VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Procenta: složení roztoků. Roztok homogenní směs dvou a více látek rozpouštědlo a rozpuštěné látky –kapalné (voda se štávou) –pevné (slitiny) –plynné.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Mechanické vlastnosti technických materiálů
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Rovnice ve slovních úlohách IV.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočet hmotnostního zlomku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Základní škola a mateřská škola Damníkov
„Svět se skládá z atomů“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
Hmotnostní zlomek převáděný na %
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Úvod do fyziky opakování
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Autor: Stejskalová Hana
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
VY_32_INOVACE_11_ZDRAVÍ_ zdraví, nemoc, zdravá strava
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
VY_32_INOVACE_04_16_Moje rodina
Základní chemické veličiny
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_31_ Barvy.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku Šablona 32 VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku

Anotace: prezentace může sloužit k výkladu učiva hmotnostní zlomek Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pochopení učiva Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: hmotnostní zlomek,hmotnost rozpuštěné látky,roztoku,rozpouštědla,procenta Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 15 let

Dú: zjistěte obsah látek v potravinách Směsi = látka obsahující 2 a více složek V praxi mě zajímá obsah jednotlivých složek. Např: -obsah tuku v jogurtu -obsah vitamínu v ovocném nápoji -obsah cukru v minerálce -obsah bílkovin v sýru Dú: zjistěte obsah látek v potravinách

Hmotnostní zlomek = určuje podíl jednotlivých složek ve směsi nejčastěji používaná veličina v chemii označuje se w je to bezrozměrné číslo vypočítá se podle vztahu ws= ms : mc ws – hmotnostní zlomek ms - hmotnost složky směsi mc - hmotnost celé směsi

ms a mc musí mít stejné jednotky (tuna,kilogram,gram) žádná složka nemá větší hmotnost než celá směs, proto je w < 1 w = 0 (složka není přítomna,jen rozpouštědlo) 0 > w < 1 (složka přítomna v daném množství, př. w= 0,04 znamená,že ve směsi jsou 4% složky) w = 1 (složka je jako čistá látka bez rozpouštědla) hmotnostní zlomek se často vyjadřuje v procentech ws= ms : mc . 100 [%]

W=O 0% W=0,50 50% W=1 100%

Co znamená: Na etiketě láhve octa je údaj 5% - ocet obsahuje 5% kyseliny octové (5/100 = 0,05) a 95% vody (95/100 = 0,95), tedy 1kg octu (1000 g) je 50g kyseliny octové a 950 g vody. Kyselina octová je rozpuštěná látka, tedy ms a voda je rozpouštědlo, tedy mvody Hmotnost roztoku mc - octa, je součet rozpuštěné látky a rozpouštědla mc = ms + mvody 1000g = 50g + 950g Hmotnostní zlomek kyseliny octové v octu je w = 0,05

Rozlušti: 1/ Obsah tuku v tvrdém sýru je 30% (to je obsah v sušině a sušina tvoří 50% sýra) a koupíme 1kg sýru, kolik tuku si koupíme? 2/ V jogurtu je 12% cukrů a koupíme si kelímek o hmotnosti 250g, kolik cukrů si koupíme? 3/ V brokolicové svačince je na 100g výrobku 3,2g bílkovin a koupíme si kelímek, který váží 120g, kolik % bílkovin si koupíme?

Výsledek: 1/ 50% z 1kg je 500g, 1% z 500g je 5g (500 : 100 = 5), 30% je 5g . 30 = 150g 2/ 1% z 250g je 2,5g (250 : 100 = 2,5), 12% je 2,5g . 12 = 30g 3/ ve 120g je 3,84g bílkovin (x = 3,2.120 : 100 = 3,84g - přímá úměra), w = 3,84g : 120g = 0,032, tedy 3,2%

Pro přípravu roztoků se používá upravený výraz pro výpočet hmotnostního zlomku složky směsi ws= ms : mc ws= ms : (ms + mr) mr – hmotnost rozpouštědla, např. vody, lihu, benzinu, atd. pokud je rozpouštědlo voda, mohu použít již uvedené označení mvody

Příklad: Roztok řepného cukru se připravuje smícháním 6kg řepného cukru a 4kg vody. Vypočtěte hmotnostní zlomek řepného cukru v roztoku a uveďte v %. mc = ms + mr = 6kg + 4kg = 10kg ms = 6kg ws= ms : mc = 6 : 10 = 0,6 . 100 = 60% V roztoku je 60% řepného cukru.

Příklady: 1/Jaká je hmotnost cukru ve 2 kg jeho vodného roztoku, je-li hmotnostní zlomek 0,38? 2/Jaký je hmotnostní zlomek NaOH v roztoku, který vznikne rozpuštěním 50 g NaOH v 1 litru vody? 3/Do 150 g vodného roztoku kyseliny, který má hmotnostní zlomek 67%, byl přilit 1l vody. Jaký je hmotnostní zlomek zředěného roztoku?

4/ 10% vodný roztok modré skalice o hmotnosti 220 g byl zahříván tak dlouho, až se odpařilo 48 g vody. Jaký je hmotnostní zlomek koncentrovaného roztoku? 5/ Chemik připravil jeden roztok rozpuštěním 10g NaCl v 1 dm3. Druhý roztok připravil rozpuštěním 100g NaCl v 0,5 dm3 horké vodě. Který roztok byl koncentrovaný a který zředěný? 6/ Vypočítej, kolik gramů modré skalice potřebujeme na přípravu 100g roztoku nasyceného při teplotě 20◦C a při teplotě 100 ◦C. Víme, že w (20◦C) = 0,172, w (100◦C) = 0,424

Zdroje: ŠMÍDL, Milan, DOULÍK, Pavel a ŠKODA Jiří. Chemie 9: pracovní sešit. 2007. Plzeň: Fraus, 2007. 1.vydání. ISBN 978-80-7238-585-0. RNDr.,Holada,Karel a RNDr.,Banýr,Jiří.Pracovní listy z chemie pro 7.ročník základní školy.1992.Praha: Fortuna,1992.1.vydání.ISBN 80-7168-000-1. ŠKODA, Jiří, DOULÍK, Pavel. Chemie 9:učebnice.2007.Plzeň:Fraus, 2007. 1.vydání. ISBN 978-80-7238-584-3

BENEŠ, Pavel, PUMPR, Václav, BANÝR, Jiří. Základy chemie 1: učebnice BENEŠ, Pavel, PUMPR, Václav, BANÝR, Jiří. Základy chemie 1: učebnice. 2004. Praha: Fortuna, 2004. 3.vydání. ISBN 80-7168-720-0 http://www.chemievjidle.cz/jogurt/nase-bio-jogurt-malinovy-pinzgau-milch-produktions http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpg http://www.hami.nutricia.cz/cs/nase-vyrobky/vsechny-produkty/ovocne-napoje/prod-hrozny-s-malinou/