Chytré sítě Smart grids.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SMART GRIDS Seminář
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Aktivní domy a inteligentní regiony
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Výroba elektrické energie - obecná část
Rozvodná elektrická síť
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
© 2012 Ness Technologies – Proprietary and Confidential Ness Technologies Prolínání Smart světů Tentokrát na téma „Fúze měření a řízení“ Jiří Stich Business.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Chytré sítě Smart grids.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Smart Grid současnost a budoucnost
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Chytré sítě Smart grids.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
CHYTRÁ ENERGETICKÁ SÍŤ JAKO ZÁKLAD SMART LIFE. 1 Změny působící na distribuční společnosti Změna struktury spotřeby Změna struktury výroby EU cíle a očekávaný.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Cesta elektrické energie k zákazníkovi SKUPINA ČEZ
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Energetická maturita AMM a LAB
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Chytré sítě Smart grids

Chytré (inteligentní) sítě Chytré (inteligentní) sítě se připravují pro další rozvoj distribuční elektroenergetiky a jsou podporovány i v rámci Evropské unie (Evropská technologická platforma inteligentních sítí). ČEZ Distribuce vytvořil pilotní projekt pro oblast Vrchlabí a oblasti okolo Hradce Králové. ČEZ Distribuce je zapojen do projektu Grid4EU (6 evropských distribučních společností) a do projektu INTERFLEX Možné připomínky k projektu: * zásah do soukromí * regionální (obnovitelné) zdroje * "inteligentní" spotřebiče * spolupráce obyvatel * nutnost "akumulace" energie * nové sítě nn a vn * automatizace  vysoká cena realizace

Současnost x budoucnost Nedávná minulost: * centrální energetické zdroje s relativně stabilní výrobou * velká kapacita přenosových linek * velký podíl spotřebičů, které měly pouze základní harmonickou proudu  regulace pomocí přepínání tarifů Současnost: * zvyšující se podíl malých a středních zdrojů, jejich výroba je nestabilní (VTE, FVE) * velký podíl spotřebičů, které deformují průběh proudu - problémy s kvalitou dodávky energie * velké požadavky na regulační energii Možná budoucnost: * měření všech výkonů – činný, jalový, deformační * okamžité zpracování a vyhodnocení stavu sítě * dálková správa, obousměrná komunikace * místní automatická řídící centra (virtuální elektrárny) * vysoké požadavky na spolehlivost přenosu dat

Chytré (inteligentní) sítě Výchozí stav - velké zdroje  přenos energie na velké vzdálenosti do míst spotřeby  ztráty, přetížené přenosové cesty Současnost - stále větší podíl lokálních zdrojů (větrné a solární elektrárny, tepelná čerpadla, kogenerace, …) Budoucnost - snížit přenos energie, maximální využití lokálních zdrojů, automatizace dodávky, nutnost akumulace energie

Chytré (inteligentní) sítě Složky chytrých sítí: * tradiční (nízkoemisní) elektrárny větších výkonů – TE, JE, VE (nadregionální) * elektrárny menších výkonů (regionální) – obnovitelné zdroje energie - MVE, větrné a solární elektrárny, kogenerace * zdroje tepla – kogenerace, solární tepelné články, tepelná čerpadla * akumulace elektrické energie a tepla, biomasa, tepelná čerpadla * inteligentní elektroměry (obousměrná komunikace) * inteligentní spotřebiče – možnost spínání v závislosti na požadavku spotřebitele a možností sítě, včetně priorit * elektro mobilita * centrální a lokální řízení inteligentních sítí * virtuální elektrárny

Chytré (inteligentní) elektroměry - online automatická komunikace mezi spotřebitelem a dodavatelem, vyhodnocení podle okamžitého stavu v síti a "nezbytnosti" dodávky elektřiny do odběratele. - lze vypnou a zapnou na dálku - dálkové odečty - do odečtu lze připojit i další média, vodu a plyn Společnost ČEZ Distribuce má namontováno již několik tisíc chytrých elektroměrů (Vrchlabí, okolí Hradce Králové, Jeřmanice). Elektroměry testuje i skupina EON. Do roku 2020 by mělo být v působnosti skupiny ČEZ namontováno zhruba 50 000 chytrých elektroměrů Možnosti přenosu dat (v současné době probíhá testování jednotlivých možností): * PCL - přenos po silové síti (zákazník → trafostanice) * RF - radiový signál (trafostanice → řídící stanice) * GPRS - elektroměry se SIM kartou * GSM - vytáčené datové připojení (v méně dostupných oblastech)

