Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
18F-FDG PET/CT u pacientů s maligními neuroendokrinními nádory.
Advertisements

Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Nádory pankreatu a žlučových cest: NEUROENDOKRINNÍ NÁDORY PANKREATU
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Lékařské zobrazovací metody
Vyšetřovací metody a biologická léčba v psychiatrii (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychiatrické.
Stavba atomového jádra
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
FDG – PET / CT u syndromu Li - Fraumeni
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
Akutní stavy v neurologii
Předoperační a pooperační péče v neurochirurgii
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
CT angiografie Nutnost multidetekované výpočetní tomografie
SPECT/CT skeletu páteře u FBSS
Efektivní hemostáza v neurochirurgii
M. Šimánek ONM Nemocnice Pelhřimov
Lukáš Pergl Lékařská informatika
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Radionuklidové metody v onkologii
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Možnosti ovlivnění regenerace jaterního parenchymu v souvislosti s plánovaným  rozsáhlým chirurgickým výkonem – experiment na velkém zvířeti Václav Liška1,
XLVII. Dny nukleární medicíny
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Počítačová tomografie (CT)
SPECT mozku, průběh vyšetření s aplikací Diamoxu Bc. J. Hrbek, MUDr. K. Táborská FN Motol, KNME Praha, 2010.
VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek.
- význam nádorových onemocnění
1 Fenomén plasticity dospělého mozku Plasticita A. v reakci na behaviorální změny, učení B. v reakci na poškození nervového systému 1. krátkodobá (hodiny)
XXXVII. ČRK DIAGNOSTICKÝ KVÍZ
Jaderné záření -využití
Alzheimerova nemoc.
Radionuklidová diagnostika u pacientů s horečnatým stavem
Nukleární magnetická rezonance
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Chirurgická léčba plicních karcinoidů – osmileté zkušenosti
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Využití radiotechnologie v onkologii
TERAPIE František Kořínek
Radionuklidové zobrazovací a jiné diagnostické metody
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Didaktická část diplomové práce
Radiologické zobrazovací metody
Biologická léčba v dětské psychiatrii
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Magnetická rezonance (1)
PACS Picture Archiving and Communication System
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, Ortopedická.
Metody výzkumu lidského mozku a kognitivních funkcí.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Farmakorezistentní epilepsie (možnosti léčby) DD D Denisa Nováková.
Neglect syndrom Marie Vávrová. neglect syndromem (syndromem opomíjení) selektivní poruchu uvědomování si podnětů z poloviny prostoru kontralaterálně k.
Onkogynekologická diagnostika ve filmu Daniela Fischerová Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 6. jihlavská onkogynekologická konference:
Karotická endarterektomie
Využití ultrazvuku v neurologii Neurosonografie
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Radiofarmaka v diagnostice a léčbě neuroendokrinních nádorů
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
CT jater – proč všem dělat CT?
Psychiatrické vyšetření
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) MUDr. Ondřej Volný1 MUDr. Petra Cimflová2 prof. MUDr. Martin Bareš PhD1 1 I. neurologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity 2 Klinika zobrazovacích metod FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity

Úvod Pozitronová emisní tomografie (PET) a jednofotonová emisní tomografie (SPECT) jsou nukleární metody využívané v diagnostice tumorů, epilepsie a neurodegenerativních onemocnění (např. demence) Tyto funkční metody (pro srovnání CT nebo MRI – zobrazují strukturu mozku) umožňující studium fyziologických i patologických změn mozkové aktivity: PET přináší informace o metabolismu tkáně (v případě mozkové tkáně dominují vyšetření glukózového metabolismu radioaktivním izotopem 18Fluor-deoxyglukózou/18FDG) SPECT reflektuje změny v krevní perfúzi (farmaka značená Techneciem-99m/99mTc)

Princip a provedení PET vyšetření Před provedením vyšetření je nutná příprava radiofarmaka (radionuklid navázaný na nosič, např. deoxyglukózu) v tzv. cyklotronu Radiofarmakum je podáno nitrožilně: v těle pacienta je radioaktivně značený metabolit vychytáván buňkami (event. je navázán na receptor a do buňky nevstupuje) Radionuklid, kterým je metabolit značen, se dle svého poločasu rozpadu rozpadá za uvolnění pozitronu (tzn. antičástice elektronu) pozitron s kladným nábojem anihiluje s elektronem s negativním nábojem za uvolnění 2 fotonů o stejné energii, které od místa svého vzniku letí opačným směrem (pod úhlem 180°), poté, co opustí tělo, jsou zachyceny detektorem a výsledný signál je zrekonstruován (srovnej s principem SPECT, slide 4) Existují i hybridní přístroje (PET-CT nebo PET-MRI)

