Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství látek
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
CHLADÍCÍ STROJ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KUFR – procvičování pojmů
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Tepelná úprava pokrmů Vaření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Změny skupenství látek
Magnetická lednička Jan Válek UČO:
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Vaření Číslo DUM: VY_52_INOVACE_121_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
Pečení – rozdělení, způsoby
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Vypařování a kapalnění
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_02_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Výkon Anotace:
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Energie ohně.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
CHLADÍCÍ STROJ.
Transkript prezentace:

Datum: 13.1.2013 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_23_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Fyzika v kuchyni Anotace: Prezentace, která slouží k výkladu, procvičení a zopakování učiva. Datum: 13.1.2013

Fyzika v kuchyni

Ledárna - „lednička“ ve sklepě led se navezl do sklepa přikryl vrstvou slámy led při tání odebíral z okolí teplo a chladil potraviny

Lednička, mraznička výparník - vypařování speciální kapaliny - přitom odebírá z potravin teplo kompresor - stlačí plyn z výparníku - plyn zkapalní chladič - kapalina odevzdá teplo do okolí (černé trubičky na zadní straně ledničky)

Míchání pokrmů - závislost na hustotě - řidší pokrmy se promíchají samy prouděním (polévka, brambory, maso, . . .) hustší pokrmy musíme míchat – velké tření (omáčky, kaše, . . .)

Pečení masa musíme podlévat vodou voda „uhlídá“ teplotu 100 0C – maso se nemůže spálit - pečení na zelenině – nemusí se podlévat

Různé úpravy masa 1. pečení – teplo se do masa dostane vedením (horkým vzduchem) 2. grilování – teplo se do masa dostane zářením 3. mikrovlnná trouba – mikrovlny proniknou hluboko do masa a zahřejí je na vysokou teplotu

Tlakový hrnec – „papiňák“ větší tlak – vyšší teplota varu – kratší čas vaření - poklice - těsnění otvor v poklici – kovová zátka – regulace páry tavná pojistka neotvírat násilím!

Zavařování sklenice naplníme a uzavřeme zahřejeme – vodní pára vytlačí vzduch zchladíme – vodní pára zkapalní a pod víčkem se vytvoří podtlak atmosférický tlak víčko přimáčkne ke sklenici

Co jsme si zapamatovali? Vysvětli princip ledárny. Vysvětli funkci ledničky a mrazničky. Jak je to s mícháním pokrmů? Popiš, jak pečeme maso. Jakými způsoby můžeme upravovat maso? Popiš funkci papiňáku. Popiš postup a podstatu zavařování.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pressure_cooker.jpg Ostatní obrázky: galerie Microsoft Office