ROP JV – informace o novém programovém období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Regionální rady Jihovýchod ROP Jihovýchod ve finále?
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Financování Iniciativy Společenství Equal Ing. Václav Čermák Odbor Platební jednotky pro čerpání ESF, MPSV ČR Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Regionální operační program jako partner rozvoje mikroregionů Seminář k problematice mikroregionů Humpolec, Richard Hubl Evropská unie Evropský.
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
ITI – SPOLUPRÁCE OBCÍ V AGLOMERACI Dr. Ing. Marie Zezůlková, vedoucí Kanceláře strategie města Brna.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Ú řad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

ROP JV – informace o novém programovém období Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti ROP JV – informace o novém programovém období Setkání s vedoucími finančních odborů obcí II. a III. typu, JMK, 29. 3. 2012 Mgr. Viktor Jaroš

Stav implementace ROP JV – březen 2012 Schváleno VRR

Prostředky ROP JV kryté smlouvou o poskytnutí dotace 13,7 mld. Kč (75 %)

Proplacené prostředky ROP JV 58 %, 10,6 mld. Kč

Certifikované prostředky ROP JV

Finanční toky ROP JV Finanční tok 8 MMR ČR uvolňuje prostředky do rozpočtu Regionální rady (na základě Rozhodnutí o poskytnutí dotace…) Finanční tok 4 Regionální rada uvolňuje prostředky příjemcům podpory (na základě Smlouvy o poskytnutí dotace a Žádostí o platby) Finanční tok 7 PCO – Národní fond MF převádí prostředky do rozpočtu kapitoly MMR ČR (na základě Souhrnných žádostí o platby ŘO) Finanční tok EK - ČR EK zasílá platby na účet PCO-Národní fond MF (na základě certifikace výdajů a žádosti o platbu PCO)

Finanční toky ROP JV

Plán výzev 2012

Specifika závěrečných výzev „Rozpouštění“ - kurzové rezervy Možnost přezávazkování Příjemce/náhradník ponese částečně kurzové riziko – modifikace smluv Předložení ŽOP do 31. 5. 2015

Nové programové období 2014-2020 Problém: usnesení Vlády České republiky č. 650 ukládá ministrovi pro místní rozvoj ČR rozpracování národních rozvojových priorit do úrovně vymezení operačních programů a k nim věcně příslušných řídících orgánů Programové prohlášení Vlády České republiky = snížení počtu operačních programů z důvodu zjednodušení administrativy a odstranění bariér při čerpání strukturálních fondů Reakce MMR: zrušíme ROPy a vytvoříme jeden společný operační program

Nové programové období 2014-2020 Reakce AKČR: požaduje, aby byly v rámci kohezní politiky v letech 2014-2020 zachovány regionální operační programy a regionální rady jako jejich řídící orgány pro uplatnění územního přístupu v rámci kohezní politiky 2014-2020, a to s ohledem na zvýšení efektů z kohezní politiky, řešení disparit a rozvojových potřeb regionů je připravena jednat o změně postavení regionálních rad tak, že do jejich orgánů budou zapojeny nejen kraje a zástupci měst, ale také příslušná ministerstva a hospodářští partneři požaduje, aby řešení disparit a rozvojových potřeb regionů bylo řešeno také s ohledem na závěry Ministerstvem pro místní rozvoj zpracovávané strategie regionálního rozvoje deklaruje, že zpracuje alternativní návrh vymezení operačních programů k návrhu MMR při respektování připravovaných nařízení Evropské unie a předloží jej Vládě ČR a Evropské komisi k vyjádření a podpoře.

Nové programové období 2014-2020 Hlavní důvody pro řešení ROP: silné týmy a znalostní zázemí v regionu, zkušenosti z realizace současného programovacího období na prvním místě potenciální či skutečný zákazník, tedy žadatel či příjemce dotací v regionu (osobní přístup, rychlá reakce, řízení změn, neexistence zprostředkujících subjektů), politika EU uvedená v V. Kohezní zprávě - integrovaný a místně orientovaný přístup, zahraniční zkušenosti – převaha regionálních operačních programů, řešení všech regionálních témat v území (čili i těch, která dosud mají v gesci ministertstva), z čehož plyne požadovaná synergie projektů 1+1=3, většina ROP má již připraveny strategie čerpání strukturálních fondů pro příští programové období.

Časový harmonogram nových operačncíh programů a možné bariéry implementace z pohledu obcí konec roku 2012 – nastavení implementační struktury v ČR rok 2013 – finanční rámec EU, poté negociace smlouvy o partnerství a jednotlivých OP polovina roku 2014 – počátek implementace nových OP konec 2015 – dojezd „starého“ programového období Bariéry implementace z pohledu obcí: nezpůsobilost DPH i u příjemců bez nároku na odpočet daně, z čehož plyne reálná výše dotace někde kolem 65 % z CZV (toto je však předmětem vyjednávání z EK!), předfinancování projektů (ALE možnost využití modifikovaných ex-ante plateb).

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kounicova 13, 602 00 Brno www.jihovychod.cz Mgr. Viktor Jaroš Odbor řízení programu tel. 532 193 540 jaros@jihovychod.cz www.jihovychod.cz DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!