Princip a provedení SPECT vyšetření Pacientovi je rovněž nitrožilně podáno radiofarmakum vyzařující 1 paprsek gama zaření nejčastěji značené Techneciem-99m/99mTc, proto “single photon emission computed tomography” Kolem pacienta rotují scintilační kamery (gamakamery), které detekují rozložení radiofarmaka na základě intenzity vyzařovaných gama paparsků v jednotlivých řezech (následují počítačové rekonstrukce a kvantifikace signálu) Podobně jako u PET existují hybridní přístroje SPECT-low dose CT umožňující kombinovat “funkční” data SPECT se “strukturálními” daty CT Video: https://www.youtube.com/watch?v=b3Dtrt5pJ7U

PET v neurologii Tato metoda je využívána u pacientů: s epilepsií, před plánovanou neurochirurgickou operací (napomáhá k lokalizaci ložiska) s mozkovými nádory (odlišení benigních a maligních nádorů, stanovení stupně malignity, sledování efektu léčby, záchyt recidivy v pooperačních a poradiačních změnách etc.) a mozkovými metastázami (např. celotělový PET slouží k pátrání po primárním nádoru, který metastazoval do mozku) s extrapyramidovými onemocněními (např. u Parkinsonovy nemoci pomocí 18F-DOPA, který umožňuje studium metabolismu neurotransmiteru dopaminu) v diagnostice demencí (např. 11C-Pittsburghská substance u Alzheimerovy nemoci) s podezřením na tzv. paraneoplastické syndromy, kdy dochází k poškození funkcí mozku následkem systémové imunitní odpovědi – v rámci pátrání po primárním nádoru se provádí celotělový PET

SPECT v neurologii Tato metoda je klinicky využívána ke studiu prokrvení (mozkové) tkáně u pacientů s epilepsií před plánovanou neurochirurgickou operací: iktální SPECT – provádí se těsně po epileptickém záchvatu (typicky po vysazení nebo snížení antiepileptické medikace pod dohledem lékaře za hospitalizace) interiktální SPECT – provádí se v mezizáchvatovém období (tzn. tehdy, když pacient nemá klinicky patrné záchvaty a pravidelně užívá předepsanou léčbu) SISCOM (Subtraction Ictal SPECT Co-registered to MRI) – matematická metoda srovnávající SPECT signál získaný těsně po záchvatu (iktální SPECT) a v mezizáchvatovém období (interiktální SPECT); získaná data jsou koregistrována s daty MRI mozku daného pacienta (MRI je provedeno v tzv. epileptickém protokolu/3T MRI) Blíže o metodě: http://analyzedirect.com/documents/training_guide/add-ons/SISCOM.pdf

Pacient s obtížně léčitelnou (tzv. farmakorezistentní) epilepsií: PET v epileptologii a epileptochirurgii – největší přínos u pacientů s epilepsií spánkového laloku a b Pacient s obtížně léčitelnou (tzv. farmakorezistentní) epilepsií: koregistrace PET a MRI v rámci předoperační přípravy pacienta (napomáhá k určení rozsahu resekčního výkonu) 18FDG-PET prokázala snížený metabolismus v levém spánkovém laloku (tzv. PET pozitivní epilepsie) U pacienta bylo provedeno operační odstranění přední části postiženého spánkového laloku (tzv. anteromediální temporální resekce), v současné době je pacient bez epileptických záchvatů

SISCOM a PET u epilepsie levého spánkového laloku SISCOM – oblast sníženého krevního průtoku ve spánkovém laloku vlevo PET – oblast snížené metabolické aktivity v korelující oblasti

Doporučené studijní materiály Doležalová I, Bolčák K, Kuba R. Využití pozitronové emisní tomografie v neurologii. Neurol. Praxi 2014; 15(1): 16-21. Pail M, Mikulenka P, Mareček R, Mikl M, Brázdil M. Multimodální přístup k funkčnímu zobrazení mozku. Neurol. Praxi 2014; 15(1): 26-34.

Otázky k opakování 1) Popiš princip PET. (Slide 3) 2) Popiš princip SPECT. (Slide 4) 3) Vyjmenuj rozdíly mezi PET a SPECT. (Slide 3 a 4) 4) Vyjmenuj klinické využití PET. (Slide 5 a 7) 5) Popiš princip metody SISCOM? (Slide 6 a 8)

Zdroje obrázků Slide 3 http://www.hamamatsu.com/eu/en/technology/innovation/pet/index.html Slide 7 obrázek z dokumentace I. neurologické kliniky FN u sv. Anny, Brno (prof. MUDr. Robert Kuba PhD.) Slide 8 obrázek z dokumentace I. neurologické kliniky FN u sv. Anny, Brno (prof. MUDr. Milan Brázdil PhD.)