Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ POŽADAVKY NA LOP
Požární bezpečnost staveb
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
Materiály Materiály pro staveništní omítky Voda - Druhy omítek Výztuž, nosné konstrukce a lišty Upevňovací prostředky - Podložky.
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ Požární ochrana budov Zdeněk Hošek © 2008 presented by
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
4.přednáška BYT – ČLÁNKY NORMY OSLUNĚNÍ
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Kovoplastické pláště Fasádní systém
Otvory v nosných stěnách
Zateplování staveb.
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Rodinné domy.
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Požární bezpečnost staveb VYHLÁŠKA č. 23/2008 Sb
Pozemní stavitelství II
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_REVITALIZACE PANELOVÝCH DOMŮ_S4
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Dveře požárně odolné Značení dveří a požadavky ČSN EN ČSN EN Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb. Symboly, kterými.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Požární uzávěry –zkoušení, klasifikace, použití v praxi Ing. Zdeňka Stará PK Bohemia, s. r. o. kontakty:  ; 
Tepelně technické požadavky na budovy dle ČSN Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců BJ13.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Stanovení součinitele tepelné vodivosti 2015 BJ13 - Speciální izolace Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tepelně technické požadavky na budovy dle ČSN
Stanovení součinitele tepelné vodivosti
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Speciální konstrukce –
Speciální izolace BJ13.
Vysoká škola technická a ekonomická
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Ubytovací zařízení Ztz 1.
REAKCE NA OHEŇ a výsledné zatřídění stavebních materiálů
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Izolace na stavbě RADON.
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace Jiří Zach: Leden 2015 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace

Požární ochrana Požadavky na zateplovací systémy stavebních konstrukcí z hlediska požární bezpečnosti jsou dány především ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb, ČSN 73 0810 (a normami návaznými) a vyhláškou MMR č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na výstavby. Požární vlastnosti stavebních materiálů se deklarují a zkouší dle požadavků  ČSN EN 13501-1 „Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb -Část 1: Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň“

Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň Požární vlastnosti stavebních materiálů se deklarují a zkouší dle požadavků  ČSN EN 13501-1. Stavební materiály se dělí dle reakce na oheň do následujících tříd: A 1 (nehořlavé materiály) A2 B C D E F (hořlavé materiály)

Vnější zateplovací systémy stavebních konstrukcí Tyto požadavky se liší v závislosti na požární výšce objektu, případně jeho požárních úseků. Výška objektu h se měří od podlahy prvního nadzemního podlaží k podlaze posledního užitného nadzemního, popř. podzemního podlaží. Výšková poloha požárního úseku hp se měří od podlahy prvního nadzemního podlaží k podlaze posledního užitného nadzemního, popř. podzemního podlaží požárního úseku. Objekt o jednom nadzemním podlaží má h = hp = 0

Požadavky požární bezpečnosti objekty s požární výškou hp<12m Na rodinné domy a rodinné rekreační objekty s nejvýše třemi obytnými buňkami a se třemi užitnými nadzemními podlažími, dále u nevýrobních budov s výškou h do 9 m (výrobních budov s výškou h do 12 m) nejsou s výjimkou budov, v nichž jsou umístěna větší lůžková zdravotnická zařízení, nejsou stanoveny žádné požadavky.

Požadavky požární bezpečnosti objekty s požární výškou 12m < hp 22,5m Zateplovací systém se hodnotí jako celek, přičemž musí vykazovat třídu reakce na oheň B (samotný tepelný izolant alespoň E a musí být kontaktně spojen se stěnou) Povrchové vrstvy vykazující index šíření plamene is = 0 mm.min-1 U nekontaktních zateplovacích systémů musí mít konstrukce třídu reakce na oheň A1 nebo A2 Konstrukce zateplovacího systému musí být na úrovni založení, okenních a jiných otvorů, atd. zajištěna tak, aby při zkoušce ISO 13785-1 (Zkoušky reakce na oheň pro fasády - Část 1: Zkouška středního rozměru) nedošlo k šíření plamene po vnějším povrchu nebo po tepelné izolaci a to do 15 minut přes úroveň 0,5m od spodní hrany zkušebního vzorku.

Požadavky požární bezpečnosti objekty s požární výškou 12m < hp 22,5m Za vyhovující z hlediska šíření požáru dle ISO 13785-1 a ČSN 73 0810 považuje, pokud: - V úrovni založení zateplovacího systému bude ve spodní strany užito výrobků třídy reakce na oheň A1 nebo A2 (např. kovové lišty tloušťky alespoň 0,8 mm), Nejvýše ve vzdálenosti 0,15 m nad stávající plochou nadpraží oken bude tepelná izolace provedena z výrobků třídy reakce na oheň A1 nebo A2 v pásu výšky 0,5m a tento pás bude probíhat nad všemi okny obvodové stěny (pokud je prováděn jen nad jednotlivými okny, musí být vždy přesah min. 1,5m od konce ostění) Jen kolem ostění a nadpraží oken jsou provedeny takové úpravy, aby při zkoušce dle ISO 13785-1 nedošlo k šíření požáru

Požadavky požární bezpečnosti objekty s požární výškou hp>22,5m Platí všechny výše uvedené požadavky a dále musí být od požární výšky 22,5 m používány pouze materiály a konstrukce s třídou reakce na oheň A1 nebo A2.

