Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
EURES – vaše práce v Evropě
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Předmět: Evropská ekonomická integrace Irena Fujerová.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění Tereza Tomášová Evropská studia- Vnitřní trh

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění Obsah prezentace Proces zakotvení principu volného pohybu pracovníků ve vnitřního trhu EU První překážky volného pohybu pracovníku a jejich řešení Srovnání mobility v EU a USA Mobilita EU podle států Motivace lidí, kteří se rozhodnou přestěhovat Překážky mobility Iniciativy na Evropské úrovni k zintenzivnění mobility Další iniciativy

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění Proces zakotvení principu volného pohybu pracovníků do vnitřního trhu EU Zcela novým revolučním požadavkem Motivace zajištění volného pohybu osob: - ekonomické cíle - podpoření evropské identity - oslabení mezistátních konfliktů Římská smlouva- pouze ekonomicky činné osoby Jednotný evropský akt- rozšíření na studenty, důchodce a osoby žijící z nezávislých příjmů

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění Maastrichtská smlouva- Občanství unie, snahy o odstranění disriminace pracovníků na základě státní příslušnosti Amsterodamská smlouva- rozšíření zákazu diskriminace z důvodu pohlaví, rasového nebo etnického původu, víry nebo světového názoru Obsah svobody volného pohybu osob: každý občan má právo se přesunout do jiné členské země s cílem tam pracovat a usadit se v ní za stejných podmínek jako občané této země

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění První překážky volného pohybu pracovníku a jejich řešení Překážky: Odstranění diskriminace na základě státní příslušnosti Uznávání diplomů a odporné kvalifikace Systém sociálního zabezpečení Usnadnění: Evropská karta zdravotního pojištění Zavedení práv rodinných příslušníků Odstranění kontrol osob na hranicích

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění

Mobilita v EU malá- 1,5% Změna po rozšíření o 0,5%- zároveň obavy ve starých členských zemí Přístupové smlouvy 2004 a 2007- přechodná období pro volný pohyb Maximální omezující doba 7 let, vnitřně strukturovaná na 2+3+2 Zrušení omezení: 2004- UK, Irsko, Švédsko 2006- Finsko, Itálie, Řecko, Portugalsko, Španělsko 2008- Francie 2009- Dánsko, Lucembursko 2011- Rakousko, Německo

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění

Hlavní motivace k mobilitě: Poznání nového prostředí- 42% Vyšší plat- 37% Lepší pracovní podmínky- 36% Poznání nových lidí- 24% Lepší počasí- 22% Nové členské státy- motivovány ekonomickými výhodami Staré členské státy- změna prostředí a poznání nových lidí

Hlavní překážky mobility: Ztráta kontaktu s rodinou a přáteli- 44% Ztráta podpory rodiny- 27% Učení nového jazyku- 19% Horší podmínky k bydlení- 16% Horší přístup ke zdravotním zařízením - 15%

Schopnost používat cizý jazyk- předpoklad k mobilitě Více než polovina občanů schopna používat angličtinu Jazyková a kulturní blízkost mezi státy- větší mobilita Středozemní státy ( Itálie, Španělsko, Portugalsko) Skandinávie (Dánsko, Norsko, Švédsko) Anglosaské země (UK, Irsko) Germánské státy (Německo, Rakousko, Lucembursko, Švýcarsko) Frankofonní (Francie, Belgie) Nové členské země- výjimka- stěhování do Západní Evropy

Rozdělení členských států podle mobility Nové členské státy s větší mobilitou- Polsko, Baltské státy Nové členské státy s menší mobilitou- ČR, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko Staré členské státy s větší mobilitou- Skandinávské státy Staré členské státy s menší mobilitou- ostatní státy Nové členské státy větší mobilita než staré Větší úloha vzdělání u nových členských států

Snahy na evropské úrovni k zvětšení mobility: Zabraňovat členským státům uplatňovat diskriminační opatření Snažít se o harmonizaci pracovně- právních standardů Financování rekvalifikačních projektů z fondů EU Financování krátkodobé mobility studentů- Erasmus, Sokrates Evropský akční plán pro pracovní mobilitu 2007- 2010 Informování veřejnosti prostřednictvím portálů

Portály EU: EURES informace o volných pracovních pozicích ve 29 evropských státech i důležité informace o životě a práci v zahraničí http://ec.europa.eu/eures PLOTEUS cílem je pomoci studentům, rodičům a studijním poradcům nalézt informace o studiu v EU http://ec.europa.eu/ploteus SOLVIT pomáhá řešit problémy spojené s vnitřním trhem http://ec.europa.eu/solvit YOUR EUROPE podává praktické informace o občanských právech a příležitostech v EU http://ec.europa.eu/youreurope

Další návrhy na zintenzivnění mobility v EU: Zvyšovat motivaci pracovníků- lepším platem, lepšími pracovními podmínkami a podmínkami k bydlení Integrace přistěhovalců v daném regionu Mapování regionu, kde dochází k úbytku pracovních sil Vzdělávání lidí ohledně možnostech práce v zahraničí Více informovat lidi na úřadech práce Tréninky pracovníků- jazykové a celoživotního vzdělání Vytvoření „center pro mobilitu“ – pomoc s nalezením ubytování, uznání kvalifikace a diplomů, poradit ohledně ostatních záležitostí, pomoc s integrací do daného regionu, Vytvoření evropské karty občanství či evropského čísla (doplnění evropské kartičky zdravotního pojištění)

Závěr: Geografická mobilita v Evropské unii stále zůstává výzvou Pokud by se podařilo její zintenzivnění- tak by mohla pomoci s: s bojem proti nezaměstanosti zlepšit kvalitu života Evropanů vytvořit evropskou společnost

Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění Děkuji za pozornost

Zdroje: Eurobarometer 2005 on geographical and labour mobility European citizen action service: Recommendation for policy action on workers mobility European foundation for the improvement of living and working conditions: Mobility in Europe Evropská Komise: Evropský akční plán pro Evropskou mobilitu IZA Research report: Geographic mobility in the EU: Optimizing its Economic and Social benefits Krieger, H., Fernandez, E.: Too much or too little long-distance mobility in Europe? European foundation for the improvement of living and working conditions Zimmerman, K. F.: Causes and Consequences of labour immobility