Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Advertisements

OP VVV.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Prezentace pro pracovní skupinu (území Přemyslovské střední Čechy o.p.s.) Slaný,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Plán vzdělávacích aktivit
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
2. jednání řídícího výboru
4. zasedání PS Vzdělávání pro území Plzeňského kraje
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Aktuální informace o projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Od MAP I k MAP II v Plzeňském kraji
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové Závěrečná konference a setkání zástupců zřizovatelů škol, základních a mateřských škol, školských zařízení, organizací mimoškolního vzdělávání a odborníků na vzdělávání na území obce s rozšířenou působností Hradec Králové 27. 6. 2017 Hradec Králové Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319 Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové

Program konference: 8:30 Prezence 9:00 Zahájení, přivítání hostů – Ing. Alena Synková, MUDr. Zdeněk Fink – primátor města Hradec Králové Milan Jaroš – náměstek primátora pro oblast školství Mgr. Martina Berdychová – náměstkyně hejtmana KHK obl. školství 9:15 – 9:40 Informace o výstupech MAP – Mgr. Karásková, Mgr. Malinová 9:40 – 10:00 Informace o výstupech KAP – Mgr. Pavel Kavalír 10:00 – 11:30 Přednáška na aktuální téma – PhDr. Lidmila Pekařová 11:30 – 11:40 Hradecko-pardubická aglomerace – Ing. Tomáš Kořínek, Centrum přírodovědného a technického vzdělávání – Mgr. Eliška Babková 11:40 – 11:50 NIDV informace o projektech – Mgr. Jana Berkovcová, Doc. PaedDr. Martina Maněnová Ph.D 12:00 – 13:00 Přednáška na aktuální téma – Mgr. Jiří Maléř 13:00 Oběd Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319 Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové

Přestavení projektu a realizačního týmu Realizátoři: Statutární město Hradec Králové (nositel projektu) Hradecký venkov o. p. s. (partner s finanční spoluúčastí) Realizace: 1. 2. 2016 - 31. 7. 2017 Realizační tým Statutárního města Hradec Králové: Ing. Alena Synková, vedoucí odboru školství, předsedkyně Řídícího výboru Mgr. Tereza Karásková, specialistka strategie vzdělávání– finanční manažerka Mgr. Ladislava Malinová, manažerka projektu – specialistka strategie Realizační tým na území MAS Hradecký venkov o.p.s.: Jana Kuthanová - odborný garant MAP Ing. Jana Rejlová – manažerka projektu Bc. Helena Kuthanová – analytička projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Cíle MAP zlepšit kvalitu vzdělávání v MŠ a ZŠ (podpořením spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání, to znamená společné) informování, vzdělávání, plánování partnerských aktivit pro řešení místně specifických problémů a potřeb. Základní výstupy MAP: dohoda o prioritách vzdělávací politiky v území, tzv. Strategický rámec MAP do roku 2023 Akční plán MAP s konkrétními cíli, kroky, termíny, zodpovědnostmi, zdroji Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Cílové skupiny MAP je prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let a zahrnuje oblasti: včasná péče, předškolní a základní vzdělávání, zájmové a neformální vzdělávání Cílové skupiny: pedagogičtí pracovníci, pracovníci a dobrovolní pracovníci organizací působících působící v oblasti neformálního a zájmového vzdělávání, pracovníci působící ve vzdělání, výzkumu a poradenství, pracovníci popularizující vědu, děti a žáci a jejich rodiče, vedoucí pracovníci škol a školských zařízení, zaměstnanci veřejné správy a zřizovatelů škol, veřejnost Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Témata: Prioritní (povinná) témata: Předškolní vzdělávání a péče: dostupnost – inkluze – kvalita Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem Doporučená témata: Rozvoj podnikavosti a iniciativy dětí a žáků Rozvoj kompetencí dětí a žáků v polytechnickém vzdělávání Kariérové poradenství v základních školách Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Priority a cíle MAP: Prioritní oblast 1: Technické a investiční zajištění moderní infrastruktury škol s dostatečnou kapacitou v souladu s demografickým vývojem dětí a žáků v území Cíl 1.1 Rekonstrukce a modernizace budov a investice do vybavení MŠ Cíl 1.2 Rekonstrukce a modernizace budov a investice do vybavení ZŠ Cíl 1.3 Rekonstrukce a modernizace budov a investice do vybavení ZUŠ a organizací zájmového a neformálního vzdělávání Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Prioritní oblast 2: Materiální, technické a personální zajištění polytechnického a přírodovědného vzdělávání v MŠ, ZŠ a organizacích zájmového a neformálního vzdělávání Cíl 2.1 Modernizace a obnova vybavení MŠ a ZŠ Cíl 2.2 Osobnostně profesní rozvoj pedagogických pracovníků Cíl 2.3 Podpora mimoškolních a volnočasových aktivit Prioritní oblast 3: Rozvoj a podpora vzájemné spolupráce MŠ, ZŠ a organizací zájmového a neformálního vzdělávání Cíl 3.1 Vytvoření komunikativního a spolupracujícího prostředí pro vzdělávání Prioritní oblast 4: Rozvoj pozitivního klimatu v MŠ a ZŠ podporující podnikavost a iniciativu dětí a žáků Cíl 4.1 Vytváření pozitivní atmosféry ve třídách a škole Cíl 4.2 Uplatnění více forem a metod ve vzdělávání se zaměřením na praktickou výuku

