Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Slovensko Ruda Kubíček 8.A 15,09,2008.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Slovensko. Základní údaje Leží ve střední Evropě Sousedí s ČR, Rakouskem,Maďarskem, Ukrajinou a Polskem Hlavní město : Bratislava Nejvyšší bod : Gerlachovský.
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
Střední Evropa.
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Základní fakta Hl. město: Bratislava Státní zřízení: republika
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
BENELUX.
SLOVENSKO.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
Velká Británie (Great Britain).
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
SLOVINSKO.
RUMUNSKO.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Slovenská republika 5. ročník
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Bulharsko България / Bălgarija
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV: Slovensko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0882 1

Slovensko

Statistika státu - Hlavní město: Bratislava - Rozloha: 49 035 km² (126. na světě) z toho zanedbatelné % vodní plochy - Nejvyšší bod: Gerlachovský štít (2 655 m n. m.) - Počet obyvatel: 5 396 168 (109. na světě, červenec 2007) - Hustota zalidnění: 103 ob. / km² (89. na světě) - Jazyk: slovenština, regionálně maďarština, rusínština, čeština - Národnostní složení Slováci (85,8%), Maďaři (9,7%), Romové (1,7%) Rusíni, Češi - Státní zřízení republika - Vznik 1. ledna 1993 (rozdělením Československa) - Prezident Ivan Gašparovič - Měna Euro (EUR)

Vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Poloha Vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě.

Povrch Sever - velehory s četnými dolinami Jih - nížinná krajina přechází v pahorkatinu a vrchovinu

dochází k pravidelnému střídání čtyř ročních období Podnebí Podnebí na Slovensku je velmi České republice. mírný pás dochází k pravidelnému střídání čtyř ročních období nejteplejší oblasti jsou na jihu, nejstudenější jsou vrcholy horských hřebenů.

Územím Slovenska prochází hlavní Evropské rozvodí Vodstvo Územím Slovenska prochází hlavní Evropské rozvodí Z Rakouska na Slovensko přitéká největší středoevropská řeka Dunaj, která spojuje Slovensko s Černým mořem. Nejdelší slovenskou řekou je Váh měřící 390km. V Tatrách se nachází mnoho horských jezer, tzv. Ples. Největší a nejhlubší jezero je Hincovo pleso ve Vysokých Tatrách s rozlohou 20 ha a hloubkou 53m.

Obyvatelstvo Hustota obyvatelstva činí 108 obyvatel na km2. Z 5,3 mil. obyvatel Slovenska tvoří Slováci 85,6%. Nejsilnější menšinou je 10,8 procent Maďarů. Další menšiny tvoří: Češí, Rusové, Ukrajinci a Rómové. Určitá část obyvatelstva je roztroušena po světě, především v U.S.A. V průmyslu pracuje 44% procent obyvatelstva, ve službách 42% a v zemědělství 14%.

Hospodářství Nerostné suroviny: Ve Slovenském rudohoří se těží antimon, železo a magnezit. Zemědělství: Na Slovensku se pěstují obilniny, především pšenice, kukuřice, cukrovka, brambory, různé druhy zeleniny, také víno, ovoce a dokonce i tabák. hraje tradičně velkou roli. Zaměstnává asi 11% pracujících a využívá úrodnou půdu v nížinách. Ve výše položených oblastech se nalézají pastviny sloužící pro chov skotu a ovcí.

Průmysl: Industrializace probíhala po roce 1948 podle Sovětského vzoru a představ, přičemž se hlavní důraz kladl na rozvoj těžkého a zbrojařského průmyslu, přestože pro něj chyběla nutná surovinová základna. Rozvinul se také chemický, textilní, lehký a potravinářský průmysl. Slovensko vyváží zejména stroje, chemické výrobky a zbraně. Elektrická energie se vyrábí v tepelných elektrárnách a hydroelektrárnách, které jsou soustředěny na Vážské soustavě. zaměstnává asi 60% obyvatelstva.

Doprava: Nejdůležitějším dopravním uzlem je Bratislava. železniční síť dlouhá 3 661km. Silniční síť měří 17 866km. Doprava je silně koncentrována do hlavních tahů. Směry východ – západ jsou z hlediska vnitrostátní i mezinárodní dopravy důležitější. Říční doprava je možná na Dunaji. Významné jsou ropovod a plynovody vedoucí z Ukrajiny do západní Evropy.

Turistika – cestovní ruch Největším lákadlem Slovenska jsou bezesporu Vysoké a Nízké Tatry. Jedním z lyžařských středisek je Štrbské pleso. Za povšimnutí také stojí Spišský hrad, největší středověký hrad střední Evropy. Navštěvován je také Slovenský kras, jehož rozloha činí 2700km2. Doteď je registrováno víc než 1200 jeskyň různých velikostí, z nichž 12 je přístupno veřejnosti.

Použitá literatura  Zeměpis pro 7.ročník ZŠ, Demek – Mališ, SPN 2008 http://www.vlajky-statu.cz/data/vlajky/vlajka-slovensko-800.gif http://www.treking.cz/mapy/slovensko.jpg http://www.nizketatry.sk/mapy/slovensko/slovensko.gif http://www.promitani.cz/wp-content/uploads/2012/09/strbske- pleso.jpg