Více či méně využitelné možnosti patologie u CRC Ondřej Daum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prediktivní a prognostická patologie
Advertisements

Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR Anna Křepelová Ústav biologie a lékařské genetiky FN v Motole Jihlava.
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Prostata adenomatosní (nodulární) hyperplasie (glandulární a stromální hyperplasie) adenomatosní (nodulární) hyperplasie (glandulární a stromální hyperplasie)
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Budoucnost cílené léčby NSCLC Lucio Crinò Silvestrini Hospital Perugia, Italy.
Uvítání a úvod Giorgio Scagliotti University of Torino, Torino, Italy.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
GRIN Czech Aktuální stav a plánované činnosti RGZ
Pohled do budoucnosti: nové přístupy pro další optimalizaci léčebných strategií Lucio Crinò Silvestrini Hospital, Perugia, Italy.
SVOBODA T. Lze s novou WHO klasifikací očekávat změny v terapii nádorů ledvin?
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Lze použít biomarkery pro výběr nemocných k léčbě Tarcevou? Denis Soulières Centre Hospitalier de l’Université de Montréal, Montréal, Canada.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Huntingtonova choroba
Vysoká škola technická a ekonomická
Finanční účetnictví RADNICE
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Projektivní techniky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Petr Kolář Oční klinka LF MU a FN Brno
Prezentace k obhajobě bakalářské práce
IAS 17 Leasingy.
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Toll-like receptory Toll-like receptory (TLR) a jejich role ve neadaptivní (vrozené) imunitě Vytášek 2010.
Propojení odborného vzdělávání s praxí ve firmách
Lokalizace tumoru- prognostický marker u mCRC
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
BIOLOGIE A CYTOGENETIKA MNOHOČETNÉHO MYELOMU
ÚAPk Aktualizace 2013.
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Lékařská genetika a onkologie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
INFLACE.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ústav klinické imunologie a alergologie
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
F. A. Fernandéz, F. M. Lutzoni et S. M. Huhndorf (1999):
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
GENETICKÉ RIZIKO FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění
Náplň seminářů III. ročník všeobecné lékařství
C7188 Úvod do molekulární medicíny 4/12
Programování (14PRG) 1. cvičení.
Projekt realizace referenčního rozhraní
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
PREVENCE ► Primární prevence
Laboratorní diagnostika
Vyšetření parametrů buněčné imunity
Karcinom rekta Bohatá Š.1, Hemmelová B. 2, Nádeníček P. 1
1 ze 400 lidí je nositelem germinální mutace způsobující LS
Monogenní a multigenní nemoci
Pankreas: staging adenokarcinomu
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Laboratorní diagnostika
Diagnostika karcinomu prostaty, indikace a provedení biopsie prostaty
Gymnázium INTEGRA BRNO – pár nápadů a inspirací
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Transkript prezentace:

Více či méně využitelné možnosti patologie u CRC Ondřej Daum

Očekávané změny v roce 2017 Nový TNM staging systém Nová WHO klasifikace nádorů GIT ? Vyšší míra přizpůsobení typingu molekulární klasifikaci ! Grading založený na „tumor buddingu“ zvýší prognostický význam

Současná doporučení pro testování biomarkerů Pro indikaci anti-EGFR terapie MUSÍ být provedeno testování genů RAS (KRAS a NRAS) Pro prognostickou stratifikaci BY MĚLA BÝT provedena analýza genu BRAF Kvůli Lynchovu syndromu a/nebo prognostické stratifikaci BY MĚLO BÝT provedeno vyšetření MMR systému V případě MMR-deficientního tumoru se ztrátou exprese MLH1 BY MĚLA BÝT provedena analýza genu BRAF k vyloučení Lynchova syndromu

Molekulární klasifikace CRC TCGA (2013) CMS (2015) Hypermutované (13 %) 12-40 mutací/Mbs MSI, dMMR, CIMP-H, BRAF Prognóza dobrá, ale ne po relapsu CMS1: MSI-imunitní (14 %) Hypermutované MSI, dMMR, CIMP-H, BRAF Imunitní reakce CMS2: Kanonické (37 %) SCNA-H Deregulace dráhy Wnt → aktivace MYC ↑ mir-17-92 cluster Nejlepší prognóza po relapsu z CIN Ultramutované (3 %) >40 mutací/Mbs POLE, POLD1 Prognóza asi dobrá CIN (84 %) <8 mutací/Mbs SCNA-H, MSS Deregulace dráhy Wnt APC CMS3: Metabolické (13 %) SCNA-L, CIMP-L, KRAS Metabolická deregulace Epiteliální signatura ↑ hsa-mir-143, let-7 family CMS4: Mezenchymální (23 %) SCNA-H Deregulace TGFβ → aktivace MYC EMT, infiltrace, angiogeneze ↓ hsa-mir-148a, miR-192, miR-200 families Nejhorší prognóza po relapsu z CIN Smíšené (13 %)

Pro prognostickou stratifikaci BY MĚLA BÝT provedena analýza genu BRAF Pro indikaci anti-EGFR terapie MUSÍ být provedeno testování genů RAS (KRAS a NRAS) Pro prognostickou stratifikaci BY MĚLA BÝT provedena analýza genu BRAF Kvůli Lynchovu syndromu a/nebo prognostické stratifikaci BY MĚLO BÝT provedeno vyšetření MMR systému V případě MMR-deficientního tumoru se ztrátou exprese MLH1 BY MĚLA BÝT provedena analýza genu BRAF k vyloučení Lynchova syndromu A. BRAF V600E je marker špatné prognózy B. BRAF V600E není marker špatné prognózy Ve skupině MMR intaktních tumorů je BRAF V600E marker špatné prognózy BRAF mut MSI MSS

Význam dalších molekul v signalizaci EGFR Není dostatek důkazů pro prediktivní význam: 5. mutací BRAF 6. mutací PIK3CA 7. inaktivace PTEN

Možnosti anti-PD1 terapie CRC obecně vykazuje ↓ odpověď na inhibici PD-1/PD-L1 CMS1: MSI-imunitní (14 %) Hypermutované MSI, dMMR, CIMP-H, BRAF Imunitní reakce Mechanismy aktivace exprese PD-L1 na nádorových bb.: Vrozená imunorezistence (konstitutivní onkogenní signalizace) Získaná imunorezistence (stimulace zánětlivými mediátory) Při MVA pouze ↑ CD8+ TILs a medulární morfologie predikovala ↑ PD-L1

Děkuji za pozornost