Klasifikace materiálů dle reakce na oheň Třída F – ve třídě F jsou klasifikovány organické materiály, které jsou považované za hořlavé. Tato třída je nejnižší a je tedy zcela bez požadavků. Třída E – materiál klasifikovaný v třídě E musí je zkoušen dle ČSN EN ISO 11925-2, Třída D - materiál klasifikovaný v třídě D musí je zkoušen dle ČSN EN ISO 11925-2 a EN 13823, Třída C - materiál klasifikovaný v třídě C musí je zkoušen dle ČSN EN ISO 11925-2 a EN 13823, Třída B - materiál klasifikovaný v třídě B musí je zkoušen dle ČSN EN ISO 11925-2 a EN 13823, Třídy A1 a A2 – v těchto třídách jsou zatřiďovány většinou nehořlavé anorganické materiály s velmi malými podíly organických plniv.

ČSN EN ISO 11925-2 Zkoušení reakce na oheň – Zápalnost stavebních výrobků vystavených přímému plameni – Část 2: Zkouška malým zdrojem plamene (vzorek velikosti 250 x 90 mm jsou vystaveny malému plameni 0,8 kW)

ČSN EN 13823 Zkoušení reakce na oheň – Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu (vzorek tvaru L o rozměrech 500x 1000 mm a výšce 1500 mm je vystaven 20 min triangulárnímu plameni s intenzitou 30,7 ± 2,0 kW)

ČSN EN ISO 1182 Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – Zkouška nehořlavosti (teplota +750°C, doba zkoušení 20 min)

ČSN EN ISO 1716 Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – stanovení spalného tepla (rozdrcený vzorek se smíchá s hořlavinou a zažhne se zvýšením tlaku)

Třída E Dle ČSN EN ISO 11925-2: Zkoušení reakce na oheň – Zápalnost stavebních výrobků vystavených přímému plameni – Část 2: Zkouška malým zdrojem plamene - Šíření plamene Fs ≤ 150 mm za 20s

Třída D Dle ČSN EN ISO 11925-2: Zkoušení reakce na oheň – Zápalnost stavebních výrobků vystavených přímému plameni – Část 2: Zkouška malým zdrojem plamene Šíření plamene Fs ≤ 150 mm za 60s Dle ČSN EN 13823 Zkoušení reakce na oheň – Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu - Index rychlosti rozvoje požáru FIGRA ≤ 750 W/s

Třída C Dle ČSN EN ISO 11925-2: Zkoušení reakce na oheň – Zápalnost stavebních výrobků vystavených přímému plameni – Část 2: Zkouška malým zdrojem plamene Šíření plamene Fs ≤ 150 mm za 60s Dle ČSN EN 13823 Zkoušení reakce na oheň – Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu Index rychlosti rozvoje požáru FIGRA ≤ 250 W/s Postranní šíření plamene LFS < hrana zkušebního vzorku Celkové uvolňování tepla THR600 s ≤ 15 MJ

Třída B Dle ČSN EN ISO 11925-2: Zkoušení reakce na oheň – Zápalnost stavebních výrobků vystavených přímému plameni – Část 2: Zkouška malým zdrojem plamene Šíření plamene Fs ≤ 150 mm za 60s Dle ČSN EN 13823 Zkoušení reakce na oheň – Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu Index rychlosti rozvoje požáru FIGRA ≤ 120 W/s Postranní šíření plamene LFS < hrana zkušebního vzorku Celkové uvolňování tepla THR600 s ≤ 7,5 MJ

Třída A2 Dle ČSN EN ISO 1182 : Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – Zkouška nehořlavosti Vzrůst teploty T ≤ 50°C a úbytek hmotnosti m ≤ 50 % nebo Plamenné období tf ≤ 20s Dle ČSN EN ISO 1716: Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – stanovení spalného tepla Spalné teplo PCS ≤ 3,0 (4,0 – pro jednotlivé složky) MJ/m2 Dle ČSN EN 13823 Zkoušení reakce na oheň – Stavební výrobky kromě podlahových krytin vystavené tepelnému účinku jednotlivého hořícího předmětu - Index rychlosti rozvoje požáru FIGRA ≤ 120 W/s - Postranní šíření plamene LFS < hrana zkušebního vzorku - Celkové uvolňování tepla THR600 s ≤ 7,5 MJ

Třída A1 Dle ČSN EN ISO 1182 : Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – Zkouška nehořlavosti Vzrůst teploty T ≤ 30°C a úbytek hmotnosti m ≤ 50 % nebo Plamenné období tf = 0s (žádné trvalé plamenné hoření) Dle ČSN EN ISO 1716: Zkoušení reakce stavebních výrobků na oheň – stanovení spalného tepla Spalné teplo PCS ≤ 2,0 (1,4 – pro jednotlivé vnitřní složky) MJ/m2