C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

Systémy chovu ryb.
Alkeny.
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Pyrometalurgická rafinace
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Dusík, N.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Metabolismus bakterií
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Fázové separace.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Koření.
Mikroorganismy v životním prostředí
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Výhody WiseFusion Synergický pusní MIG & WiseFusion Jak zvýšit produktivitu a kvalitu?
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Enzymová aktivita Kinetika podle Michaelise a Mentenové E + SESE + P Jednotky enzymové aktivity KATAL (kat) 1 katal = 1 mol přeměnéného substrátu (event.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
HYPRACID Čištění a dezinfekce dojícího zařízení Výhody Hypracidu
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Základní hydrometalurgické operace
Krebsův a dýchací cyklus
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Základy chemických technologií
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Biochemie – Citrátový cyklus
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Půdy.
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 15 – Organické kyseliny Petr Zbořil

Osnova prezentace Kyselina octová Kyselina citronová

Kyselina octová Tvorba Oxidací etanolu – 2 enzymy (forma celých buněk – ostatní metabolismus, ale hlavní cesta produkce energie) Oxidace etanolu u A. aceti. Matsushita K. a kol.: J. Bacteriol. 187, 4346-4352 (2005)

Kyselina octová Jiné cesty – i anaerobní Častý vedlejší produkt produkt Heterofermentativní procesy Z glukosy aj., méně efektivní

Suroviny Etanol čistý, upravený, doplněný dalšími živinami Etanol ve formě fermentačního media – kvasu (víno, pivo), vyčeřené upravené Glukosa aj. sacharidy, málo užívané způsoby

Mikroorganizmy Nejspecifičtější rod Acetobacter, tvoří téměř výlučně kyselinu octovou A. aceti, , xylinum, oxydans, aj. Některé oxidují etanol na další (nežádoucí) produkty H2O a CO2 – přeoxidace, zvl. při vyčerpání etanolu, aj. Další kyseliny – propionová, mléčná, galakturonová, různé příchutě octa Výběr se řídí živným mediem Liší se schopností metabolizovat pivo (vadí chmelové látky), víno, mladinu atd.

Způsoby procesu Zakotvený systém, náplňový fermentor – ocetnice Klasický způsob Submerzní systém, suspenze bakterií v mediu Míchaný fermentor Flotační fermentor – „airlift“

Kyselina octová Povrchový způsob, zakotvené bakterie Fermentor (obvykle dřevěný) o 3 oddílech, střední s náplní (bukové hobliny, lze i jiné – škvára, koks, dřevěné uhlí …) porostlou vrstvičkou bakterií v matrix Skrápí se „ředinou“ – zpočátku ca 10,8% etanol a 1,2% kys. octová, doplněna dalšími živinami – dle typu suroviny (čistý etanol x kvasy) Protiproudem je vháněn vzduch, oxidací etanolu vzniká kys. octová, produkuje se teplo – chlazení! Recirkulace po ca 7-8 dní, pokles etanolu na ca 0,3%, kontrolovat, nebezpečí přeoxidace!

Ocetnice Náplň (hobliny) Zásobník řediny, Úprava, T = obtok Výdech Chladič Teploměry Vzduch průtokoměr Recyklace media

Demontáž ocetnice

Dubové hobliny

Tady stávaly ocetnice

Končíme

Ocet – povrchový způsob Zavedení provozu Zaočkováním sterilních (propařených a 8% kys. octovou nasycených hoblin), nárůst vrstvy řádově týdny Nejlépe starým octem – prokvašeným mediem Dosáhne se 14 – 15 % produkt Méně čistou kulturou Produkt 11 – 12 % Periodický provoz – cyklické střídání Odčerpání produktu Aplikace čerstvé řediny – přípravná místnost Regenerace náplně – po 8 – 10 letech (i 20 – 30) Odstranění hlenů propláchnutím vodou

