PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
SETKÁNÍ SOUSEDŮ NAD PRAHOU
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Soutěž Obec přátelská rodině Petr Šimerka ministr práce a sociálních věcí 14. května 2009.
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
KULTURNÍ AKCE ŠKOLY Aleš Březina 3.A prosinec 2009.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Bramborová slavnost 22. září 2007 Ekologické informační centrum Krátká u Sněžného.
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám.44, příspěvková organizace Zřizovatel školy: Statutární město Brno, Brno – MČ Bosonohy Ředitelka školy:
PARTNERSTVÍ… … s kým… …a proč vlastně???. Národní knihovna & BUDVAR Česká televize: Kniha mého srdce SKANSKA & SKIP Český rozhlas Leonardo BIBLIO & české.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
JÍZDA ZA POKLADEM HANÉ aneb „HANÁCKÉ CESTOVATEL“
…… Úvod Křest nové knihy (druhé vydání) se uskutečnil v Městské části Bosonohy ve dvoře budovy Centra volného času BOSA. Slavnostního ceremoniálu.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Hallowenský den Valašské Meziříčí Plakát.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Veřejné knihovny - místa mezigeneračního setkávání PhDr. Ivana Štrossová Krajská knihovna Vysočiny Jihlava, 31.března 2011.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
 Kde: chata Radost, Plasnice, Orlické hory  Kdy: 12. –  Účast: 28 žáků  Inspirace: publikace Michal Dubec, Adaptační (stmelovací) soustředění.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Zhodnocení uplynulého ročníku soutěže
Aktivní senior v České Skalici.
MĚSTSKÁ KNIHOVNA LANŽHOT Jitka Petrlová
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Čtenářsky podnětné prostředí
Senioři s vnoučaty Velké Losiny 2017.
Podpora dětského čtenářství
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Městská knihovna jevišovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
„Najdi a nafoť školní hřiště, jaké bys chtěl mít u naší školy“.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Dny dětského čtení u nás
SVČ Fokus Nový Jičín Červen 2019 KROUŽKY A KURZY 2019/2020
Transkript prezentace:

PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA MĚSTSKÁ KNIHOVNA V KORYČANECH http://korycany.knihovna.cz/ ILONA VYBÍRALOVÁ PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA

Městská knihovna v Koryčanech Město Koryčany má necelých 3 000 obyvatel. Městská knihovna má 396 čtenářů i se 3 pobočkami. Knihovnu v loňském roce navštívilo 5505 občanů našeho města Knihovna pro své čtenáře připravila 10 vzdělávacích a 28 kulturních akcí Naše webové stránky loni navštívilo 17 266 uživatelů. Knihovna disponuje 17 000 dokumentů všechny ve volném výběru

Celostátní akce do kterých je knihovna zapojena UŽ JSEM ČTENÁŘ – KNÍŽKA PRO PRVŇÁČKA VYHLÁŠENÍ NEJLEPŠÍHO ČTENÁŘE - ČTENÁŘ ROKU ZAJÍMAVÉ AKCE BĚHEM BŘEZNA - MĚSÍCE ČTENÁŘŮ TÝDEN KNIHOVEN

PROJEKT SKIP na propagaci čtení a podporu čtenářství V žádosti o finanční dotaci jsem se rozhodla, podpořit tři projekty, které mají již určitou tradici a oslovují všechny věkové skupiny, podporují čtenářství od těch nejmenších potencionálních čtenářů, kteří najdou cestu do knihovny v útlém věku až po nejstarší generaci, kteří knihovnu mají jako zdroj vzdělání i komunitní centrum pro svou generaci. Díky finanční podpoře budou obohaceny o kulturní program.  

První projekt - VÝSTAVA STARÝCH TISKŮ je pořádaná v rámci TÝDNE KNIHOVEN 6-12.10.2014. Čtenáři během září nosí do knihovny knihy, o nichž si myslí, že jsou zajímavé a datum jejich vydání lze označit za starší. V týdnu knihoven je pak výstava všech donesených knih zahájena slavnostní vernisáží s kulturním vystoupením a vyhodnocením majitelů nejstarších tisků (loni to byl rok 1814). Akce je hojně navštěvovaná napříč všemi generacemi a přichází i žáci ZŠ se svými učitelkami. Finanční prostředky budou použity na hudební vystoupení na vernisáži.  