Virtuální elektrárny Virtuální elektrárna je řídící systém, do kterého jsou připojeny převážné malé (obnovitelné) zdroje energie a spotřebitelé  řídí lokální výrobu a spotřebu podle optimálních parametrů (ceny, ztráty) a potřeb. Může reagovat na aktuální stav sítě - regionální nabídka a poptávka energie - ceny energie - předpověď počasí - poruchy, výpadky - …

Komponenty

Pilotní projekt Vrchlabí Cíle projektu: * modernizace distribuční sítě (vn a nn) - automatizace a online komunikace, zasmyčkování rozvodu vn 35kV * obousměrná komunikace – distributor x zákazník * nové prvky distribuční sítě (kogenerační jednotky, mikrozdroje, dobíjecí stanice, …) * zavést centrální a lokální řídící systém DS, testování bezdrátových technologií k přenosu dat * testování ostrovního provozu regionu (kogenerační jednotky) * inteligentní elektroměry * http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-vrchlabi/

Porucha v distribuční síti současný stav - plošný, dlouhodobý výpadek, nutnost "ručního" zásahu montérů inteligentní síť - automatický zásah řídícího systému, "izolování" postižené oblasti, rychlá dodávka energie do ostatní části regionu

Koncepce "chytrý" dům Koncept Smart Home neboli chytrý dům Elektřina Plyn Voda Teplo Smart Home Mobil Decentralizovaná vlastní výroba Prázdninový dům/ přechodné bydliště E-vehicle Dálková kontrola Smart Meters Distributor/ výrobce Distributor - optimální řízení sítí nn, optimalizace zatížení - informace o spotřebě každého zákazníka Zákazník - dálková informace o stavu spotřebičů (internet) - informace o aktuální spotřebě - řízené spínání spotřebičů - jednodušší připojení vlastních zdrojů energie

Přínosy chytrých sítí Společnost: * zlepšení životního prostředí, efektivnější využití zdrojů energie * zvýšení spotřeby elektrické energie bez navýšení požadavků ne centrální zdroje * úspory na přenosových linkách Zákazníci: * lepší informovanost o spotřebě energie, možnost zefektivnit spotřebu a tím i snížit náklady * snížení délky výpadků a přerušení dodávek energie * lepší integrace OZE do distribuční soustavy * lepší dostupnost elektrické energie v místech s omezenou kapacitou stávající DS * integrace "inteligentních" domácích spotřebičů, snížení "provozních" nákladů Dodavatel: * efektivnější kombinace tradičních zdrojů energie a OZE * úspora nákladů na hledání poruch, snížení počtu a rozsahu výpadků

Další úkoly pro rozvoj Akumulace: * podpora obyvatelů a zastupitelstva * vyřešit akumulaci energie, zejména místní (všechny současné systémy jsou drahé a málo účinné) * svázat do systému i další energie - voda, plyn, teplo * obsadit elektroměrové skříně chytrými elektroměry * vytvořit dostatečný výkon místních zdrojů * zajistit dostatečný výkon pro napájení v energetických sedlech (elektromobilita, …) * řídící technika, automatické řízení Akumulace: * přečerpávací elektrárny - současný stav, omezené možnosti * ukládání stlačeného vzduchu v podzemí, účinnost 70% * supravodivé akumulátory, neomezený počet cyklů, účinnost 99% * Power 2 Gas (německý model) - v době přebytku se z elektřiny vyrábí vodík, který se slučuje s CO2, vzniká metan, účinnost 40% * Lithium - vzduchová baterie - vysoká kapacita, využití zejména v elektromobilitě

Závěr Další vývoj chytrých sítí je dán zejména energetickou koncepcí České republiky a Evropské unie. Aktuální vývoj v Evropě ukazuje, že zaměření na lokální a obnovitelné zdroje energie vytlačí velké energetické plány české energetiky.

Materiály www Energetik –vv ČEZ Nová energie pro život