Řídicí výbor Řídicí výbor je hlavním pracovním orgánem partnerství MAP. Je tvořen zástupci klíčových aktérů ovlivňujících oblast vzdělávání na území MAP. Řídicí výbor má 24 členů. V průběhu realizace MAP se řídící výbor sešel na svém jednání celkem šest krát a vždy byl usnášení schopný.

Pracovní skupiny Dne 11. 10. 2016 ve Mžanech bylo rozhodnuto o rozdělení na čtyři pracovní skupiny, jejichž zaměření koreluje s prioritními oblastmi schválenými ve Strategickém rámci MAP: PS 1 - Technické a investiční zajištění moderní infrastruktury škol s dostatečnou kapacitou v souladu s demografickým vývojem dětí a žáků v území; PS 2 - Materiální, technické a personální zajištění polytechnického a přírodovědného vzdělávání v MŠ, ZŠ a organizacích zájmového a neformálního vzdělávání; PS 3 - Rozvoj a podpora vzájemné spolupráce MŠ, ZŠ a organizací zájmového a neformálního vzdělávání; PS 4 - Rozvoj pozitivního klimatu v MŠ a ZŠ podporující podnikavost a iniciativu dětí a žáků.

Akční roční plán Tento akční plán obsahuje aktivity a projekty na úrovni základních a mateřských škol z území ORP Hradec Králové řešeného v rámci MAP. Jednotlivé aktivity a projekty vznikly na základě spolupráce a komunikace s pracovními skupinami a veřejností. Pro období školního roku 2017/2018 byly navrženy aktivity k realizaci čtyř opatření, která jsou na základě vzájemné diskuse nejdůležitější. Logický rámec Projektový záměr

