Hrady-uspořádání, vývoj, dělení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Hrad (cizojazyčně a odborně též kastel)
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
František Fojt Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-56
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Památky Západní Evropy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Virtuální prohlídka hradu Švihov
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
Románský sloh.
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
Velhartice.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
BEZDĚZ.
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
LANDŠTEJN Vytvořeno v rámci projektu CZ.1.07/1.1.10/ Zavádění ŠVP na gymnáziu – projekt GOTIKA KVINTA.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
Gotická architektura v Čechách
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
V I E T N A M H U E OD POČÁTKU 19.STOLETÍ BYLO HUE HLAVNÍM MĚSTEM VIETNAMU A SÍDELNÍM MĚSTEM CÍSAŘSKÉ DYNASTIE NGUYEN CÍSAŘ BAO DAI ( ) BYL POSLEDNÍM.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/

Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Český Brod.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
Románský sloh.
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Bor.a.okoli.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_07_Hrady.
Hrady ve středověku Vypracoval: Vojtěch Wendl Ročník: IX.(2012/2013) 1.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
GOTIKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Pozdně gotická architektura v Čechách
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Románská architektura v Čechách
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Hrad Bezdez zvuk mono.
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Transkript prezentace:

Hrady-uspořádání, vývoj, dělení

Hrad středověké opevněné sídlo šlechty vznikal z potřeby obrany před nepokoji, válkami, drancováním, nájezdy -plnil navzájem provázané funkce: rezidenční – reprezentativní - vojenská -ekonomická + viz dělení hradů podle funkce

Vývoj hradů v Evropě byl vývoj hradů nerovnoměrný probíhal od 10. století do 1. poloviny 14. století, nejstarší kamenné hrady v Čechách se ojediněle vyskytují od poč 12. století /nejstarší hrad v Čechách: Přimda u Tachova v Plzeňském kraji/ svou funkci přestal hrad plnit od 1. poloviny 16. století, kdy se feudálním sídlem nové kvality stal zámek/palác/ a specializovaným vojenským objektem pevnost

Základní prvky hradní dispozice věž /donojon/ + hradba + palác původní hrad tvořila obytná věž /donjon/, která se vyvíjela v opevněný areál obehnaný hradbami s oblými či hranatými věžemi, funkci obytnou přebíral palác s kaplí /původně prostá dřevěná věž obehnaná palisádou, pak kámen/ donjon plnil funkci obrannou a obytnou, posledního útočiště

Dalším vývojem splývaly budovy i věže s hradbami a vytvářela se dispozice pravidelného nádvoří s budovami na 2 a více stranách, jejichž vnější plášť plnil funkci hradeb, někdy doplňovanými předhradím, parkánem /nejrozsáhlejší hrad v Čechách je Rábí u Sušice /

Hradba a další obranné prvky hradba = ohradní zeď, hlavní obranný prostředek starověkých a středověký měst, pevností, hradů, s rozvojem dělostřelectva pozbýval význam podsebití, bašta, brána, padací most, parkán, vodní příkop, padací most, mříž, bašta, tajná chodba, fortna, cimbuří, střílny, …

Dělení hradů 1.podle situování a/výšinné b/skalní c/ rovinné -blatné - chráněn systémem vodních příkopů nebo rybníků - vodní – chráněné vodní plochou

2. podle majitele a/ císařské /falc/ b/ královské c/ věnné d/panské e/biskupské /arcibiskupské/ f/ řádové /rytířských řádů/

3. podle funkce a/ sídelní b/správní c/ strážní d/ lovecké