Přídavná jména přivlastňovací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Advertisements

PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Skloňování podstatných jmen rodu mužského Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_05_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis koncovek přídavných jmen Téma: Pravopis koncovek přídavných.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová P J Á N V A D Í Ř A N É M usměvavá vysoký malá milé otcův matčin Petrův.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Informace, PC, hardware, software
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přídavná jména.
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Matematika – 4. ročník. Pracujeme s diagramy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Pravopis přídavných jmen
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Prvouka – 3. ročník Animace koloběhu vody v přírodě
Poznej bankovky a mince
KORESPONDENCE - PSANÍ ADRESY
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Téma: Jaro v CHKO České středohoří Tobiášův vrch
Obrazový materiál pro pracovní list – Barvy
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
SKLÁDÁME GEOMETRICKÉ TVARY, POČÍTÁME
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Podstatná jména Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Přídavná jména přivlastňovací
Prvouka – 3. ročník Animace koloběhu vody v přírodě
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pohádka o princezně Lucince
Pravidla pro počítání s mocninami
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
MATEMATIKA Z PAŘEZOVÉ CHALOUPKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem H, h
pedagogických pracovníků (NÚV).
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Iveta Vališková
Představujeme a sestavujeme krychli
Vánoční počítání zpaměti
Kolik je...? Pracovní listy
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
pedagogických pracovníků (NÚV).
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zaměřené na orofacionální cvičení
Seznamujeme se s geometrickými tvary - obdélník
Transkript prezentace:

Přídavná jména přivlastňovací -i píšeme v koncovce přídavného jména, je-li podstatné jméno rodu mužského životného v 1. a 5. pádě množného čísla. V ostatních případech kromě koncovky –mi píšeme -y Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jolana Ronková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Úkol: Opište slovní spojení nebo větu, doplňte i, í, y, ý a do závorky napište rod a pád:

Slovní spojení

Novákov_ chlapci Novákovi chlapci (rod muž. živ., pád 1.) Jardov_ sešity Jardovy sešity (rod muž. neživ., pád 1.) Čapkov_ povídky Čapkovy povídky (rod žen., pád 1.) Králov_ dcery Královy dcery (rod žen., pád 1.) Sousedov_ psi Sousedovi psi (rod muž. živ., pád 1.)

Viděl sousedov_ psy. Viděl sousedovy psy (rod muž. živ., pád 4.) Markov_ sestry Markovy sestry (rod žen., pád 1.) Otcov_ spolužáci Otcovi spolužáci (rod muž. živ., pád 1.) Dědečkov_ obrazy Dědečkovy obrazy (rod muž. neživ., pád 1.) Viděl otcov_ spolužáky Viděl otcovy spolužáky (rod muž. živ., pád 4.)

Celé věty

Potkal jsem Petrov_ přátele. Dědečkov_ bratry vůbec neznám. Potkal jsem Petrovy přátele (rod muž. živ., pád 4). Dědečkov_ bratry vůbec neznám. Dědečkovy bratry vůbec neznám (rod muž. živ., pád 4.). Sousedov_ psi štěkají. Sousedovi psi štěkají (rod muž. živ., pád 1.). Drnec přelstil králov_ velvyslance. Drnec přelstil královy velvyslance (rod muž. živ., pád 4.).

Otov_ jezevčíci jsou dobře cvičení. Otovi jezevčíci jsou dobře cvičení (rod muž. živ., pád 1.) Petrov_ přátelé přišli. Petrovi přátelé přišli (rod muž. živ., pád 1). Dej pozor na sousedov_ psy. Dej pozor na sousedovy psy (rod muž. živ., pád 4.). Navštívili jsme Pavlov_ přátele. Navštívili jsme Pavlovy přátele (rod muž. živ., pád 4).

To je konec. Jste šikulky!