oceánského dna. Prezentace je doplněna komentářem a dalšími audiovizuálními programy.

Dno oceánů Mořské dno leží v hloubkách od 0 do více než 11 000 metrů pod hladinou. Na mnohých místech má plochý rozlehlý povrch, jinde zase výrazný reliéf vytvořený působením tektonické a vulkanické aktivity, takže se tam nacházejí mohutné horské pásma, vrchy, hluboké příkopy či plošiny. Za zmínku také stojí, že mořské dno je poměrně mladé - ani jedna z jeho částí není starší než 200 miliónů let, protože ho neustále přetvářejí tektonické procesy v zemské kůře. Tektoniku oceánů tvoří: středooceánské hřbety, hydrotermální sopouchy, ostrovy, příkopy.

Nejhlubší místa oceánů místo hloubka (m) Tichý oceán Marianský příkop 11 034 Atlantský oceán Portorický příkop 8 648 Indický oceán Jávský příkop 7 725 Severní ledový oceán Litkeho příkop 5 450

Středooceánské hřbety Ostrov Hawaii je vrcholem 9 150 m vysoké sopečné hory (o více než 200 m vyšší než Everest). Středem všech oceánů se táhnou rozeklaná pásma sopečných pohoří, dlouhá tisíce kilometrů (př. Island). Tato pásemná pohoří, nápadně členěná podélnými a příčnými zlomy, vznikají v místech, kde se rozestupují oceánské litosférické desky. Žhavé magma, pronikající trhlinami na oceánské dno, v podobě pohoří pak přirůstá k okrajům oceánských desek, a tak vznikají tyto středooceánské hřbety, uprostřed oddělené žhnoucí trhlinou. Oceánské hřbety je vlastně systém podmořských pohoří, nacházející se ve všech oceánech a probíhající rovnoběžně s riftovými zónami.

Ponor do nejhlubšího místa na světě Hollywoodský režisér James Cameron dokončil ve speciální ponorce jako první na světě sólový sestup do nejhlubšího místa na planetě. Tvůrce filmu Titanik krátce prozkoumal nejnižší oblast dna Mariánského podmořského příkopu, téměř 11 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu.

Batyskaf před ponorem na dno Mariánského příkopu

Pevninské šelfy, které jsou součástí kontinentů, směrem od pobřeží pomalu klesají a při ústí řek jsou přerušovány kaňony, jimiž řeka vniká do moře a cestou zanechává usazeniny dovlečené z kontinentu. Kontinentální šelfy se táhnou obvykle do hloubky kolem 200 m. Oceánské hřbety vyrůstají tisíce metrů nad dno oceánů, přičemž v některých případech dosahují i nad hladinu a vytvářejí ostrovy, jako např. ostrov Jan Mayen v Severním ledovém oceánu či ostrov Island v Atlantiku. Charakteristickým znakem je tedy, že v jejich ose probíhají hluboká riftová údolí, která bývají zónami zemětřesení a vulkanické činnosti. Tuhnoucí čedičová láva vytváří vlastní oceánské hřbety, které jsou porušené množstvím příčných tektonických poruch. Opakem středooceánských hřbetů jsou hlubokomořské příkopy, lemující některé oceánské oblasti a pronikající hluboko do oceánské kůry. Posunující se oceánské desky se v těchto příkopech noří do hloubky podél okraje tzv. subdukční zóny, pod níž dochází k tavení hornin a jejich přeměně na magma. To stoupá k povrchu a většinou za doprovodu zemětřesení vznikají na dně oceánů nové podmořské sopky, které v podobě řetězců lemují hlubokomořské příkopy. Příkladem mohou být japonské ostrovy.

Test Ve kterém oceánu je největší hloubka (název této části dna) ? Ve kterých místech vznikají pásemná pohoří (středooceánské hřbety) ? Uveďte konkrétní příklad oceánského hřbetu. Uveďte konkrétní příklad hlubokomořského příkopu.

Použité materiály : Tektonika oceánů. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Tektonika_oce%C3%A1n%C5%AF [online]. 2011, 15.02.2012 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tektonika_oce%C3%A1n%C5%AF Litosféra. Http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/obrazky/ocean.png [online]. 2010 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/obrazky/ocean.png Tajemství oceánského dna. Http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=938 [online]. 2007, 09.03.2011 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=938 Http://img.ihned.cz/attachment.php/930/37826930/iosu358BCF7IJLMOklQcdefqrST29ARm/0209TOR301_USA-DEEPSEA-CAMERON_0209_03.jpg [online]. 2012 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://img.ihned.cz/attachment.php/930/37826930/iosu358BCF7IJLMOklQcdefqrST29ARm/0209TOR301_USA-DEEPSEA-CAMERON_0209_03.jpg Ihned.cz. Http://zpravy.ihned.cz/c1-55180210-video-mise-jamese-camerona-na-dno-marianskeho-prikopu [online]. 2012 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://zpravy.ihned.cz/c1-55180210-video-mise-jamese-camerona-na-dno-marianskeho-prikopu ABC. Http://www.abc.net.au/news/linkableblob/3915016/data/cameron-journeys-to-the-bottom-of-the-ocean- [online]. 2012 [cit. 2012-05-09]. Dostupné z: http://www.abc.net.au/news/linkableblob/3915016/data/cameron-journeys-to-the-bottom-of-the-ocean- Dno oceánu. Http://adamjadhav.com/wp-content/uploads/2011/10/stingray.jpg [online]. 2008 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://adamjadhav.com/wp-content/uploads/2011/10/stingray.jpg