Druhý projekt – Studánky vypráví příběhy, bude beseda se spisovateli a nakladateli knihy z našeho regionu zabývající se našim pohořím Chřiby. O kulturní program se postarají žáci ZUŠ Koryčany, již tradičně se svým vystoupením. Díky vzájemné spolupráci se děti na akcích prezentují a získají určité sebevědomí před obecenstvem a zároveň zpestří celou akci. Profesionální hudebník pak dotvoří příjemnou atmosféru během celé akce. Pan PaedDr. Jiří Jilík přijede k nám, mezi své věrné čtenáře popovídat si nad obsahem knihy, kterou vydal a napsali jeho kamarádi Bořek Žižlavský a Jiří Blaha Čtenáři, místa a studánky, která jsou v knize zmíněné, většinou důvěrně znají. Finanční prostředky budou použity na honorář za besedu se čtenáři a hudební vystoupení.  

Třetí projekt – Keltská noc Samhain je zábavně soutěžní odpoledne pro širokou veřejnost, většinou hojně navštěvované dětmi a jejich rodiči či prarodiči. Děti si v příjemném prostředí knihovny užijí spoustu zábavy a soutěží. Již několikátý ročník má už skoro tradici a má velmi pozitivní ohlas u veřejnosti. Knihovna se díky těmto akcím stává místem zážitků a místem poznání zajímavou a zábavnou formou a místem pro rodinné zastavení a společně strávený čas. Finanční prostředky budou použity na nákup odměn pro děti do soutěží a materiál na přípravu soutěží.

V žádosti uspěly 2 projekty Vzhledem k tomu , že finanční prostředky na třetí projekt měly být většinou použity na odměny do soutěží nebyl tento projekt podpořen, ale i tak se uskutečnil a udělal radost dětem i jejich rodičům a prarodičům.

Účast na obou akcích: Jak jsem se již zmiňovala, jde o akce tak trochu s malou tradicí a ví se o nich. Výstavu navštívilo 60 návštěvníků včetně žáků ZŠ (průběžně během týdne) Vím, že tento počet se může zdát málo, ale na naše malé poměry je to krásné číslo Besedovat nad knihou přišlo 35 čtenářů. Jen bych ještě chtěla zdůraznit, že kapacita přednáškového sálu je max.30 osob

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Výstava starých tisků průřez všemi ročníky FOTODOKUMENTACE Výstava starých tisků průřez všemi ročníky

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy FOTODOKUMENTACE Beseda nad knihou Studánky vyprávějí příběhy

Poděkování Finanční prostředky poskytnuté v projektu SKIP VELKÁ MORAVA byly smysluplně využity na kulturní akce pro naše čtenáře. Obě akce oslovily všechny věkové kategorie. Děti , které na akci vystupují najdou cestu do knihovny, prezentují se v ní, přijdou se na ně podívat jejich rodiče, kteří mnohdy objeví knihovnu a její prostory poprvé. Tím, že čtenáři knihy na výstavu přinesli, svědčí o tom, že sledují dění v knihovně, přemýšleli o vhodnosti své knihy, našli čas přijít a podpořit dění v naší knihovně. Čtenáři, kteří se přišli setkat s autory knihy, jsou na tom podobně, jde o to, že čtenáři i veřejnost sleduje nabídku programů, které knihovna připravuje a v hojném počtu se jich účastní. Knihovny dnes neslouží jen k půjčování knih, ale jsou opravdu kulturním, vzdělávacím a komunitním centrem, alespoň tedy u nás se to daří splňovat.

ZÁVĚR Ještě jednou děkuji na finanční prostředky a za to, že SKIP VELKÁ MORAVA přišel s tímto projektem na podporu čtenářství. Ilona Vybíralová knihovna@korycany.cz 