MAP v kontextu OP VVV

východisko: dotazníkové šetření MŠMT, analýzy dokumentů Výstupy MAP a dotazníkové šetření MŠMT: Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I (2016 – 2018) Šablony pro MŠ a ZŠ I. východisko: dotazníkové šetření MŠMT, analýzy dokumentů Šablony pro MŠ a ZŠ II. (2018) z výstupů MAP (Strategický rámec) Šablony pro MŠ a ZŠ III. (2020) z výstupů z MAP+ Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Šablony I Dotazníky MŠMT Témata MAP personální podpora MŠ a ZŠ INKLUZE personální podpora MŠ a ZŠ osobnostní sociální a profesní rozvoj pedagogů usnadňování přechodu dětí Z MŠ do ZŠ čtenářské a matematické gramotnosti, CLIL doučování žáků spolupráce s rodiči   GRAMOTNOSTI čtenářská, matematická, CLIL KOMPETENCE K INICIATIVITĚ A KREATIVITĚ KOMPETENCE K INICIATIVITĚ POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍ A OBČANSKÉ KOMPETENCE DIGITÁLNÍ KOMPETENCE ROZVOJ INFRASTRUKTURY OBLASTI ROZVOJE Z OP VVV  DOPORUČENÁ DLE POTŘEB REGIONU Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Specifikace šablony Mateřské školy Základní školy Školní asistent 1414 1013 Chůva pro mateřské školy 1121   Další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) - čtenářská pre/gramotnost 1343 960 Další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) - matematická pre/gramotnost 1221 881 Prevence logopedických vad 1457 Specifika práce pedagoga s dvouletými dětmi v mateřské škole 1337 Odborně zaměřená tematická setkávání a spolupráce s rodiči dětí v mateřské škole Sdílení zkušeností pedagogů různých škol 648 CLIL (Content and Language Integrated Learning) ve výuce 293 Vzdělávání ped. sboru zaměřené na inkluzi 941 Čtenářský klub 1455 Klub zábavné logiky a deskových her 1554 Doučování žáků ohrožených školním neúspěchem 1815

Prioritní osa 3 Začlenění investiční priority 9.2 Socio-ekonomická integrace marginalizovaných skupin, jako jsou Romové (čl 3. bod 1 b) ii) nařízení o ESF). Investiční priorita 1 Specifický cíl 1: Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ Specifický cíl 2: Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků v klíčových kompetencích Specifický cíl 3: Rozvoj strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání Specifický cíl 4: Zkvalitnění přípravy budoucích a začínajících pedagogických pracovníků Specifický cíl 5: Zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy včetně posílení jejich relevance pro trh práce Investiční priorita 2 Specifický cíl 1 - Kvalitní podmínky pro inkluzívní vzdělávání Investiční priorita 3 Specifický cíl 1 - Sociální integrace dětí a žáků včetně začleňování romských dětí do vzdělávání

Budování kapacit pro rozvoj škol Téma výzvy Podporované aktivity Žadatel Budování kapacit pro rozvoj škol Formativní hodnocení, vzdělávání vedoucích PP, rozvoj klíčových kompetencí /výuka cizích jazyků, kompetence pro demokratickou kulturu/ podpora pracovníků formálního a neformálního vzdělávání Subjekty vzdělávací soustavy Implementace KAP I Projekty řeší průřezová témata – matematická a čtenářská gramotnost, polytechnika; Školská inkluzivní koncepce kraje, přechod žáku se SVP ze školy do zaměstnání  Kraje VOŠ Zvyšování úrovně výuky odborného cizího jazyka, modernizace metod hodnocení studentů VOŠ; inovace odborné praxe; rozvoj dalšího vzdělávání na VOŠ

Personální podpora, další vzdělávání pedagogických pracovníků Šablony pro střediska volného času Personální podpora, další vzdělávání pedagogických pracovníků SVČ Inkluzivní vzdělávání pro SVL Aktivity mohou obce a kraje zacílit na přímou podporu mateřských, základních, středních škol a školských zařízení pro zájmové vzdělávání v oblasti zavádění a realizace individuální integrace. Výzva klade důraz na osvětové aktivity směřované na veřejnost a podporuje vznik platforem a realizaci workshopů pro jednotlivé aktéry ve vzdělávání. Obce, svazky obcí, sdružení obcí kraje včetně hl. m. Prahy Implementace místních akčních plánů I Podpořeny budou konkrétní aktivity, které již byly naplánovány ve spolupráci funkčních partnerství v území. Podmínkou je spolupráce se školami a zaměření na podporu žáků ohrožených školním neúspěchem a rozvoj potenciálu každého žáka. Obce, dobrovolné svazky obcí, NNO, školy a školská zařízení

Informace o OP VVV www.msmt.cz v sekci Strukturální fondy – záložka OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 Odkaz: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vvv Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319

Děkujeme za pozornost Prezentaci, ale i další informace a dokumenty k MAP najdete na webových stránkách města: http://www.hradeckralove.org/noviny-a-novinky/map1 Místní akční plán vzdělávání na území ORP Hradec Králové CZ.02.3.68/0.0/15_005/0000319