Ocet – důležité podmínky Teplota – 29 – 34 oC (podle polohy) Exotermní pochod, nutnost chlazení Čidla, vnější chladič, rychlost cirkulace – přepad, obtok (mění se i rychlost oxidace etanolu) Snížená aktivita bakterií při vyšší teplotě (i nižší) Vzduchování intenzivní, využije se 50% dodávaného kyslíku 4144 L / 1 L etanolu Koncentrace a čistota etanolu Optimálně 6 – 7 % nad 14 % zastaví proces, pod 1% hrozí přeoxidace Příměsi dodávají příchutě (estery) nebo pachutě Mohou též inhibovat proces

Ocet – důležité podmínky Živiny Sacharidy (glukosa, sacharosa) Minerální komponenty – fosfát, K, Na, NH4+, Mg Voda – obsažena v produktu, příměsi se neředí Nevhodné komponenty ovlivňují chuť, vůni, barvu Vadí Fe, N-látky, tvrdost, mikrobiální kontaminace Úprava podle potřeby – měkčením, sterilizací Kovy Inhibice: Pb  Cu  Fe  Zn  Sn Stimulace uranylacetátem – přidává se (?)

Ocet Finální úprava Filtrace Ředění Barvení, aromatizace Pasterizace Průmyslové využití – 12 – 14 % Potravinářský ocet 8 – 10 % Barvení, aromatizace Vlastní aroma – dle suroviny Bylinné extrakty apod. (estragon) Pasterizace

Ocet – submerzní způsob

Ocet – submerzní způsob Kyselinovzdorné ocelové acetátory Sterilní medium se standartně zaočkuje kulturou Bakterie během cyklu rostou Na 1 L octa přiroste 300 g (?) biomasy bakterií Významná intenzivní aerace Min. 4 % O2 ve vycházejícím vzduchu Pod tuto hodnotu klesá výkon proti růstu Přerušení aerace na 60 s nevratně zastaví proces

Ocet – submerzní způsob Provozní fermentor s průtokoměrem vzduchu (acetátor) Rozměry – viz žebřík

Kyselina citronová Metabolický základ produkce Citrátový cyklus Jiné cesty sporadické, dle mikroorganizmu např. kondenzace malátu a glykolátu

Kyselina citronová Hromadění Doplňování metabolitů TCA Export Inhibice dalšího metabolizmu Snížení obsahu Fe v mediu – malá aktivita ICDH Mutanti se sníženou produkcí akonitasy Doplňování metabolitů TCA Anaplerotické dráhy Pyruvát – oxalacetát (karboxylace) – inkorporace CO2 Glyoxylátová zkratka Výtěžky nad 100% pro stechiometrii glyoxylátové cesty, význam karboxylace – experimentálně potvrzeno pomocí 14C Export

Kyselina citronová – export Navržené schema exportu citrátu u A. niger CTP – citrát transportující protein CP – citrát permeasa (? – neidentifikovaný protiion)

Kyselina citronová Produkční mikroorganizmy Aspergillus niger Mutanty se sníženou aktivitou akonitasy a ICDH Zvýšená aktivita enzymů na syntetické cestě Pasážování za vhodných podmínek Udržování vlastností Výběr dle požadovaných vlastností Nejlepší hromadí až 10 % kys. citronovou Některé hromadí i jiné kyseliny Glukonová, oxalová Další uvažovaní producenti

Kyselina citronová Produkční způsoby Povrchový – emerzní Hloubkový, submerzní Míchaný nebo flotační fermentor („airlift“) Fermentace pevné fáze – jednoduchá

Kyselina citronová – povrchový proces Suroviny – sacharidy Melasa Variabilní složení (oblast, typ, ročník, technologie apod.) Stimulující komponenty Koloidní nebo vázaný na koloid Nespotřebovává se, je obsažen i v odpadních louzích Zvyšuje výtěžnost z 25 – 30 % na 55 – 60 % Inhibiční komponenty Kovy (Fe aj.), lépe roste mycelium, horší produkce Úprava dle analýz a testovacích fermentací Řědění na požadovanou konc. sacharosy Odstranění kovů – srážení, katexy Úprava pH (dle typu media), doplnění fosfátu apod.

