Klasicismus, empír, romantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Klasicistní architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Druháci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1304_romantismus Téma: Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Městec Králové
Klasicistní architektura v Čechách
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-14
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Romantismus.
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Převody – jednotky délky
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Konstrukce trojúhelníku
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Románská kultura kultura století
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_88
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
SLON Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
KLASICISMUS.
Klasicismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Česká republika - státní symboly
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obrázková matematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Voda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Interaktivní hra s různými obrazci a jejich skládání
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

Klasicismus, empír, romantismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Které stavební slohy zatím známe? datace zákl. znaky a typy staveb Románský sloh Gotika Renesance Baroko Rokoko

Klasicismus koncem 18.století Lidé objevili krásu antiky (zvláště při vykopávkách v Pompejích), kterou se pak snažili napodobovat. Sloh se ale inspiroval i v renesanci Vyznačuje se střídmostí Ve Francii vznikl souběžně sloh zvaný empír = forma klasicismu za císaře Napoleona I. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kde se setkáváme s klasicismem? Obr. 1 – Stavovské divadlo v architektuře – brány, vítězné oblouky, zámky, činžovní domy, divadla, ve výtvarném umění – oslava nových ideálů; Jacques-Louis David, Francisco Goya

v hudbě – Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven v literatuře – hlavně dramata (Molièr – Lakomec); dodržuje se trojí jednota (místo, děj, čas) v hudbě – Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven Obr. 2 – Ludwig van Beethoven

Jak klasicismus poznáme? Obr. 3 – kostel La Madeleine v Paříži klade důraz na jednoduchost obdivuje antiku na budovách bývají štíty ve tvaru trojúhelníku a antické sloupy časté jsou motivy vavřínového věnce a zdobení zlatem

Co je empír? samostatná fáze klasicismu, vzniká ve Francii po r. 1804 sedací nábytek bývá často ukončen zvířecími tlapami dámské šaty: končí pod prsy (ztrácí se pas), materiály jsou velmi tenké pánské šaty: vysoký naškrobený límec, bílé kalhoty Obr. 4 – empírový stolek

Dačice - tzv. „nový zámek“ byl klasicistně upraven vídeňským stavitelem J. Schlepsem. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zámek Kačina u Kutné Hory vznikl podle plánů drážďanského architekta Christiána F. Schurichta, které byly realizovány architekty Janem F. Jödlem a Jiřím Fischerem. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Ratibořice – zámek byl klasicistně přestavěn za kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kynžvart – rakouský kancléř Metternich si nechal vypracovat plány na přestavbu svého sídla od vídeňského architekta Pietra Nobileho. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Františkovy Lázně – stavby inspirované klasicismem vznikaly na počátku 19. století. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Mariánské Lázně – původní pavilón Křížového pramene pocházel z roku 1818 (kopie je z roku 1912). Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je romantismus a kde se s ním setkáme? Inspiruje se v minulosti, kterou si idealizuje, a v lidové tvorbě. Uplatňuje se hlavně v literatuře přelomu 18./19. století a 1. pol. 19. století. Spisovatelé mají za cíl také posílit národní sebevědomí (Karel Hynek Mácha, Johann Wolfgang Goethe). Obr. 5 – Karel Hynek Mácha

Architektura – stavby napodobují starší styly; novogotika – zámky Lednice, Hluboká Obr. 6 ‒ Hluboká

Apollonův templ byl postaven v letech 1817 – 1819 J. Kornhäuselem. Tři Grácie – postaveny roku 1825 J. K. Engelem. Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pohansko je dílem J. Hardtmutha z let 1810 – 1811. Foto: Jiří Honomichl © Hraniční zámek (1826 – 1827). Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rendez-vous (jinak také nazývaný Dianin chrám) pochází z let 1810 – 1812 a podíleli se na něm J. Hardtmuth spolu s J. Kornhäuselem. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.