Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_C_19 Tematická oblast: Materiály a technologie-učební obor zedník Téma: Prefabrikace – vlastnosti prefabrikátů Autor: Ing. Vacek Vladimír Datum vytvoření: listopad 2012

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Prefabrikace – vlastnosti prefabrikátů
Vlastnosti prefabrikátů musí odpovídat požadavkům, které jsou na ně kladeny v konstrukci Každý prefabrikát má určené a vymezené použití Železobetonové prefabrikáty – dle jejich použití (statické funkce) se určuje třída a druh betonu – většinou betony třídy B 15 až B 30, z předpjatého betonu pak třídy B 30 a vyšší

4 Požadavky na prefabrikáty
Přesnost tvaru a rozměrů (u všech) Rovnost, hladkost a celkový vzhled (u všech – zejména ale dílce pro pozemní stavby) Tepelně izolační funkce (zejména u obvodových stěnových dílců) Bezpečnost (pevnost betonu, množství výztuže, únosnost, ohybová tuhost, odolnost proti vzniku trhlin)

5 Výroba prefabrikátů Rozlišujeme: Výroba na jednom místě
(dělí se na výrobu na pohyblivém zařízení a výrobu na pevném zařízení) Výroba na více místech (dělí se na výrobu postupnou a výrobu pásovou)

6 Výroba prefabrikátů na jednom místě – výroba na pohyblivém zařízení
Výroba na podlaze (na podlaze, která tvoří podložku je forma) Výroba ve vrstvách (horní plocha výrobku je podložkou pro další výrobek) Výroba na matricích (pro prefabrikáty se spodní stranou členitou – ne hladkou) Výroba na dlouhé dráze (matrice za sebou vytvoří dlouhou výrobní dráhu)

7 Výroba prefabrikátů na jednom místě – výroba na pevném zařízení
Výroba v pevných formách (u kusové výroby, místo matric dřevěné nebo ocelové formy) Výroba ve vodorovných (horizontálních) bateriích (sdružené vodorovné rozkládací nebo rozvírací formy pro několik tyčových výrobků najednou) Výroba ve svislých (vertikálních) bateriích (sdružené svislé rozkládací nebo rozvírací formy pro několik stěnových výrobků najednou) Výroba ve speciálních formách (pro složité prvky)

8 Výroba prefabrikátů na více místech – postupná výroba
Při postupné výrobě se výrobky přemisťují z jednoho pracoviště na další (jeřábem, apod.) Příklad: 5 pracovišť Vyztužování (ukládání výztuže do formy) Formování a zhutňování Urychlování tvrdnutí (proteplování) Odformování (odebrání z formy) Čištění forem

9 Výroba prefabrikátů na více místech – pásová výroba
Při postupné výrobě se výrobky přemisťují z jednoho místa na druhé pomocí pásu (konvejerem) Výroba probíhá v urč. časových intervalech (periodická výroba) na pásu, který se pomalu nepřetržitě pohybuje (kontinuální výroba)

10 Opakování: Jaké jsou základní požadavky, kladené na prefabrikáty?
Popište postupnou výrobu prefabrikátů. Jaký je rozdíl mezi postupnou a pásovou výrobou prefabrikátů?

11 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google