Kyselina citronová – povrchový proces Media Sporulační – laboratorní fáze Účelem je naprodukovat maximální množství spor k výsevu Není nutno vyloučit produkci vedlejších produktů Ukazatelem je růst a sporulace Produkční Nemají se tvořit konidiospory Mycelium má ukončit vývoj dřív než kvašení (limitace biogenním prvkem, obvykle N) Ukazatelem je produkce citrátu Nemají se tvořit jiné produkty (kyseliny)

Kyselina citronová – povrchový proces Zařízení Kvasné mísy pro povrchovou kultivaci Korozivzdorný materiál Fe s inertním povlakem (smalt), Al Rozměry se řídí podmínkami fermentace a manipulačními možnostmi Výška media 8 – 9 cm Malé jsou neúsporné, velké se mohou deformovat – dle materiálu Kvasné komory pro naskládání mis Regály Rozvod temperovaného (30 oC) sterilního vzduchu

Kyselina citronová – povrchový proces Zařízení

Kyselina citronová – povrchový proces Zařízení

Kyselina citronová – povrchový proces Postup Laboratorní příprava Produkce spor, testování melasy apod. Plnění kvasných mis upravenou sterilní melasou Zaočkování media sporami Směs spor s karborafinem ve asepticky vpraví do proudu vzduchu rozváděného v komorách nad jednotlivé mísy Růst mycelia a fermentace Po ca 36 hod. souvislý povlak Růst extracelulární invertasy, max. ca 4. den Všechna sacharosa hydrolyzována, max. rychlost produkce citrátu Sleduje se titrační kyselost a gravimetricky stanovuje citrát Ca Pokles produkce, odtažení media (hadičky) k izolaci

Kyselina citronová – izolace Stažení kvasu do usazovacích kádí Mycelium lze ev. znovu použít – zůstane v mísách Mycelium lze sebrat, rozdrtit, extrahovat vodou (60 oC) Filtrace usazeniny a ev. extraktu Srážení Ca-citrátu Čirý roztok z usazováku a filtrát, přídavek Ca(OH)2 při 40 – 50 oC Reakcí se směs zahřeje na 70 – 80, parou pak na 95 oC, míchání 15 min. Odfiltrování Ca-citrátu (vakuová nuč, bubnový filtr)

Kyselina citronová – izolace Uvolnění kys. citronové Sraženina se rozloží kys. sírovou při ca 70 oC Oddělení CaSO4 filtrací Filtrát se nechá ochladit a usadit (CaSO4), další filtrace Krystalizace Zahuštění filtrátu na vakuové odparce Krystalizace (I. Zrno) Opakování (II. A III. Zrno) Další čištění, rafinace (II. a III. zrno) Podle účelu, dalšího užití Karborafin, ionexy

Kyselina citronová – izolace

Kyselina citronová Využití Potravinářství – ca 65% Farmacie – ca 20% Nápoje, kompoty, zmrzlina apod. Chuťové, konzervační a antioxidační vlastnosti Farmacie – ca 20% Antikoagulační činidlo Ostatní – ca 15% bělění, leptání mycí a čistící prostředky – náhrada fosfátů

Kyselina citronová – submerzní fermentace Moderní způsob, většinou nahradil ostatní Mycelium tvoří granule, pelety Od 2. pol. r. 1986 zavedeno u nás, dnes výroba zanikla Substrát se připravuje a steriluje v tanku Produkční medium se připraví a sterilizuje ve fermentoru Současně se připraví zaočkuje růstové medium sporami na nosiči (obilná zrna) Po 24 h se vytvoří ze shlukujících se hyf pelety Peletami se zaočkuje produkční fermentor Fáze růstu je po ca 42 - 52 hod. vystřídána fází produkční, hromadí se kys. citronová

Kyselina citronová – submerzní fermentace Výhody Úspora prostoru Vyšší kapacita Jednodušší operace Mechanizace a automatizace Menší nebezpečí kontaminace Nevýhody Nižší výtěžky Vzniká více kyseliny glukonové a šťavelové

Kyselina citronová - Kaznějov http://zskaznejov.webnode.cz/products/historie-chemicke-vyroby-v-kaznejove/