Geografické informační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
Bezpečnost dopravy na veřejných komunikacích
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Mapy a geografické informační systémy
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Příprava nové dopravní politiky ČR
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
Modernizace dálnice D1.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Charakteristické znaky MHD
Plánování dopravní infrastruktury z pohledu projektanta
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
ISSS 2004 Technická infrastruktura IZS kraje Vysočina.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
„ Nové moderní nástroje práce organizátora veřejné dopravy“ Veřejná doprava je složitý systém zabezpečení dopravních potřeb obyvatel. Jeho efektivní poznávání,
Informační podpora při krizovém řízení
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
České vysoké učení technické V Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Dopravní a cestovní informace Petr Bureš.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úvod do pozemních komunikací
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Služba RDS-TMC Jednotný systém dopravních informací
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Integrované dopravní systémy (IDS) Ing. Tomáš.
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky Geografické informační systémy Pavel Hrubeš.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Sdružený tramvajový a autobusový pás | Novotný, Javořík, Kočárková | Czechbus 2015, Praha Sdružený tramvajový a autobusový pás návrh nového skladebního.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Geografické informační systémy
Autor: Bc. Lucie Nechvátalová Vedoucí: Ing. Ondrej Stopka, PhD.
Geografické informační systémy
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Geografické informační systémy
Zkušenosti s efektivním řízením provozu v úsecích s dočasným omezením
ING. MARTIN AMBROŽ AŽD Praha s.r.o..
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Vážení vozidel za jízdy WIM
Transkript prezentace:

Geografické informační systémy Pavel Hrubeš

Web s prezentacemi Aktuality Témata a termíny referátů http://www.lss.fd.cvut.cz/vyuka/gis Témata a termíny referátů České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Opakování - Operace s rastry Prostorové vazby “sousednost” “napojení” “blízkost” “křížení” “být uvnitř ” “překrývání” a pod. Generalizační algoritmy České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Příklady využití GIS v dopravě Mapování silničních a uličních sítí, telematika Pasporty silnic Logistika Plánování nové výstavby dopravní infrastruktury Sledování vozidel pomocí GPS Navigační systémy Zprávy o: uzavírkách, nehodách, stavu vozovek vzhledem k povětrnostní situaci Plánování silničních oprav Evidence letišť, nádraží, dopravních uzlů Sledování provozu A další… České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Pasportizační Optimalizační Úlohy v dopravě vedení silničního a dálničního pasportu vedení pasportu kolejové dopravy vedení územně plánovací dokumentace Optimalizační nalezení nej.. trasy (kratší, rychlejší ..) s dostatečným průjezdným průřezem atd. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Plánování rozvoje dopravní sítě - Úlohy dopravní obslužnosti Analýza potřeb dopravních kapacit Výstavba nových průmyslových zón Výstavba obytných čtvrtí Sledování trendů, odhad budoucí situace pro následující desetiletí Modelování individuální přepravy do a ze zaměstnání, kulturního vyžití, atd. Aplikace plánování spolujízdy Časová dostupnost, dostupnost pro postižené, atd. Použití Výstavba komunikací, železnice, tramvajových tras Plánování tras obslužných linek Plánování umístění stanic a zastávek Plánování umístění skladišť a překladišť Analýza dopravní dostupnosti Aplikace geografických informačních systémů v problematice svozu komunálního odpadu České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vedení územně plánovací dokumentace Řeší funkční využití území výběr lokality podle atributů modelování etap rozvoje Výstupy: materiály pro komunikaci mezi institucemi, veřejností. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Optimalizace dopravní sítě Hledisko dopravní bezpečnosti Znázornění statistických veličin v geografickém prostoru Nehodovost, smrt v důsledku nehody, těžké úrazy, Motoristé, chodci, cyklisté Návrh změn Ekologické zatížení v okolí dopravy Zplodiny Hluk Přeprava nebezpečných látek Použití Snižování ekonomických ztrát České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Dopravní plánování, modelování České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Uzlový lokalizační systém Vedení pasportu Uzlový lokalizační systém popis uzlů a úseků dopravní sítě (jednoznačná lokalizace jevů) dynamická segmentace pro popis mezilehlých úseků Neproměnné parametry v čase geometrické vedení trasy popis komunikace, křižovatek popis podloží a konstrukčních vrstev evidence dalších objektů (mosty, tunely, podjezdy, přívozy, atd. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Proměnné parametry v čase Vedení pasportu Proměnné parametry v čase technický stav komunikací (únosnost, drsnost, podélná nerovnost, příčné nerovnosti, poruchy vozovky, atd.) Dopravní inženýrství výkonnost komunikací sčítání dopravy Evidence stavební činnosti opravy, rekonstrukce a údržba České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Operativní optimalizace dopravní sítě Optimalizace uzavírek Znalost zátěže dopravní sítě Znalost plánovaných oprav pro určitý rok Znalost časové náročnosti oprav Návrh harmonogramu uzavírek vzhledem k nejmenšímu omezení sítě Nalezení uzavřené trasy v síti Nalezení času rozšíření poruchy Nalezení nejspolehlivějšího spojení Použití Servisní organizace nejen v dopravě silniční a železniční, ale i v oborech jako jsou plynárenství, energetika, teplárenství atd. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Správa komunikací České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Zimní údržba cest a komunikací plánování letní/zimní údržby komunikací. podpora rozhodování dispečera pro efektivní nastavení zimní údržby komunikací údržby na základě aktuálních informací z meteostanic a specializovaných předpovědí ČHMÚ. optimalizace údržby České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Zimní údržba cest a komunikací České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Monitoring a logistika vozidel Sledování dopravních prostředků v území správa vozové parku, pravidelný sběr dat z vozidel, která jsou v provozu zobrazení trasy za vybrané období on-line monitorování aktuální polohy efektivní plánování svozu a rozvozu, sledování výdajů za pohonné hmoty. Použití Spediční firmy Policie,záchranka, taxi, atd. Kurýrní služby, Stěhovací služby, České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Logistika České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Veřejná doprava Technologie GIS, její analytické nástroje a pokročilé možnosti vizualizace pomáhají shromáždit klíčové informace pro efektivní plánování, provoz a monitoring veřejné dopravy. Lokalizace zastávek Návrh linek Jízdní řády, vozidlový park Sledování provozních parametrů Mimořádné události, alternativní dopravní cesty České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Veřejná doprava České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Informační servis o kvalitě dopravy Sledování dopravní zátěže real- time sběr dopravních informací rychlost dopravního proudu intenzita dopravního proudu výpočet směrových vztahů v dopravní síti predikce a klasifikace dopravní zátěže publikace prostřednictví RDS-TMC, silničních panelů, teletextu, rádií a Internetu. Použití snížení kongescí a přepravního času obecná veřejnost, vstup do dalších optimalizačních úloh České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Aktuální stav dopravy České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Vyhledání optimální cesty Proces hledání Pozice uživatele Hledání nejbližšího nástupního místa Pozice cíle Hledání nejbližšího výstupního místa Více-kriteriální optimalizace trasy Reportování trasy a její charakteristiky České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Ford-Fulkersonův algoritmus pro maximální nebo minimální přenos v síti Demo Ford-Fulkersonův algoritmus pro maximální nebo minimální přenos v síti odkaz Dijkstrův algoritmus pro nejkratší cestu v síti. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky